A Williamstől igazolt versenyzőt a Ferrari

2004.11.23. 16:02
Miután hétfő este aláírt a Ferrarihoz, kedd délelőtt már be is mutatkozott a világbajnok autóban Marc Gené, aki jövőre az olasz istálló tesztpilótája lesz. A spanyol versenyző 2001 óta a Williams-BMW harmadik sofőrje volt.
A Ferrari hétfőn késő este jelentette be, hogy tesztpilótának szerződtette Marc Genét, aki eddig a Williams-BMW tesztvezetője volt. A spanyol versenyző egy évre írt alá az olaszokhoz, és kedden Barcelonában már ki is próbálta a világbajnok autót. Az istálló a továbbiakban is számít eddigi harmadik sofőrjére, Luca Badoerre.

Kedden már ment is a Ferrarival

Gené is pontot szerzett a Minardival
A harminc éves Marc Gené 1999-ben és 2000-ben Minardival versenyzett, első évében - úgy mint Baumgartner - pontot is szerzett, amikor hatodik lett a nürburgringi Európa GP-n. Három éve, 2001-től a Williams-BMW-nél tesztelt. Tavaly az Olasz Nagydíjon, idén a Francia és a Brit Nagydíjon is ő helyettesítette Ralf Schumachert, miután a német júniusban, Indianapolisban súlyos balesetet szenvedett. Tavaly Monzában ötödik lett, az idei két futamán viszont nem szerzett pontot.

Katalóniában kedden már mindketten köröztek is, délelőtt Gené volt a gyorsabb 1.17.785-ös idővel, majd a nap végére 1:15.662-re javított, amellyel az élen zárta első ferraris tesztjét. A vb-győztes istállón kívül csak a toyotás Jarno Trulli ült volán mögé Barcelonában, ő a vörös autók közé ékelődve másodikként végzett (1:16.477), így Badoer a harmadik lett (1:17.676).

Az olaszországi Misanóban hétfőn a Minardi kezdett tesztelni . A San Marinótól nagyjából harminc, az Adriai-tengertől egy-két kilométerre található pályán péntekig gyakorol a faenzai istálló, igaz, szerdán és pénteken csak a kétüléses autókkal.

Friesacher kitűnt a mezőnyből

Az istálló magyar versenyzője, Baumgartner Zsolt kedd délután - Paul Stoddart csapatfőnökkel együtt - Londonból érkezik a helyszínre, és másnap ő is volán mögé ül az egyik kétszemélyes kocsiban.

Az első tesztnapon Partrick Friesacher, Tiago Monteiro és Chanock Nissany próbálhatták ki az idei Minardi-Cosworth-t. Közülük kiemelkedett Friesacher, aki életében először ült Forma-1-es autóban, de máris kiváló időt ért el. Az osztrák pilóta leggyorsabb köre 1:11.15 volt, amely az eddigi leggyorsabb Minardi-kör Misanóban. A csapat idei két pilótája, Baumgartner és az olasz Gianmaria Bruni még soha nem ért el ilyen nagyszerű eredményt, előbbi rekordja 1:11.65, utóbbié 1:11.20 perc.

A 23 éves versenyző tehetségét mutatja, hogy a Williams-BMW is érdeklődik iránta.

Hétfői misanói eredmények
Patrick Friesacher 1:11.150
Tiago Monteiro 1:13.240
Chanock Nissany 1:14.780

"Frank Williams listáján is rajta van"

"Frank Williams december 20-ig nevezi meg csapata második hivatalos pilótáját, ezt követően fogja kiválasztani a tesztpilótáját. Mindenképpen fiatal versenyzőt akar igazolni, és a jelöltjei között ott van Friesacher is. Konkrét tesztelésről egyelőre nincs megállapodás, erről karácsony után tárgyalhatunk" - nyilatkozta az Indexnek Frank Tamás, Baumgartner és Friesacher menedzsere.

Sőt, a 23 éves osztrák akár versenyen is bemutatkozhat jövőre: ha sikerül összeszednie a szükséges szponzori támogatást, ő lehet a Minardi egyik pilótája.

Csak a fiatal osztráknak nem kell fizetnie

A Forma-1 legkisebb költségvetésű csapatánál tesztelő versenyzők mindannyian fizetnek a lehetőségért, de Friesacher ingyen kapta meg az egyik autót.

Kedden Nissany mellett két ausztrál, Will Power és Will Davison tesztelt, szerdán Baumgartner, Friesacher, Christijan Albers és Nicolas Kiesa viszi körbe a szponzorokat a kétüléses géppel.