Béke, egészség és több lóerő a Minardinak

2005.02.04. 11:10
Az izraeli-magyar állampolgársággal rendelkező, Budapesten élő Chanoch Nissany negyvenegy éves kora ellenére érettnek érzi magát a Forma-1-re, és arra, hogy a Minardit vezesse a teszteken. Önmagát egyáltalán nem tartja nemzeti hősnek, de elismert sportoló szeretne lenni Izraelben. Az Indexszel titkos kívánságait is megosztotta: béke, egészség, és több lóerő a Minardinak. A csapatnál a teljes tavalyi szezont teljesítő Baumgartner Zsoltról elismerően nyilatkozott.
Alighanem sokan megmosolyogták az izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkező Chanoch Nissanyt, amikor azt tűzte ki célul, hogy szerepet kap a Forma-1-ben. Szerdától azonban már biztos: tesztpilótaként szóhoz jut a negyvenegy éves gyorsasági magyar bajnok a Minardinál.

Nissany, a pitbull

Középen Nissany, balra a Minardi-főnök, Paul Stoddart
Fotó: Ruszanov András
"Izraelben nagyon kevesen tudnak a Forma-1-ről, jó, ha az emberek öt százaléka ismeri a sorozatot, így nem is lehet más célom, minthogy megismertessem, és kedvet csináljak a versenyzéshez másoknak is. Soha nem ismertem lehetetlent, talán emiatt is jutottam el idáig, no meg azért, mert olyan vagyok, mint egy pitbull, amelyik ha ráharap áldozatára, nem engedi el. Engem a kudarcok sohasem vetettek végletesen vissza, ha éppen nem a terveim alapján sikerültek a dolgok, képes voltam gyorsan megújulni" - ismertette hitvallását és szülőhazájának viszonyait a Budapesten élő tesztpilóta.

Emiatt sem tarthatja magát nemzeti hősnek, bár úgy gondolja, figyelemre méltó, amit elért a szerdán megkötött szerződéssel. "Izraelben a szörföző olimpiai bajnok, Gal Friedman a legünnepeltebb sportcsillag, nekem egyelőre még kizárólag az lehet a célom, hogy elismert legyek" - mondta. Azonban egyértelműen fogalmaz, amikor Magyarországhoz fűződő viszonyáról beszél: "A szívem az magyar, izraeli polgár vagyok, de magyar pilóta."

Zsolt, az Zsolt

Nissany mindenesetre úgy véli, felkészült a Forma-1-re, és ha hamarosan megfelelő tapasztalatokat szerez, akkor azt sem tartja kizártnak, hogy nemcsak tesztpilóta lesz, hanem be is mutatkozhat. "Egyre gyorsabbnak érzem magam" - jelentette ki.

"Zsolt, az Zsolt" - értékelte tömören, hogy őt nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani az első magyar Forma-1-es pilótával, Baumgartner Zsolttal, egyszersmind utalt rá, hogy ő jobb nála.

A kívánságairól és a vágyairól is nyíltan beszélt. "Béke, egészség és több lőerő a Minardinak" - jegyezte meg.

A Magyar Nagydíjon mutatkozhat be?

Chanoch Nissany-nak természetesen az lenne a legnagyobb sikere, ha a Magyar Nagydíjon ülhetne a Minardi volánja mögé a pénteki teszteken, és erre a fejlődése alapján a szakemberek szerint meg is van minden esélye. Az induláshoz szükséges szuperlicencet is megkaphatja a közeljövőben.

A pilótát szinte a pályafutása kezdetétől, vagyis négy éve sajtófőnökként segítő Ruszanov András az Indexet úgy tájékoztatta, hogy a Minardi új versenyzője már a hétvégén tesztelheti az autót az istálló olaszországi főhadiszállásán, Misanóban.