Trulli csak az olimpiát hiányolja

2004.08.16. 16:22
Az idei Forma-1-es szezonban csak két pilóta tudott futamot nyerni, Michael Schumacher, és a németet Monacóban legyőző Jarno Trulli. Az olasz ugyan csak ezt az egy sikert jegyzi, ám mivel a ferraris se előtte, se utána nem kapott ki senkitől, ez növeli a diadal értékét. Az Index a Magyar Nagydíj hétvégéjén, csapata, a Renault fogadásán beszélgetett a huszonkilenc éves pilótával.
Idén Michael Schumacher majdnem az összes Forma-1-es futamot megnyerte, egyszer viszont akadt valaki, aki jobb volt nála: Monacóban Jarno Trulli győzött. Se előtte, se utána nem tudta senki megszorítani sem a világbajnokot, így az olasz sikere jóval értékesebb, mint egy átlagos futamgyőzelem.

"Monaco óta magabiztosabb vagyok"

Sikerére büszke lehetne, nagyképűségnek viszont nyoma sincs, csapattársával, Alonsóval a szervezők minden kérését teljesíti, például egy homokasztalra is ad autogramot, majd szívesen válaszol minden kérdésre a Szépművészeti Múzeumban tartott Renault-fogadáson.

Azt persze elismeri: májusi első Forma-1-es győzelme óta nagyobb önbizalommal indul a futamokon: "Magabiztosabb leszel, ha nyersz. Benned van, hogy megcsináltad, és tudod, hogy újra is képes lennél rá. Monte Carlo idén olyan volt, mint egy álom, a leghíresebb nagydíjat sikerült megnyernem".

Briatoréval még mindig jóban van

Tekintse meg képeinket!
Arra viszont biztosan ő sem gondolt volna, hogy a hibátlan vezetése után jövőre már nem ismételheti meg a diadalát a hercegségben - csapatfőnöke, és menedzsere, Flavio Briatore néhány hete menesztette őt a Renault-tól. "Azóta már nem a menedzserem, viszont barátnak megmarad, így valójában nem sokat változott a kapcsolatunk".

Pillanatnyilag tehát istállója nincs, de nem aggódik, állítja, jövőre is erős csapatnál versenyezhet, bár nem hajlandó elismerni, hogy a Ralf Schumachert már magáénak tudó Toyotához igazol: "Ralfot tisztelem, biztos jó csapattársa lehet, annak, aki a japánokhoz szerződik. Az én sorsom viszont a következő hetekben dől majd el, még semmi sem biztos."

"Budapest fantasztikus város"

Kissé furcsa helyzet, hogy épp az ellenkezője történt meg vele, mint Buttonnal. Az angol csapatát hagyta ott, annak ellenére, hogy a BAR-nál biztosra vették, náluk folytatja. A huszonnégy éves versenyző Williamshez igazolása sokakat megdöbbentett, megbotránkoztatott, ám Trulli visszafogott, "ha nem ismerjük a részleteket, nem ítélhetjük meg a tettét".

A visszafogottság egyébként a magánéletére is jellemző. "Nem élek éjszakai életet, nem járok diszkóba, legfeljebb néha szórakozni ide-oda. Általában korán fekszem le, reggel pedig nem sokáig nyomom az ágyat."

Mint kiderül, valamiben hasonlít versenyzőtársaihoz: ő is szereti Budapestet. Nem tudni pontosan miért, de szinte minden F-1-es sofőr szívesen jön Pestre. "Ezen nem kell csodálkiozni - magyarázza az olasz - kevés olyan szép város van a világon, mint az önöké, teli múzeumokkal, műemlékekkel, látványos, fantasztikus helyekkel."

A hétköznapiság a siker titka

Vannak más kapcsolatai is Magyarországgal, pontosabban a magyarokkal: "Az utóbbi években Olaszországban és Angliában élek, és a szigetországban voltak magyar szomszédaim. John, akinek az igazi neve 'Janosz' és Melinda. Kedves emberek, már elköltöztek, de a kapcsolatot tartom velük."

A hosszú hajú, playboy-megjelenésű autóversenyző nagyon népszerű, több magyar és külföldi szaklap olvasói is választották már őt a legszimpatikusabb pilótának, melynek indoka Trulli szerint a hétköznapi viselkedés.

"Nem tudom pontosan, miért kedvelnek, talán azért, mert olyan vagyok, mint bármely korombeli figura. Nincsenek körülöttem testőrök, szívesen adok autogramot vagy állok meg egy közös fotóra bárkivel. Ez furcsa lehet a rajongóknak, akik úgy gondolják, a kocsikat hősök vezetik, viszont szimpatikus is, hiszen látják, én is csak olyan vagyok, mint bárki más."

"Olimpiai levegőt akarok szívni"

Klikk a képre!
A versenyek között idejét leginkább edzéssel tölti, focizik, fut, kondizik, igazi sportőrült, ezért nem meglepő, hogy a napokban zajló olimpiát is követi. "Nagy bánatom, hogy sosem indulhatok olimpián. Mindig is az egyik álmom volt, hogy részt vehessek a játékokon, de sajnos ez már nem fog megadatni nekem. Viszont amit lehet, megteszek, kedden és szerdán Athénban leszek, csak hogy olimpiai levegőt szívhassak."

Ha már ott lesz, persze honfitársait is követni fogja, mint ahogy nem maradt le hazája első aranyérméről sem: "Épp elcsíptem a tévében, mielőtt indultunk erre az interjúra."

A maratonnal csak nehezen boldogul

Titkon talán reménykedett, hogy maratoni futásban egyszer majd ő is ott lehet a játékokon, többször is teljesítette a negyvenkét kilométeres távot, "de kiderült, hogy az rettentően sok, így a továbbiakban marad a félmaraton, ami viszont nincs az olimpián".

A kétnapos látogatás után vissza kell térnie a tévéhez, de emiatt nem bánkódik túlzottan: "Sportban mindenevő vagyok, bármit szívesen nézek, kedvencem nincs is. Csak kapcsolgatok, és ahol találok valamilyen közvetítést, ott állok meg, futball, futás, bármi jöhet."