Aliz
6 °C
14 °C

A Minardi elvesztette főszponzorát

2004.07.29. 11:29
Szerdán este a Minardi Forma-1-es istálló közleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal szerződést bont a csapat főszponzorával, a holland Wilux céggel. A Baumgartner Zsoltot is foglalkoztató istállót azért nem támogatja tovább a holland fürdőszobagyáros, mert Angliában az egyik mérnök, John Walton tragikus halála miatt a logói nélkül futottak a fekete autók. A kiscsapat fennmaradása viszont nincs veszélyben, Paul Stoddart csapatfőnök biztos benne, hogy képesek pótolni az elpártolt mecénást.
Szerdán este a Minardi Forma-1-es istálló közleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal szerződést bont a csapat főszponzorával, a holland Wilux céggel.

"Összeegyeztethetetlen nézetkülönbségek miatt, amelyek nagyrészt a Brit Nagydíjon merültek föl a Minardi csapat és a főszponzor Wilux cég vezetői között, a két fél együttműködése megszakadt. A támogató kifogásolta, hogy az istálló autói a futamon a logói nélkül vettek részt" - szólt a kommüniké.

Gyász miatt kerültek le az emblémák

A néhány héttel ezelőtti silverstone-i versenyen kegyeleti okokból mindkét Minardi-kocsi a szponzorok emblémái nélkül futott: a csapat így emlékezett a napokkal korábban, hirtelen elhunyt John Waltonra, az istálló egyik mérnökére.

A feliratok eltávolításáról Paul Stoddart, az ausztrál-olasz alakulat tulajdonosa döntött, és a Wiluxon kívül egyetlen másik kisebb mecénás sem kifogásolta a lépését.

"Fizettem a helyért az autón, de a Brit GP-n Stoddart önhatalmúlag úgy határozott, hogy az összes szponzorfeliratot leveszi a kocsiról. Én azt javasoltam, legyenek fekete matricák a kasztnin, így megemlékezve Johnról, de ő meg sem hallgatott, a belegyezésem nélkül szedette le a márkajeleinket - panaszolta az f1racing.net internetes újságnak Ruud Wildschut, a fürdőszobafelszereléseket gyártó vállalat igazgatója. A holland üzletember erőfitogtatásnak tartja Stoddart lépését: "Szerintem csak azt akarta megmutatni, hogy ő Paul Stoddart, aki azt csinál a csapatánál, amit akar".

A holland szponzor állítólag tartozott Stoddartnak

Furcsa módon az angol futam utáni német versenyen visszakerültek a kasztnira a Wilux-cimkék, és a holland befektető csak ehét közepén döntött a kiszállásról, alátámasztva azokat a pletykákat, melyek szerint elmaradt szponzorpénzekkel tartozik Stoddartnak.

Ezt bizonyíthatja továbbá az is, hogy az ausztrál milliárdos már a hockenheimi nagydíj előtt azt nyilatkozta: ha valamelyik támogatója szakítani akarna vele, azt nem akadályozhatja meg.

Csütörtökön szintén így vélekedett, és megerősítette, hogy istállóját nem fenyegeti a csőd veszélye: "Ha egy szponzor már nem akar támogatni minket, nem állhatok az útjába, és nem is akarok. A kiszállásuk csak egy kis kellemetlenség a számunkra, amelyet meg fogunk oldani. Természetesen pénzre szükségünk van, de hát ez minden időszakra igaz".

A Wilux a Jordanhez tart

A Minardi köztudottan a Forma-1 legkisebb költségvetésű gárdája, melyet nagyrészt a pilótáik szponzorai tartanak fenn. Baumgartner Zsolt és az olasz Gianmaria Bruni egyaránt 6-8 millió dolláros jutattás ellenében vezethet, a Wilux embere pedig a holland tesztpilóta Bas Leinders volt a teamnél.

A Wilux a Forma-1-et ellenben nem hagyja el, a vezérigazgató már megerősítette, hogy a jövő héten tárgyalásokat kezdenek egy másik alakulattal, amely az angol sajtó szerint a Jordan lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?