Nem panaszkodik a hétszeres világbajnok

2005.03.05. 13:38
Mindössze a tizennyolcadik helyet tudta megszerezni az Ausztrál Nagydíj első, szombati időmérőjén a legesélyesebbnek tartott Michael Schumacher. A hétszeres világbajnoknak kellett a legnagyobb vízben köröznie, ennek ellenére nem panaszkodik, mert a múltban gyakran kedvezett neki az időjárás.
Az Ausztrál Nagydíj első időmérőjén a változékony, hol esős, hol napos időjárás összekavarta a mezőnyt. A legesélyesebbnek tartott Michael Schumachernek vizes pályán kellett teljesítenie a mért körét, így csak az utolsó, tizennyolcadik időre volt képes, míg a szinte szárazon futó Giancarlo Fisichella első lett.

"Sokszor volt mázlim az időjárással"

A ferraris és a Renault-pilóta között huszonnégy másodperc volt a különbség, így egyértelmű, gogy a hétszeres világbajnokot a balszerencse sodorta a rajtrács végére.

"Szerencsétlenek voltunk. Láttam, hogy közelednek az esőfelhők, de reméltem, hogy valamivel később kezd csak szakadni" - nyilatkozta a kvalifikáció után Schumacher. - "Számítottunk a csapadékra, de csak egyszerű esőgumikat tettünk föl, pedig a 'vihargumikra' lett volna szükség. Nem panaszkodom, mert a múltban már sokszor kedvezett nekem az időjárás, így el kell fogadnom, hogy ezúttal nem".

A világbajnok így is bízik a dobogóban

A végső rajtsorrend a vasárnapi, második időmérőn alakul ki, amikor mindenki futhat még egy kört, és a két forduló eredményeit átlagolva derül ki az indulási sorrend. De a német klasszis valószínűleg csak akkor jöhet előrébb, ha újra esik, ugyanis a tizenhetedik helyen végzett öccséhez, Ralf Schumacherhez képest is hat másodperc a hátránya, amit száraz időben lehetetlen ledolgozni. Ennek ellenére optimistán várja a versenyt: "Kétségtelen, hogy ez a helyezés befolyásolja a futamunk sikerét is. Pontszerzésre számítok így is, sőt, akár a dobogó is meglehet, bár nehezen tudom elképzelni, hogy a tizennyolcadikról a harmadikra jöjjek föl. De ki tudja, milyen lesz holnap az idő!"

Fisichella nehezen veszítheti el az első pozíciót

Épp fordított helyzetben van a szombati első, Giancarlo Fisichella, nála az lenne a meglepetés, ha elveszítené az első helyet. Előnye még a második, toyotás Jarno Trulli előtt is két másodperc, ami száraz időben szintén ledolgozhatatlan.

"Sosem volt még ekkora szerencsém! Nagyon jó kört mentem annak ellenére, hogy a pálya még sok helyen vizes volt, és én száraz gumikkal próbálkoztam. Úgy kellett a határon autóznom, hogy kikerüljem a pocsolyákat. Ez nehéz feladat, de a kocsi egyensúlya remek. Várom már a holnapi napot, a mai szokatlan sorrend miatt érdekes második időmérőre és futamra számítok" - mondta visszafogottan a Renault olasz sofőrje.

A rajtsorrendről határozó második hivatalos edzést magyar idő szerint vasárnap nulla órakor, míg a futamot négy órával később rendezik az ausztráliai Melbourne-ben.

A Forma-1 elhagyhatja Ausztráliát
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) azzal fenyegetőzik, hogy nem rendez több F1-es futamot Ausztráliában, mert pénteken Victoria állam legfelsőbb bírósága a szervezet ellen döntött a Paul Stoddart Minardi-csapatfőnök indította perben. Az ausztrál istállótulajdonos a múlt őszi szabályváltoztatások módját kifogásolta, és megtámadta a szövetséget, amiért az nem engedte rajthoz állni a 2004-es szabályok szerint épített autóit az Ausztrál GP pénteki szabadedzésein. "Ha egy ausztrál bíró ilyen döntést hozhat, akkor elképzelhető, hogy többé nem rendezünk futamot ebben az országban"-nyilatkozta az FIA egyik képviselője szombaton. A Minardi, bár megnyerte a pert, és indulhatott volna az időmérőn a tavalyi kocsijával, mégsem ezt tette, hanem a rendelkezésre álló alkatrészeiből a 2005-ös előírásoknak megfelelő gépet készített, és azzal indult el. "Be akartam bizonyítani, hogy illegálisak az új szabályok, valamint hogy a Forma-1-nek jobb vezető szervre van szüksége. Miután ez sikerült, nem volt értelme tovább feszíteni a húrt" - nyilatkozta az első kvalifikáció után Stoddart.