Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Montoya: A sebességkorlátozás nevetséges

2004.10.18. 15:17
A Williams-BMW kolumbiai pilótája, Juan Pablo Montoya a Times című angol lapnak elárulta, "nevetségesnek" tartja a közúti sebességkorlátozást, és tiltótáblák helyett inkább a vezető képzettségétől tenné függővé, ki mennyivel mehet. A közlekedésbiztonságot ennek ellenére fontosnak tartja, igaz kihagyta a legutóbbi, körültekintő közlekedést népszerűsítő találkozóját, amiért az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) be is idézte meghallgatásra.
Tavaly a Williams-BMW kolumbiai versenyzőjét, Juan Pablo Montoyát gyorshajtásért többezer euróra büntették Franciaországban, és utána hónapokig nem is vezethetett az országban. Akkor az egyik autópályán kétszáz körüli sebességgel száguldott, ám egy évvel elteltével sem érzi úgy, hogy hibázott volna, sőt, inkább a törvényeket véli elavultnak.

A londoni Times című lapnak adott interjújában elárulta, továbbra sem tudja megszokni, hogy közúton nem mehet annyival amennyivel akar.

Képzettebb sofőrök gyorsabban hajthatnának

"A sebességkorlátozás nevetséges. Az autópályákon érvényes határokat a benzinválság idején vezették be, amikor maximum százhatvannal mentek a kocsik. A maiak jóval kétszáz fölötti sebességre képesek, és sokkal biztonságosabbak" - nyilatkozta a huszonkilenc éves pilóta.

Montoyának viszont ötlete is van, mivel lehetne helyettesíteni a tiltótáblákat: "A sofőr képzettségétől is függővé lehetne tenni a sebességkorlátokat".

A jövőre már McLaren-Mercedesszel induló pilótának decemberben az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) fegyelmi bizottsága előtt is meg kell jelennie, ugyanis nem ment el Costa Ricába, egy közlekédésbiztonsági kampányt népszerűsíteni.

Montoya állítja, értesítette az FIA elöljáróit, hogy beteg, ezért nem tud oda utazni, ám ők mégis beidézték.

"Támogatom a biztonságosabb közlekedést"

"Tudattam velük, hogy nem megyek, mire ők válaszoltak is, és megállapodtunk, hogy keresünk egy új időpontot. Sosem mondtam, hogy nem akarok részt venni a programban, hiszen a biztonságosabb közlekedés mindannyiunk érdeke, és támogatom is az efféle találkozókat" - mondta hazája RCN nevű rádiójának.

A pletykák szerint Montoya azért hagyta ki a Costa Rica-i előadást, mert így próbált tiltakozni tavalyi, indianapolisi büntetése ellen: az Amerikai GP-n a Barrichellóval történt ütközése után őt hozták ki bűnbaknak, és áthaladó büntetéssel sújtották, amely - szerinte - a vb-címébe került.