Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

'Lúzer' csapattársa ellen kampányol a Williams pilótája

2004.12.03. 13:35
Néhány héten belül eldől, hogy ki lesz jövőre a már korábban szerződtetett Mark Webber csapattársa a Williams-BMW-nél. Az állásra Nick Heidfeld és Antonio Pizzonia a legesélyesebb, utóbbi az istálló tesztpilótája. Az ausztrál Webber viszont semmiképp sem akarja Pizzoniát, mert 2003-ban a Jaguarnál együtt versenyzett vele, és "egy igazi vesztesnek" tarja.
Amikor egy hónapja véglegessé vált, hogy Mark Webber csapattársa a Williams BMW-nél jövőre Nick Heidfeld, Anthony Davidson vagy Antonio Pizzonia lesz, az ausztrál pilóta azonnal kritzálta egykori jaguaros kollégáját, Pizzoniát: megbízhatatlan, és könnyen kedvét veszti, ha valaki jobb nála.

Tavaly fél éven át márkatársak voltak

Webber és Pizzonia 2003-ban kezdték együtt a szezont az angol teamnél, de míg előbbi jobbnál jobb eredményeket ért el, többször is pontot szerzett, addig utóbbi még az első tízbe is csak ritkán tudott bekerülni, ráadásul az edzéseken is jócskán elmaradt társától. A csapatvezetőknek alig több mint tíz futam után elegük is lett a brazil kudarcaiból, és ki is rúgták.

Pizzonia több sikeres teszt után idén a Williamsnél két versenyen helyettesíthette a sérült Ralf Schumachert, és két hetedik hellyel tulajdonképpen sikeresen tért vissza a Forma-1-be. Mivel azóta is rendre gyors a gyakorlásokon, ráadásul a múlt héten is remekelt, Sir Frank Williams bízik benne: jók az esélyei, hogy jövőre hivatalos pilóta legyen.

"Hazug, hülyeségeket beszél, igazi lúzer"

Webber viszont ezt nem szeretné, és azért lobbizik, hogy ne kapjon szerződést. "Pizzonia hazug, sokszor beszél hülyeségeket, amiket ráadásul igaznak hisz, vagyis egy igazi lúzer" - nyilatkozta az olasz Gazzetta dello Sport című lapnak, arra utalva, hogy másfél éve, amikor elküldték a Jaguartól, a dél-amerikai azt állította: Webber csak azért volt jobb nála, mert sokkal jobb kocsit kapott.

A 28 éves ausztrál szerint Pizzonia gyengeségei különösen akkor jönnek elő, ha a csapattársa ellen kell harcolnia, így idei két pontszerzését sem minősíti igazi sikernek: "jó volt azon a két versenyen, de nem a csapattársát, hanem a lúzerségét kellett legyőznie".

Főnökei figyelmeztették Webbert

A Minardival 2002-ben pontot szerzett versenyző viszont még tovább ment, kijelentette, sajnálja, hogy a kiszemelt Jenson Buttont nem sikerült leigazolni, mert így sokkal nehezebb dolga lesz jövőre: "Egymagam kell, hogy fejlesszem az új autót, ami óriási munka".

Angol lapok pénteken arról tudósítottak, szavai a Pizzoniát nagyra tartó Williams vezetőknek sem tetszettek, és meg is feddték a szabadszájúsága miatt.

Pizzonia vagy Heidfeld persze mindenképpen kényszermegoldás lesz, hiszen csak azt követően vetődött fel a nevük a Williamsnél, hogy Jenson Buttonnak az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) egyik alszervezete megtiltotta, hogy már jövőre az angol gárdához szerződjön, így csak 2006-ban érkezhet.