Teljesen új autót épített a McLaren

2005.01.24. 13:36
Hétfőn Barcelonában a McLaren-Mercedes istálló bemutatta és kipróbálta új autóját, az MP4/20-as modellt. A gép kasztnija rengeteg aerodinamikai módosítást tartalmaz, és új a motor is.
Hétfő késő délelőtt, a barcelona melletti Montmelo pályáján bemutatta új Forma-1-es autóját, az MP4/20-ast, a McLaren-Mercedes.

Háromezer-hatszáz óra a szélcsatornában

A kocsi nem csak a szabálymódosítások miatt változott meg, a tervezőbrigád szinte teljesen új gépet épített. A tavalyi modellhez képest újdonság az első szárny kialakítása, amely a BAR-Hondáéhoz hasonlít, de kévésbé radikális módosítás. Az orr szélesebbé vált, a kilencvenes évek végének Mclarenjeire emlékeztet. A legnagyobb újítást a kasztnin az oldaldobozok jelentik, amelyek már szinte henger alakúak, feltűnően rövidek, és a rajtuk elhelyezett levegőnyílásnak aerodinamiaki funkciója is van, csakúgy mint a tavalyi Ferrarin. Az oldalsó diffúzer íve szintén az olaszok megoldására hasonlít.

#alt#

A felső levegőbeömlő formája viszont egyedi kialakítású, csakúgy mint az oldalnézetből lépcsős hátsó szárnyé. Összességében kijelenthető, látszik, hogy a mérnökök háromezer-hatszáz órán át tesztelték az aerodinamikai elemeket a szélcsatornában. A karosszéria alatti legjelentősebb újítás a Mercedes - az eddigieknél megbízhatóbbnak mondott -, FO110R V10-es motorja.

A McLaren változtatott a legtöbbet

Korábban a Toyota, a Sauber és a BAR-Honda mutatta már be a 2005-ös autóját, de egyik sem változott meg annyira az elődjéhez képest, mint a McLarené. Az MP4/20-as totálisan új konstrukció.

Az istálló finn pilótája, Kimi Raikkönen próbálhatta ki először az új négykerekűt, és az első benyomásai pozitívak, igaz lényegeset még nem tudott mondani: "A mérnökeink többet dolgoztak ezen az autón, mint a korábbi modelleken. Időt és energiát sem sajnáltak, és ez már első látásra feltűnik".

"Lázasan dolgoztunk a sikerért"

A csapatfőnök, Ron Dennis a szokásos PR-szöveggel állt elő - "2005 sikeres év lehet nekünk, szponzorainknak és rajongóinknak is" -, de azt ő is megerősítette, hogy "az istálló lázasan dologozott a lehető legjobb autó elkészítéséért".

Talán nem véletlen, hogy Martin Withmars, a McLaren igazgatója is a szokásosnál több munkát, valamint a kasztnit tervező Adrian Newey, Mike Coughlan, Neil Oatley hármast emelte ki, akik a "tavalyitól igencsak különböző autót építettek".

Az MP4/20-as tesztelése egész héten folyik Barcelonában, előbb Kimi Raikkönnennel, majd a csapat új pilótájával, Juan Pablo Montoyával a volánnál.