A Minardi elvesztette főszponzorát

2004.07.29. 11:29
Szerdán este a Minardi Forma-1-es istálló közleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal szerződést bont a csapat főszponzorával, a holland Wilux céggel. A Baumgartner Zsoltot is foglalkoztató istállót azért nem támogatja tovább a holland fürdőszobagyáros, mert Angliában az egyik mérnök, John Walton tragikus halála miatt a logói nélkül futottak a fekete autók. A kiscsapat fennmaradása viszont nincs veszélyben, Paul Stoddart csapatfőnök biztos benne, hogy képesek pótolni az elpártolt mecénást.
Szerdán este a Minardi Forma-1-es istálló közleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal szerződést bont a csapat főszponzorával, a holland Wilux céggel.

"Összeegyeztethetetlen nézetkülönbségek miatt, amelyek nagyrészt a Brit Nagydíjon merültek föl a Minardi csapat és a főszponzor Wilux cég vezetői között, a két fél együttműködése megszakadt. A támogató kifogásolta, hogy az istálló autói a futamon a logói nélkül vettek részt" - szólt a kommüniké.

Gyász miatt kerültek le az emblémák

A néhány héttel ezelőtti silverstone-i versenyen kegyeleti okokból mindkét Minardi-kocsi a szponzorok emblémái nélkül futott: a csapat így emlékezett a napokkal korábban, hirtelen elhunyt John Waltonra, az istálló egyik mérnökére.

A feliratok eltávolításáról Paul Stoddart, az ausztrál-olasz alakulat tulajdonosa döntött, és a Wiluxon kívül egyetlen másik kisebb mecénás sem kifogásolta a lépését.

"Fizettem a helyért az autón, de a Brit GP-n Stoddart önhatalmúlag úgy határozott, hogy az összes szponzorfeliratot leveszi a kocsiról. Én azt javasoltam, legyenek fekete matricák a kasztnin, így megemlékezve Johnról, de ő meg sem hallgatott, a belegyezésem nélkül szedette le a márkajeleinket - panaszolta az f1racing.net internetes újságnak Ruud Wildschut, a fürdőszobafelszereléseket gyártó vállalat igazgatója. A holland üzletember erőfitogtatásnak tartja Stoddart lépését: "Szerintem csak azt akarta megmutatni, hogy ő Paul Stoddart, aki azt csinál a csapatánál, amit akar".

A holland szponzor állítólag tartozott Stoddartnak

Furcsa módon az angol futam utáni német versenyen visszakerültek a kasztnira a Wilux-cimkék, és a holland befektető csak ehét közepén döntött a kiszállásról, alátámasztva azokat a pletykákat, melyek szerint elmaradt szponzorpénzekkel tartozik Stoddartnak.

Ezt bizonyíthatja továbbá az is, hogy az ausztrál milliárdos már a hockenheimi nagydíj előtt azt nyilatkozta: ha valamelyik támogatója szakítani akarna vele, azt nem akadályozhatja meg.

Csütörtökön szintén így vélekedett, és megerősítette, hogy istállóját nem fenyegeti a csőd veszélye: "Ha egy szponzor már nem akar támogatni minket, nem állhatok az útjába, és nem is akarok. A kiszállásuk csak egy kis kellemetlenség a számunkra, amelyet meg fogunk oldani. Természetesen pénzre szükségünk van, de hát ez minden időszakra igaz".

A Wilux a Jordanhez tart

A Minardi köztudottan a Forma-1 legkisebb költségvetésű gárdája, melyet nagyrészt a pilótáik szponzorai tartanak fenn. Baumgartner Zsolt és az olasz Gianmaria Bruni egyaránt 6-8 millió dolláros jutattás ellenében vezethet, a Wilux embere pedig a holland tesztpilóta Bas Leinders volt a teamnél.

A Wilux a Forma-1-et ellenben nem hagyja el, a vezérigazgató már megerősítette, hogy a jövő héten tárgyalásokat kezdenek egy másik alakulattal, amely az angol sajtó szerint a Jordan lesz.