A Ferrari százmillió dollárért hosszabbított

2005.01.20. 14:47
Szerdán a Ferrari meghosszabbította a Forma-1-es Konkord-szerződést, amely azt jelenti, hogy 2012-ig a Forma-1-ben indítja versenyautóit. Egy angol lap értesülései szerint Bernie Ecclestone, az F-1 irányítója százmillió dollárt fizetett az olaszoknak az újabb aláírásért. A hetvennégy éves milliárdos elárulta, a másik kilenc csapatnak ötszázmillió dollárt ajánlott, ha követik a Ferrarit, és ők is csatlakoznak az új megállapodáshoz.
Szerdán a Ferrari, az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) és a FOM (Formula One Management) elnöke, Bernie Ecclestone váratlanul meghosszabbították a Forma-1-es világbajnokságok lebonyolítását szabályozó Konkord-szerződést, amely így már 2012-ig a sorozathoz köti az olasz istállót. Ezzel a legnagyobb F-1-es motorgyártók - Ferrari, BMW, Mercedes, Renault - alapította szervezet, a GPWC (Grand Prix World Championship) elszakadási kísérlete is meghiúsult: valószínűsíthető, hogy 2008-ban, amikor az eddigi megállapodás lejárt volna, nem hoznak létre új, konkkurens versenysorozatot.

Biztossá vált a Forma-1 jövője

A Guardian című angol napilap értesülései szerint Bernie Ecclestone százmillió dollár (tizenkilencmilliárd forint) extra pénzt ajánlott a Ferrarinak az aláírásért, amit nem tudott visszautasítani a patinás istálló. A cég sajtófőnöke viszont az újságnak azt nyilatkozta, nem pusztán az óriási összeg, de a fennmaradás is motiválta őket. "A Konkord-szerződést nem csak a pénz miatt írtuk alá, hanem mert ezzel a Forma-1-es istálló jövője stabilizálódik, és nem lesz kolonc a gyár nyakán".

A GPWC a megegyezéssel elveszítette jelentőségét, de a sajtóreferens elárulta, elsődleges feladata az Ecclestone-üzlet kicsikarása, és nem az ellenszéria létrehozása volt. "A GPWC elérte célját, jobb szerződési feltételeket hozott a Ferrarinak, és megnyitotta az ajtót a többi csapat előtt, hogy ők is hasonlóan jövedelmező megegyezést kössenek Bernie Ecclestone-nal".

Ötszázmillió dollár a többieknek

Ecclestone a BBC-nek adott exkluzív interjújában elmondta, a másik kilenc teamnek összesen ötszázmillió dollárt (ötvenhétmilliárd forint) kínál, ha csatlakoznak a Ferrarihoz.

"A Konkord-szerződés azon részeit, amellyel elégedetlenek voltak, felülvizsgáljuk, és megkapják a pénzt, amit akartak" - utalt még a Ferrarira Ecclestone. - "A többi istállónak ötszázmillió dollárt ajánlottam, amelyet a következő három évben kapnának meg, feltéve, ha ők is beleegyeznek a kontraktus meghosszabbításába. Ha nem, nem kapnak semmit".

A másik kilenc istálló is csatlakozni fog

A hetvennégy éves milliárdos elárulta azt is, elképzeléseit jól fogadták a csapatfőnökök: "Telefonon már beszéltem mindenkivel, kivéve Eddie Jordant. A legtöbben pozitívan reagáltak az ajánlatomra. A pénz mellett nekik az is fontos, hogy ne változtatgassuk tovább a szabályokat". (Eddie Jordan tárgyalásokat folytat istállója eladásáról Alex Shnaiderrel, az alakulóban lévő Midland Forma-1-es csapat orosz résztulajdonosával, és még azt sem tudni, megmarad-e egyáltalán a Jordan Racing, vagy esetleg bekebelezi azt az új gárda.)

A GPWC maradék három tagja egyelőre nem kommentálta a Ferrari lépését, és valószínűleg nem is fogja, hanem hamarosan követi az olaszokat, és hosszabbít Ecclestone-nal. Paul Stoddart, a Minardi tulajdonosa ezért biztos benne, hogy a Forma-1 fenyegetettsége véget ért, és legalább 2012-ig ez marad az első számú autóverseny-sorozat.