Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Arab kézbe kerül a Jordan-istálló

2004.09.02. 15:03
Az angol Telegraph című lap úgy értesült, Eddie Jordan heteken belül eladja Forma-1-es istállóját az egyesült arab emirátusokbeli Dubai uralkodócsaládjának, az Al-Maktoum famíliának. Az olajállam sejkje az újság szerint kilencvenmillió dollárt (75 millió euró) fizet a csapatért, melynek főnöke továbbra is Eddie Jordan lesz, neve viszont változni fog. Az érintettek egyelőre nem erősítették meg az adásvételt, ám az F-1-es alakulat szóvivője elárulta, a "sajtó értesülései helyesek, a háttérben tárgyalások folynak az eladásról".
"Eddie Jordan Forma-1-es csapata hamarosan dubai tulajdonba kerül, miután az ír csapatfőnök megegyezett az ottani királyi családdal teamjének eladásáról" - írja csütörtöki számában a Telegraph című angol lap.

Két évig még biztosan Eddie Jordan vezeti a teamet

Az újság úgy értesült, Jordan kilencven millió dollárért, azaz 75 millió euróért engedi át a Jordan Racing részvényeinek nyolcvanöt százalékát az egyesült arab emírslgekbeli Al-Maktoum családnak. A sejk tizenöt százalékot meghagy az eddigi többségi tulajdonosnak, aki legalább két éven át még a csapatfőnöki feladatokat is elláthatja. A Jordan nevet viszont nem tartja meg az uralkodó, bár azt még nem tudni, hogyan kereszteli át az istállót.

A Telegraph szerint a felek már mindenben megegyeztek, a szerződések aláírása csak formalitás, és egy-két héten belül az is megtörténik.

Valószínűleg már két hónapja tárgyalnak a felek

Sem Eddie Jordan, sem az Al-Maktoum família nem erősítette meg eddig a lap értesüléseit, de az istálló sajtóreferense elárulta, "a háttérben úgy zajlanak az események, amint arról a sajtó beszámol", valamint elmondta, hogy "az istálló célja, partnereket és támogatókat találni a Forma-1-es részvétel folytatásához".

Eddie Jordan alakulata bizonytalan anyagi helyzete miatt már évek óta csak tengődik a Forma-1-ben, korábban már számtalanszor hozták hírbe különféle befektetőkkel. A dubai uralkodó, Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum sejk még júliusban nyilatkozta, hogy cége, a Grand Prix Investments nevű vállalkozás tárgyalásokat kezdett az egyik Forma-1-es istállóval. Öt éve még vb-harmadik volt a Jordan

A Jordan éves költségvetése hetvenöt millió dollár, azaz hatvan millió euró korül mozog, amely a Minardi ötvenmilliója után a második legkevesebb.

A Jordan 1991-es fennállása óta négy futamgyőzelmet szerzett. Első sikerét 1998-ban, a Belga GP-n aratta, a legeredményesebb 1999-ben volt, amikor a konstruktőrök versenyében a harmadik helyen zárta a vb-t. Akkor Heinz-Harald Frentzen megnyerte a Francia és az Olasz Nagydíjat is. Legutóbb 2003-ban, Brazíliában nyert a gárda Giancarlo Fisichellával a volánnál, ám az elsőségért járó serleget - a rendezők hibája miatt - csak a két héttel későbbi, San Marinó-i GP-n vehette át.