India 'olcsó Monacót' rendezne

2004.12.01. 13:18
Az új indiai kormány néhány hónapja elutasította a Forma-1-es pálya építésének tervét, de az ottani motorsport klub vezetői mindenképpen futamot akarnak rendezni. Azt tervezik, hogy Monaco példájára Hyderabad utcáin tartják a versenyt, amely gazdaságilag nagyon jövedelmező lenne.
"India továbbra sem tett le róla, hogy Forma-1-es futamot rendezzen" - nyilatkozta az egyik indiai lapnak az ottani motorsport klub vezetője, Vicky Chandook.

Új pályára nincs elég pénz

Az ázsiai országban már szeptemberben felvetődött a sorozat vendégül látása, de az új kormány elutasította az ötletet, mert a Hyderabad közelépen felépítendő pálya túl sokba került volna. A motorsportklub viszont nem adta föl, vezetői azt tervezik, hogy - a Monacói GP példájára - új aszfaltcsík helyett utcai pályán tartanak versenyt Andhra Pradesh tartomány székhelyén.

"Az utcai megoldás sokkal olcsóbb lenne, mint egy új pályát építeni, ezt a kormánynak is el kell fogadnia" - mondta a szövetség szóvivője.

"Gazdasági siker lenne"

A politikusokat leginkább a gazdasági előnyökkel győzhetik meg: "A Forma-1-es csapatok, valamint a kiszolgáló személyzet legalább kétezer-ötszáz hotelszobát foglalnak el minden egyes nagydíjon. Már ebből nyilvánvaló, hogy mekkora hasznot jelentene Indiának a futam, amely olyan lenne, mint a monacói, csak jóval olcsóbb".

Idén már Katarban és Kínában is volt verseny, míg jövőre először rendeznek tizenkilenc F-1-es nagydíjat egy szezonban: Törökország csatlakozik a sorozathoz.