Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenöt évesen tesztelt F-1-es kocsit a svájci tehetség

2004.07.21. 10:22
Minden bizonnyal a történelem legfiatalabb Forma-1-es tesztpilótája lett a svájci Sebastian Buemi, aki egy dél-franciaországi pályán kipróbálhatott egy 1999-ben épített Arrows F-1-es kocsit.
Az Index nemrég számolt be a 41 évesen Silverstone-ban Forma-1-es autót tesztelő Chanoch Nissanyról. A tíz éve Magyarországon élő, negyvenegy esztendős izraeli üzletemberrel szemben egy svájci fiatal a másik végletet jelenti: a 15 esztendős Sebastian Buemi valószínűleg az F-1 történetének legfiatalabb tesztpilótája lett, miután kipróbált egy 1999-es építésű Arrowst.

Hazájában mindent megnyert

Sebastian Buemi
A német Formula-BMW sorozatban folyamatosan versenyző tinédzser egy dél-franciaországi versenypályán kapott lehetőséget néhány kör megtételére.

A svájci pilóta, aki 1988. október 31-én született, ötévesen már gokart futamon állt rajthoz, majd 1997-től kezdve minden korosztályos svájci bajnokságot megnyert. Két éve, Kart Európa-bajnok, tavaly pedig az olasz sorozat győztese lett. Alig egy évvel ezelőtt, 2003 szeptemberében sikerült bekerülnie a BMW németországi pályaautós bajnokságába, az ADAC-kupába, amelyben idén indul. (Svájcban tilos az autóversenyzés.)

Coulthard is a legfiatalabbak között

Arról, hogy ki volt a legfiatalabb sofőr, aki Forma-1-es autót vezetett, nincsenek pontos feljegyzések. A közelmúltban, tavaly decemberben, egyaránt tizennyolc évesen két korábbi F-1-es legenda fia - Nelsinho Piquet és Nico Rosberg - hivatalos teszten vett részt a Williams-BMW-nél, míg 1989-ben David Coulthard szintén két évvel huszadik születésnapja előtt próbálhatta ki a McLaren-Honda akkori, MP4/5-ös kódjelű gépét, amellyel Alain Prost és Ayrton Senna nyerte a futamokat.