Baumgartner vagy Bruni mehet a Minarditól

2004.08.17. 15:39
Angol sajtóinformációk szerint a Minardi csapatfőnöke, Paul Stoddart a Renault tesztpilótáját, Franck Montagnyt szerződtetné a következő szezonra. A francia versenyzését idei munkaadója minden bizonnyal finanszírozná, ugyanis nem akarja végleg elveszíteni őt, így a biztos anyagi háttérrel rendelkező versenyző ideális választás lenne a mindig pénzszűkében lévő kis olasz istállónak. Montagny érkeztével természetesen Baumgartner Zsoltnak vagy olasz csapattársának, Gianmaria Bruninak mennie kell.
A következő Forma-1-es szezonra szinte az összes csapat lecseréli legalább az egyik pilótáját, valószínűleg a Ferrari lesz az egyetlen istálló, amely megtartja idei versenyzőit. A McLarennél Juan Pablo Montoya, a Williamsnél Mark Webber és - várhatóan - Jenson Button, a Renault-nál Giancarlo Fisichella, a Toyotánál Ralf Schumacher és - valószínűleg - Jarno Trulli lesz az új sofőr, míg a BAR Buttont, a Sauber Fisichellát, a Jaguar Webbert veszíti el, míg a Jordantől minden bizonnyal Giorgio Pantanónak kell távoznia.

Montagny a teszteken nagyon gyors volt

Eddig úgy tűnt, a Minardinál változatlan marad a pilótakettős, ám az angol sajtó már tudni véli, hogy Paul Stoddart csapatfőnök új versenyző szerződtetésén gondolkodik. Baumgartner Zsolt ausztrál főnöke a szigetországi lapok szerint Franck Montagnyra, a Renault idei tesztpilótájára akar lecsapni.

A huszonhat éves francia sofőr - aki két éve már kipróbált egy Minardi autót - a szezon elején több remek teszteredménnyel hívta fel magára a figyelmet, és a gallok főmérnöke, Pat Symonds úgy véli, itt az ideje, hogy élesben is kipróbálja magát a tehetség.

"Nem tudom, hogy Montagny lehetőséget kap-e a Renault-nál éles versenyen is, de az biztos, hogy már felkészült a Forma-1-re. Érett, intelligens és megbízható, tesztpilótaként nagyon elégedettek vagyunk vele" - vélekedett az angol szakember.

Alonso és Fisichella mellett nem juthat szóhoz

Amint az ő szavaiból is kitűnik, a Renault-nál Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella mellett biztosan nem indulhat F-1-es versenyen még egy jó ideig, így máshol kell állást találnia magának.

Mivel a Renault finanszírozná a versenyeztetését, a Minardi szívesen látná a fiatal pilótát, akinek menedzsere, Gilles Bellec is a feljebblépésén dolgozik: "Franck már többezer kilométert tesztelt és az alsóbb kategóriákban rengeteg versenyt nyert meg. Készen áll a Forma-1-es indulásra".

Természetesen az ő érkeztével vagy Baumgartnernek vagy Gianmaria Bruninak távoznia kellene a Minarditól, és az eredményeket tekintve az olasz sokkal jobban aggódhat a helyéért, mint magyar kollégája.

Baumgartner esélyei jobbak

Paul Stoddart megbízhatósága miatt többször is dicsérte nyilvánosan Baumgartnert, míg Brunit sokszor kritizálta a rossz hozzáállása okán. Ráadásul előbbi Indianapolisban pontot is szerzett, ami a csapatnak azelőtt bő két évvel sikerült utoljára.

Bruni mellett szól viszont, hogy általában gyorsabb, mint csapattársa, de mint a szezon elején Stoddart elmondta, a "Minardinak olyan pilótra van szüksége, aki végig viszi az autót a versenyeken". A magyar pedig ebből a szempontból sokkal jobb, mint az olasz.