Ágnes
-1 °C
2 °C

Baumgartner a Jordanből is kiszorulhat

2005.01.27. 11:23
A héten gazdát cserélt Jordannél már az orosz-kanadai tulajdonos és az istálló új menedzserei keresik az idei pilótákat. Ez nem kedvez az újra Forma-1-es állást kereső Baumgartner Zsoltnak, akinek menedzsere nagyon jóban van az eddigi tulajjal, Eddie Jordannel: a Midland vezetőinek ugyanis "nem számít a pénz" és a mexikói Mario Dominguezt, valamint a BAR-Honda tesztpilótáját, Anthony Davidsont részesítik előnyben.
A Forma-1 tíz csapata közül csupán a Jordannek nincs még egyetlen pilótája sem az idei szezonra. Az ír tulajdonos, Eddie Jordan a hét elején adta el istállóját az orosz-kanadai milliárdos, Alex Shnaider vezette Midland Groupnak, így már az új befektető dönti el, kiket igazol.

A Reuters hírügynökség úgy értesült, a listán előkelő helyen van az amerikai Champ Car-sorozat egyik tehetsége, Mario Dominguez. A versenyzőt már ősszel megkeresték a Midland vezetői, amikor még úgy tűnt, saját csapatot alapítanak, amellyel 2006-ban indulnak a Forma-1-ben.

"Davidson az egyik kedvencünk"

Az események a Jordan megszerzése miatt viszont felgyorsultak, csütörtökön Dominguez és menedzsere, Henry Luzet Torontóban találkozik Shnaiderrel, hogy véglegesítsék a szerződését.

Európában a team új menedzserének, Colin Kolles feladata a legjobb pilóták kiválasztása: a szakember a BAR-Honda tesztpilótáját, Anthony Davidsont szemelte ki.

"Davidson az egyik kedvenc pilótám, és Trevor Carlin, a sportigazgatónk is nagyon kedveli őt, hiszen a Forma-3-ban a versenyzője volt" - nyilatkozta Kolles a Reutersnek. - "Persze nem csak ezen múlik, hogy leigazoljuk-e. Már rég óta követjük a pályafutását, ám nem lesz könnyű megszereznünk őt. De dolgozunk a megoldáson".

A Midlandnél nem a pénzen múlik, kik lesznek a pilótái

Davidsont decemberben a Williams-BMW is ki akarta próbálni, valószínűleg szívesen szerződtette volna, de a BAR vezetői nem engedték el. Legjobbjuk, Jenson Button ugyanis 2006-ban biztosan a Williamshez igazol, így helyét Davidson vehetné át.

"Davidson érkezése nem pénzkérdés, az nem probléma" - mondta Kolles, aki valószínűleg a huszonöt éves tehetség egy éves kölcsönvételébe is belegyezne.

Kolles elárulta, pilótakérdésben meghallgatták Eddie Jordan véleményét is, és az "elképzelések nem állnak messze egymástól".

Eddie Jordan emberei nem kerültek képbe

Jordan korábban a holland Robert Dornboosszal és a német Timo Glockkal tárgyalt, akik tavaly a tesztpilótái is voltak, sőt, utóbbi néhány versenyen is indulhatott.

Az új tulajdonosnál viszont, úgy tűnik, eddig nem kerültek képbe, mint ahogy nyilvánosan eddig nem merült fel Baumgartner Zsolt neve sem, bár az f1welt.com még az esélyesek között számol vele.

A magyar pilóta a Minardinál biztosan nem folytatja, de menedzsere szerint van lehetősége, hogy a Forma-1-ben maradjon. Esetleg a Saubernél, mint tesztpilóta helyezkedhetne el, vagy a Jordannél lehetne versenyző.

Gorne személyes kapcsolata számíthat

Helyzetét viszont jócskán megnehezíti Kolles véleménye, azaz hogy "a pénz nem probléma" a Midlandnél, ugyanis Baumgartner tavaly a Minardinál pénzért versenyzett: támogatói hétmillió dollárért vettek neki helyet.

Valószínűleg így már csak abban reménykedhet a magyar, hogy menedzsere, Rick Gorne nagyon jóban van Eddie Jordannel, és sikerül valahogy beprotezsálnia a gárdához.