Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Béke, egészség és több lóerő a Minardinak

2005.02.04. 11:10
Az izraeli-magyar állampolgársággal rendelkező, Budapesten élő Chanoch Nissany negyvenegy éves kora ellenére érettnek érzi magát a Forma-1-re, és arra, hogy a Minardit vezesse a teszteken. Önmagát egyáltalán nem tartja nemzeti hősnek, de elismert sportoló szeretne lenni Izraelben. Az Indexszel titkos kívánságait is megosztotta: béke, egészség, és több lóerő a Minardinak. A csapatnál a teljes tavalyi szezont teljesítő Baumgartner Zsoltról elismerően nyilatkozott.
Alighanem sokan megmosolyogták az izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkező Chanoch Nissanyt, amikor azt tűzte ki célul, hogy szerepet kap a Forma-1-ben. Szerdától azonban már biztos: tesztpilótaként szóhoz jut a negyvenegy éves gyorsasági magyar bajnok a Minardinál.

Nissany, a pitbull

Középen Nissany, balra a Minardi-főnök, Paul Stoddart
Fotó: Ruszanov András
"Izraelben nagyon kevesen tudnak a Forma-1-ről, jó, ha az emberek öt százaléka ismeri a sorozatot, így nem is lehet más célom, minthogy megismertessem, és kedvet csináljak a versenyzéshez másoknak is. Soha nem ismertem lehetetlent, talán emiatt is jutottam el idáig, no meg azért, mert olyan vagyok, mint egy pitbull, amelyik ha ráharap áldozatára, nem engedi el. Engem a kudarcok sohasem vetettek végletesen vissza, ha éppen nem a terveim alapján sikerültek a dolgok, képes voltam gyorsan megújulni" - ismertette hitvallását és szülőhazájának viszonyait a Budapesten élő tesztpilóta.

Emiatt sem tarthatja magát nemzeti hősnek, bár úgy gondolja, figyelemre méltó, amit elért a szerdán megkötött szerződéssel. "Izraelben a szörföző olimpiai bajnok, Gal Friedman a legünnepeltebb sportcsillag, nekem egyelőre még kizárólag az lehet a célom, hogy elismert legyek" - mondta. Azonban egyértelműen fogalmaz, amikor Magyarországhoz fűződő viszonyáról beszél: "A szívem az magyar, izraeli polgár vagyok, de magyar pilóta."

Zsolt, az Zsolt

Nissany mindenesetre úgy véli, felkészült a Forma-1-re, és ha hamarosan megfelelő tapasztalatokat szerez, akkor azt sem tartja kizártnak, hogy nemcsak tesztpilóta lesz, hanem be is mutatkozhat. "Egyre gyorsabbnak érzem magam" - jelentette ki.

"Zsolt, az Zsolt" - értékelte tömören, hogy őt nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani az első magyar Forma-1-es pilótával, Baumgartner Zsolttal, egyszersmind utalt rá, hogy ő jobb nála.

A kívánságairól és a vágyairól is nyíltan beszélt. "Béke, egészség és több lőerő a Minardinak" - jegyezte meg.

A Magyar Nagydíjon mutatkozhat be?

Chanoch Nissany-nak természetesen az lenne a legnagyobb sikere, ha a Magyar Nagydíjon ülhetne a Minardi volánja mögé a pénteki teszteken, és erre a fejlődése alapján a szakemberek szerint meg is van minden esélye. Az induláshoz szükséges szuperlicencet is megkaphatja a közeljövőben.

A pilótát szinte a pályafutása kezdetétől, vagyis négy éve sajtófőnökként segítő Ruszanov András az Indexet úgy tájékoztatta, hogy a Minardi új versenyzője már a hétvégén tesztelheti az autót az istálló olaszországi főhadiszállásán, Misanóban.