Jövőre három Ferrari indulhat három McLaren ellen

2004.09.20. 13:19
A Ford jövőre kiszáll mindenféle autósportból, és eladja tuningcégét, a Jaguar, a Jordan és a Minardi motorjait gyártó Cosworth-t is. A Jaguar megszűnik, a Jordan, mivel nincs 2005-re szerződése a Cosworth-szel, a csőd szélére kerül, míg a Minardinak megállapodása van a következő idényre is, így szinte biztosan a Forma-1-ben marad. Bernie Ecclestone viszont a 16 autós mezőnyt - két csapat esne ki - megengedhetetlenül kevésnek tartja, így tervei szerint a legerősebb istállóknak három kocsit kellene indítaniuk.
Múlt pénteken a Ford vezetősége bejelentette, hogy elhagyja a Forma-1-et, eladja a tulajdonában lévő Jaguar istállót, és tuningcégét, a Cosworth-t is. A gyár anyagi okok miatt száll ki a versenysportból, a Forma-1 mellett a raliból is.

A Minardi helyzetét "megoldják"

Távozásukkal viszont a Jordan és a Minardi jövője is kérdésessé válik, hiszen mindkét gárda Cosworth erőforrást használ. Jóval kedvezőbb helyzetben van a Minardi, mert a Fordot 2005-re is érvényes motorszállítói szerződés köti a kiscsapathoz, a Jordannek viszont nincs megállapodása, így végképp a csőd szélére kerül.

Mind Paul Stoddart, a Minardi tulajdonosa, mind a Ford vezetői úgy vélekednek, kettejük ügyét "megoldják valahogy", és jövőre is ellátják erőforrásokkal az olasz-ausztrál alakulatot. Mivel a Minardi idén a tavaly előtti Cosworth-motorokat használja, 2005-re sem igényel majd sokkal jobb alkatrészeket.

Tizenhat autó már túl kevés lenne

Ha a Jaguar mellett a Jordan is távozik, az már az egész Forma-1-re hatással lesz, hiszen néggyel kevesebb autó, már csak 16 lesz a rajtrácson.

Bernie Ecclestone, az F-1 irányítója mindenképp meg akarja tartani a húsz kocsis fölállást, így megpróbálja elérni, hogy a sztáristállók ne kettő, hanem három autót indítsanak minden versenyen.

Kötelezhetőek a harmadik kocsi indítására a csapatok

"A harmadik autóval húsz versenyképes kocsi lenne a rajtrácson. Szerintem mindenki szívesebben nézne három Ferrarit három McLarennel versenyezni, mint egy Jaguart a Minardi ellen" - nyilatkozta hétfőn az f1racing.net internetes oldalnak.

Ecclestone állítja, a csapatokkal kötött konkordszerződésében benne van a háromautós rendszer lehetősége, így ötletének megvalósítása egyáltalán nem elképzelhetetlen .