A Ferrari marad, biztos az F1 jövője

2005.01.19. 17:01
A Forma-1 legpatinásabb istállója, a Ferrari váratlanul elfogadta a Konkord-szerződés meghosszabbításának feltételeit, és megállapodott mind a sorozatot irányító Bernie Ecclestone-nal, mind a szériát felügyelő Nemzetközi Autós Szövetséggel (FIA), hogy a jelenleg érvényben lévő szerződés 2007-es lejárta után is az F1-ben marad, egészen 2012-ig.
A Forma-1-es világbajnokság jövője biztossá vált, miután szerdán a Ferrari váratlanul megegyezett a sorozatot irányító Bernie Ecclestone-nal, és 2012-ig meghosszabbította a Konkord-szerződést, amelyben elfogadja az üzetember állította részvételi feltételeket.

"Örömmel jelenthetem be, hogy a Forma-1-et felügyelő Nemzetközi Autós Szövetség (FIA), a világbajnokságot szervező FOM (Formula One Management), és a Ferrari, az egyetlen csapat, amely a legelső futam óta a sorozat résztvevője, megegyeztek, és stabilizálták a Forma-1 jövőjét" - közölte a Ferrari elnöke, Luca Cordero di Montezemolo. A megállapodást a másik két szervezet kömmünikében erősítette meg.

Szakítással fenyegettek

A jelenleg érvényben lévő megállapodás 1997-ben köttetett és a 2007-es szezon végéig szól. A Ferrari mögé felsorakozó legnagyobb gyártók - BMW, Mercedes, Renault - viszont elégedetlenek voltak Ecclestone anyagi juttatásaival, és új széria létrehozásával fenyegetőztek. Annak szervezésére létrehozták a GPWC-t (Grand Prix World Championship), amely viszont a szerződés aláírásával elveszítette jelentőségét, így 2008-tól biztosan nem alakul meg a Forma-1 ellensorozata.

"Nagyon örülünk, hogy az üzleti jogokokat birtokló szervezettel, és az F1 legpatinásabb csapatával is meg tudtunk egyezni. Ezzel biztosítottá vált az FIA legfontosabb versenysorozatának jövője" - mondta Max Mosley, az FIA elnöke.

Bernie Ecclestone - az FOM első embere - a legnagyobb győztese a megegyezésnek, hiszen így megtarthatja hatalmát a Forma-1-ben. A bevételekből ezentúl jóval nagyobb részt kell juttatnia a csapatoknak, de természetesen továbbra is nagyon jövedelmező lesz számára a világ legnépszerűbb autós sorozatát irányítani.

Ecclestone győzött

"Az FOM megkönnyebbült, hogy közös nevezőre jutott a Ferrarival és az FIA-vel is, aminek köszönhetően stabilizálódott az Forma-1" - kommentálta Ecclestone a történteket.

Az angol milliárdos tehát biztosan maga mellett tudhatja a Ferrarit, azaz 2012-ig - szinte biztosan - zavartalanul vezetheti az F1-et.

Arról persze a felek nem ejtettek szót, hogy mi lesz a sorsa a Minardi-tulajdonos által a minap felfedett "apanázsnak". Paul Stoddart arról beszélt, hogy a Konkord-szerződés értelmében az F-1 többi csapata minden évben egy bizonyos összeget utal át az olasz istállónak, a "sportban végzett történelmi munkájáért és a Forma-1-ben való részvételéért."