Románia és Bulgária is F1-es pályát épít

2004.11.22. 14:31
Angol sajtóértesülések, illetve egy hírügynökség információi szerint hamarosan lesz Forma-1-es pályája Romániának és Bulgáriának is. A román kormány százmillió dollárt tett félre egy Arad melleti létesítményre, míg Bulgáriában külföldi befektetők akarnak építkezni.
Az Európai Unió törvényeinek megfelelően 2005 augusztus 1-től már a Forma-1-es futamokon sem lehet dohánytermékeket reklámozni, de mivel a legtehetősebb istállókat még mindig dohányipari vállalatok támogatják, az F1 irányítói arra kényszerülnek, hogy az EU-n kívül rendezzenek minél több versenyt.

Törökország már jövőre kap versenyt

A Ferrari, a McLaren, a BAR, a Renault és a Jordan több tízmillió dollárt vagy még többet kap minden évben a mecénás dohánygyártól, emiatt tartják jövőre júliusban a Magyar Nagydíjat, és már Törökországban is lesz futam. Két év múlva Mexikó csatlakozik a szériához, és valószínű, hogy hamarosan Dél-Afrika is kap egy időpontot.

A Forma-1 központja persze mindig is Európa volt, így Bernie Ecclestone F1-főnök és csapata azon dolgozik, hogy változatlan számú verseny maradhasson a kontinensen. Az angol sajtóban megjelentek szerint néhány év múlva két kelet-európai helyszínnek is lehet esélye bekerülni a sorozatba: Románia és Bulgária is F1-es pályát épít.

A belgiumihoz hasonló pályát akarnak

Az f1racing.net internetes oldal úgy értesült, a román kormány száz millió dollárt - közel hetvenhét millió euró - különít el a jövő évi költségvetésből egy arad melletti pálya építésére, sőt, a HOK nevű tervezési- és építési vállalat már megbízást is kapott a tervek elkészítésére. Ez a cég építette többek között Sydneyben az olimpiai stadiont, és pillanatnyilag is dolgozik az Arsenal futballklub új arénáján.

A HOK egyik építésze, Clive Brown a belgiumihoz hasonló aszfaltcsíkot akar kialakítani: "Olyan karakteres és változatos pályát szeretnénk, mint a spái, amely a pilóták kedvence".

Bulgáriában F1-centrumot terveznek

Bulgáriában nem a kormány, hanem egy nyugat-európai konzorcium készül beruházni kétszázötven millió eurót. A project része a Forma-1-es pálya, szállodák és egy szórakoztató központ is, amelyet kétszázötven millió euróból akarnak létrehozni.

A Focus hírügynökség szerint az F1-es központ Sliven könyékén épül, de egyelőre nem tudni, mikorra készül el.