Barrichello az első kínai győztes

2004.09.26. 10:40
A brazil Rubens Barrichello biztosan nyerte az első Kínai Nagydíjat. Csak Jenson Button és Kimi Raikkönen tudták őt megszorítani valamelyest. Michael Schumachernek igen szerencsétlen versenye volt, megpördült, koccant, defektet kapott és le is körözték. Baumgartner Zsolt célba ért.
A brazil Rubens Barrichello nyerte a Forma-1 történetének első Kínai Nagydíját. A ferraris pilóta szinte végig az élen haladt, a hajrára meggyőző előnyt szerzett a második Jenson Button és a harmadik Kimi Raikkönen előtt, így az is belefért, hogy az utolsó körökre kissé kiengedjen. A változatos futam ezért csak az utolsó körökre vált egyhangúbbá.

Schumachernek ezúttal nem volt szerencséje

Tekintse meg képeinket!
Michael Schumacher ezúttal nem tudott az élmezőnnyel harcolni, a világbajnok mindössze tizenkettedik lett. Az 1-es számú Ferrariban nem sokkal a futam előtt motort cseréltek, és a boxból indult a mezőny után. Bár Klien megelőzésekor az osztrák ráhúzta a kormányt és nekiment, majd egy gyors kanyarban meg is pördült, Schumacher egészen a hatodik helyig jött föl. Akkor viszont tankolnia kellett, így visszaesett. Az újabb felzárkózás már nem sikerült neki, mert defektet kapott és majdnem egy kört araszolt, míg visszaért a boxba. Győztes csapattársa emiatt le is körözte.

Baumgartner Zsoltnak szintén volt egy - kevésbé látványos - pördülése, majd a tizenhatodik helyen futott be a magyar pilóta.

Sorozatban második győzelmének köszönhetően Barrichello bebiztosította második helyét a világbajnokságban, míg a BAR-Honda istálló megerősítette második pozícióját a konstruktőrök versenyében a harmadik Renault előtt.

A Kínai Nagydíj végeredménye

1 R. Barrichello Ferrari 1:29:12.420
2 J. Button BAR + 1.035
3 K. Räikkönen McLaren + 1.469
4 F. Alonso Renault + 32.510
5 JP. Montoya Williams + 45.193
6 T. Sato BAR + 54.791
7 G. Fisichella Sauber + 1:05.464
8 F. Massa Sauber + 1:20.080
9 D. Coulthard McLaren + 1:20.619
10 M. Webber Jaguar + 1 kör
11 J. Villeneuve Renault + 1 kör
12 M. Schumacher Ferrari + 1 kör
13 N. Heidfeld Jordan + 1 kör
14 O. Panis Toyota + 1 kör
15 T. Glock Jordan + 1 kör
16 Baumgartner Zs. Minardi + 3 kör
Nem értek célba:
17 G. Bruni Minardi
18 R. Schumacher Williams
19 R. Zonta Toyota
20 C. Klien Jaguar

Nyilatkozatok

Rubens Barrichello: "Nagyon jó verseny volt, az elején fantasztikusan tapadtak a gumijaim, elképesztő tempót tudtam diktálni. A hajrára viszont elkezdett hólyagosodni, de szerencsére akkor már jócskán vezettem, és kiengedhettem egy kicsit."

Jenson Button: "Rettentő nehéz futam volt, hiszen én csak kétszer álltam ki tankolni, szemben Barrichellóval, aki háromszor. A kocsimat így a nagyobb tömeg miatt nem volt könnyű vezetni, a második helyet jó eredménynek tartom."

Kimi Raikkönen: "A kocsim jól ment ma, semmi gondom nem volt. Gyorsabb is voltam Barrichellónál, de nem tudtam elég közel kerülni, hogy megelőzzem. Emiatt a taktikámaz is megváltoztattuk, a harmadik kiállásomat előre hoztuk, de sajnos nem jött be."

Baumgartner Zsolt: "A rajtom jól sikerült, Bruni elé kerültem, aztán fokozatosan le is szakítottam őt. Utólag beigazolódott a döntésem, hogy használt gumikkal startolok. Később a lekörözések és a bokszkiállások idején csökkent közöttünk a különbség. Nagyon nagy volt a tempó, az egész mezőny csúszkált, sok éles szituáció adódott a kanyarokban. Szerencsére sikerült mindent megoldanom, és bár egy alkalommal lecsúsztam a pályáról, végül be tudtam fejezni a versenyt."

A Kínai Nagydíj körről körre

Néhány perccel a rajt előtt Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója elárulta, Michael Schumacher a depóból fog nekivágni a versenynek. A világbajnok szombati időmérő-hibája után tizenhetedikként startolhatott volna, de autójába új motort szereltek, ezért az utolsó kocka helyett a boxutcát választották a Ferrari vezetői. Baumgartner Zsolt, akinek kocsijában szintén motorcserét hajtottak végre, és az utolsó pozícióba sorolták vissza, így a 19. helyről indulhat.

8.00: Minden kocsi elindult a felvezető körre.

Rajt: Barrichello, Raikkönen, Alonso, Massa, Button a sorrend. A brazil tökéletesen jött el, Alonso Massával harcolt a harmadik helyért.

1. kör: Barrichello vezet, Raikkönennel kicsit elléptek Alonsótól. Michael Schumacher a boxból gond nélkül rajtolt el.

2. kör: Button megelőzte Massát, és negyedik az angol.

4: Massa, Fisichella, Ralf Schumacher és Coulthard harcolnak az ötödik helyért. Michael Schumacher sok időt veszít körönként Barrichellóhoz képest, valószínűleg rengeteg üzemanyaggal indult. A körvégére Fisichella és Ralf Schumacher is megelőzte Massát, ráadásul ugyan abban a kanyarban. A világbajnok már a tizenhetedik.

6: Button támadta Alonsót, és a leghosszabb egyenes végén átvette a harmadik pozíciót. Az élen Raikkönen támadja Barrichellót. M. Schumacher a tizenkilencedik.

8: M. Schumacher nagyjából fél perccel van Barrichello mögött. Sorrend: Barrichello, Raikkonen, Button, Alonso, Fisichella, Ralf Schumacher.

10: Panis és Massa tankoltak.

11: Fisichella és Coulthard is üzemanyagot vett fel. Klien nekiment Michael Schumachernek, de a német és az osztrák is tovább tudott menni. A jaguaros figyelmetlen volt.

12: Barrichello és Raikkönen is kereket cserélt, Button vezet, Alonso második. KLien a boxba ment és kiállt, kocsija akkor sérült meg, amikor nekiment M. Schumacher Ferrarijának.

13: Alonso tankolt, Button viszont még mindig nem jött ki, és sorozatban futja a leggyorsabb köröket.

14: Button tankolt, majd a harmadik helyre jött vissza.

15: A világbajnok a kilencedik helyen volt, amikor megpördült. Tudta viszont folytatni, egy piruett után visszaállt a versenybe.

16: Coulthardot megelőzte Michael Schumacher, így ismét kilencedik.

17: Fisichellát is megelőzte Schumacher, így nyolcadik.

18: Schumacher körönként két másodperccel gyorsabb az élen állóknál is.

19: Michael az öccsét, Ralf Schumachert is megelőzte, majd kiment tankolni. Kilenc másodpercet töltött a boxban.

20: Baumgartner a 18. helyen van. Az élen Barrichello és Raikkönen között néhány tizedmásodperc a különbség.

21: A kerékcseréje után Michael Schumacher 44 másodperccel van Barrichello mögött.

22: Barrichello, Raikkönen, Button, Alonso, Ralf Schumacher az élmezőny sorrendje.

27: Raikkönen tankolt, majd visszaállt a mezőnybe.

29: Barrichello is tankolt, Button vezet.

33: Fernando Alonso másodszor tankolt, valószínűleg ő már többet nem fog, és minden bizonnyal már csak egyszer tankol a vezető Button is.

34: Ralf Schumacher is benzint vett föl, épp Alonso mögé jött vissza a német.

35: Jenson Button letudta utolsó, második üzemanyagfelvételét. Michael Schumacher bal hátsó defektet kapott, lassan halad a box felé.

36: Raikkönen kilenc körrel a második tankolása után harmadszor is kijött tankolni. Barrichello vezet, de egyszer valószínűleg még tankolnia kell, a második Buttonnak már nem, a harmadik Raikkönennek szintén nem.

37: Baumgartner megpördült, de visszaállt. Ralf Schumacher és Coulthard összekoccantak, a németnek megsérült a jobb hátsó futóműve, és kiállt, míg a skót bal első defektet kapott.

38: Barrichello remek tempót diktál az élen, 23 másodperccel van Button előtt. A brazilnak még van esélye, hogy az utolsó, harmadik kerékcseréje után is az élen maradjon.

40: Sorrend - Barrichello, Raikkonen, Button, Massa, Alonso, Montoya, Sato.

41: Bruni kocsijának leesett a bal első kereke, az olasz három abronccsal vánszorog a boxba.

42: Barrichello harmadszor is tankolt és simán visszaállt az élre.

46: Michael Schumacher Villeneuve-vel harcol a tizenegyedik helyért. A német támad.

Klikk a képre!
47: Schumacher megelőzte Villeneuve-öt, majd kiment tankolni. A világbajnok körhátrányba került.

48: Sorrend nyolc körrel a vége előtt - Barrichello, Button, Raikkonen, Alonso, Montoya, Sato, Fisichella, Massa.

52: Négy kör van még hátra, Barrichello biztosan vezet, mintegy három másodperccel, Raikkönen lassan jön föl a második Buttonra.

56: Barrichello nyert, Button a második, Raikkönen a harmadik lett. Az első három közt három másodperc sem volt a különbség, persze ez leginkább a brazil lelassításának köszönhető. Schumachert lekörözték, csak tizenkettedik lett, de az utolsó körben azért megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

A világbajnokság állása 16 futam után

1 M. Schumacher Ferrari 136 pont (már világbajnok)
2 R. Barrichello Ferrari 108
3 J. Button BAR 79
4 F. Alonso Renault 50
5 JP. Montoya Williams 46
6 J. Trulli Renault 46
7 K. Räikkönen McLaren 34
8 T. Sato BAR 26
9 D. Coulthard McLaren 24
10 G. Fisichella Sauber 21
20 Baumgartner Zs. Minardi 1

A konstruktőr-vb állása

1 Ferrari 244 pont (már világbajnok)
2 BAR 105
3 Renault 96
4 Williams 64
5 McLaren 58
6 Sauber 32
7 Jaguar 10
8 Toyota 9
9 Jordan 5
10 Minardi 1