Két év múlva érkezik a Team Dubai

2004.10.18. 11:06
A hétvégén új csapat jelezte részvételi szándékát a Forma-1-ben: az Egyesült Arab Emírségekbeli Team Dubai 2006-tól indul a sorozatban. A dubai Al-Maktoum család által alapított istálló autóit a McLaren segítségével építik, míg motorjait a Mercedes szállítja majd.
A 2006-os idényben csatlakozik a Forma-1 mezőnyéhez az Egyesült Arab Emírségekbeli Team Dubai nevű csapat, jelentette be a hétvégén a dubai Ahmed bin Szaid al-Maktum sejk által létrehozott istálló szóvivője, Tim Fulton.

Kiderült továbbá, hogy az indulás napokon belül hivatalossá is válik, mert hamarosan letétbe helyezik a Forma-1 elöljáróinál a belépéshez szükséges, 48 millió dolláros kauciót.

McLaren-kasztni, Mercedes motor

Az alakulóban lévő csapatot a McLaren-Mercedes segíti majd a kasztni előállításában, míg a motorokat a Mercedes adja. A jövő év elején megkezdődik Dubaiban egy korszerű szélcsatorna és egy technikai központ kialakítása, ahol a karosszériát tervezik, ám a teljes építést Angliában végzik el: az istálló központja valószínűleg a McLaren eddigi központjában, Wokingban lesz, Ron Dennis élgárdája ugyanis hamarosan átköltözik a közelmúltban elkészült McLaren Technology Centre nevű ultramodern főhadiszállására.

Egészen október elejéig úgy tűnt, a motorsport rajongó Ahmed-sejk a Jordan csapat megvásárlásával lép be a Forma-1-be, az üzletet már elő is készítették, de a megállapodás végül nem jött létre: az olajmilliárdos teljesen új alakulatot akart, és Eddie Jordan tulajdonos is az önálló folytatás mellett döntött.

"Hosszú gondolkodás után megállapítottuk, hogy egy létező csapat megvásárlásával a saját erőfeszítéseink és befektetéseink nem kapnák meg a kellő elismerést, a sikereket a már korábban is létezett gárdának, és nem az új szakembereknek, illetve befeketetőknek tulajdonítanák, ezért indulunk új, abszolút önálló istállóval" - magyarázta a döntés hátterét Tim Fulton.

A Williams olajmilliárdokból fejlődhetett

Ráadásul a McLaren-kooperációval biztosan magasabb technikai színvonalon dolgozhat az új team, és a megállapodás gyári motorokat is eredményez. A McLarennek már korábban is volt arab érdekeltsége, ugyanis egyik résztulajdonosa a közel-keleti milliárdos Mansur Ojjeh, akinek cége, a TAG, az autók műszaki felkészítésében is segédkezett.

A Team Dubai jó egy héten belül a második új csapat, amely bejelentette Forma-1-es részvételi szándékát: a Japán Nagydíj pénteki napján a Midland F1 képviselői jelezték, 2006-tól kezdve beszállnak a sorozatba.

Közel-keleti kézben lévő istálló korábban még nem indult a Forma-1-ben, ám a nyolcvanas évek elején a Saudia légitársaság főszponzorként segítette Sir Frank Williamset, aki így az egyik legerősebb gárdává fejleszthette vállalkozását.