Törölték a Brit Nagydíjat

2004.10.01. 13:34
Csütörtök késő este Bernie Ecclestone, a Forma-1 irányítója bejelentette, nem tudott megállapodni a silverstone-i pálya üzemeltetőivel, így törölte a 2005-ös versenynaptárból a Brit Nagydíjat. Az üzletember nem kapta meg a rendezésért kért pénzt, így veszélybe került a történelmi, silverstone-i futam, bár a megegyezésre még van esély.
Amint korábban már az Index is jelezte, nem tudott megállapodni a silverstone-i pályát üzemeltető Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) Bernie Ecclestone-nal, a Forma-1 irányítójával, így a Brit Nagydíj kikerült a 2005-ös versenynaptárból.

'Néhány millió dolláron' úszott el

A volt háromszoros világbajnok, a BRDC elnöke, Sir Jackie Stewart elmondta, csütörtökön szerződés ajánlatot tettek Ecclestone elé, de ő nem fogadta el azt, mert keveselte az esemény megrendezéséért felajánlott pénzt. "Néhány millió dolláron úszott el a megegyezés, de a klub képtelen többet adni" - nyilatkozta Stewart.

A Forma-1 hetvenhárom éves főpromótere szintén állítja, elment a végletekig: "A lehető legjobb feltételeket ajánlottam, a Brit GP a legolcsóbb futam lett volna az összes közül, de Stewarték nem hajlandóak felvállalni a legkisebb kockázatot sem".

Silverstone-ban rendezték a legelső Forma-1-es versenyt 1950-ben, azóta minden esztendőben volt Angliában nagydíj, ám úgy tűnik, 2005-ben nem lesz.

Van még idő

A végleges versenynaptárat viszont csak október 13-án, az Autósport Világtanács ülését követően hirdeti ki Ecclestone, így még van idő megoldást találni.

Stewart bízik benne, hogy az angol kormány közbelép, és leteszi azt a mintegy ötmillió dollárt, amely szükséges a Brit Nagydíj megrendezéséhez.

A skót legenda szerint a politikusoknak kötelességük lenne segíteni, mert az esemény évente mintegy 50-60 millió dolláros bevételt jelent a szigetországnak. Ráadásul Silverstone azon kevés helyszínek egyike, amely még sosem vett igénybe állami segítséget. (Még a legjobb helyzetű versenyeknek, valamint Magyarországon is ad a helyi kormány egy nagyobb összeget a verseny lebonyolításához.)

Aggodó sztárok

Természetesen az angol motorsport híres alakjai azonnal lobbizni kezdtek a Brit GP megtartásáért.

Az 1996-os világbajnok Damon Hill szerint "nagyon szomorú, hogy a Forma-1 csak oda megy ahol a pénz van", míg Martin Brundle úgy gondolja, néhány futamnak kötelezően helye van a sorozatban: "Silverstone a Forma-1 szívügye, megengedhetetlen, hogy pont itt ne legyen futam".

Mansell: Szégyen

A '92-es világelső, Nigel Mansell szintén szókimondó: "Szégyen, hogy épp a silverstone-i versenyt radírozzák ki. Nem tudom, a háttérben zajlanak-e még tárgyalások, de nagyon remélem, igen".

Az Angol Nagydíjat évtizedek óta július elején rendezik, így még az is elképzelhető, hogy szabadon hagyják a tradicionális dátumot, valamint Ecclestone azt sem tartja lehetetlennek, hogy "Silverstone-ban legyen a tizennyolcadik futam".

London ugorhatna be

Amennyiben viszont nem sikerül megállapodniuk a feleknek, veszélyben lehet Nagy-Britannia versenye, ugyanis az országnak nincs másik Forma-1- színvonalú pályája.

Vészmegoldássá esetleg egy londoni, városi futam válhat, mert a polgármester és a 73 éves F-1-üzletember is támogatja a rendezést.