Fisichella Schumachernek öltözött

2005.03.07. 18:20
Az olasz sajtó visszafogottan, a francia és a spanyol annál lelkesebben, olykor nem is tárgyilagosan ünnepli az olasz Fisichella Ausztrál Nagydíjon aratott diadalát. A címvédő Schumachert nem lepte a Renault jó szereplése, és bízik benne, hogy a tavalyi autójuk is versenyképes lesz már két hét múlva.
A legnagyobb német bulvárlap, közvetlenül az ausztrál futam után megszavaztatta olvasóit, ki nyeri az idei Forma-1-es világbajnokságot, egyszersmind Michael Schumacher megszerzi-e nyolcadik elsőségét. A szavazók hetvenhárom százaléka vélte úgy, hogy idén is a német klasszis nyer, második helyen mindössze hét százalékkal a hétvégén egy pontot szerző Räikkönen végzett, a futamgyőztes Fisichella pedig csak négyet kapott.

A spanyolok szerint válságban a Ferrari

Az olasz sajtó ugyanakkor természetesen sokkal lelkesebben értékeli Fisichellát, a franciák pedig egyértelműen a Ferrari legnagyobb kihívójának a Renault-t egyúttal a melbourne-i győztest valamint a harmadik Alonsót tartják. A spanyolok még tovább mennek, szerintük a Ferrari válságba került.

Michael Schumacher egyáltalán nem meglepődötten kommentálta a francia csapat sikerét. "A téli teszteken már érezni lehetett, hogy a Renault jól fog szerepelni, és ez be is következett. Rubens második helye azonban megmutatta, hogy a tavalyi fejlesztésű autónk is képes felvenni a versenyt a riválisokkal, és azt hiszem, már két hét múlva bizonyítani fogjuk" - magyarázta.

Schumacher bizakodik, Coulthard bírál

Hozzátette, feltétlenül figyelembe kell venni, hogy a reális erőviszonyok egyáltalán nem érvényesültek az Albert Parkban. Ezzel együtt bizakodását fejezte ki, hogy két hét múlva, Sepangban már visszatér minden az eredeti kerékvágásba.

A tizenhárom diadallal büszkélkedő, az idénynyitón negyedik helyen célba érő David Coulthard már most élesen kritizálta az új szabályokat. "Még én sem izgulok, amikor kihajtok a pályára, nemhogy a közönség. Ezúttal az én malmomra hajtotta a vizet ez a menetrend, de attól még nevetséges az egész. Egyre inkább a hátrányos megkülönböztetés kerül az előtérbe, mintha a Chelsea-nek néhány találkozón gyengébb felállásban kellene szerepelnie, mert túl gyakran nyer. Ez nem sportszerű" - háborgott a skót pilóta a BBC riporterének.

Külön kitért a brazil Felipe Massa balszerencséjére is, aki száraz felületre való gumikkal indult el az egykörös időmérőn, és közben szakadni kezdett az eső. "A munkája, a pályafutása, a csapat, a szponzorok - mindez fuccsba ment az időjárás miatt" - állította.

Nemzetközi sajtóvisszhang:
OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport: "Hurrá Fisichella - Schumi rémálma. A szezon első futama rosszul indult, és még rosszabbul végződött Schumacher számára. Barrichello másodikként megmentette a Ferrari becsületét. Húsz éve nem vezette olasz pilóta a világbajnoki pontversenyt! Gyorsabban ver a szívünk!"
L,Unita: "Giancarlo Schumachernek öltözött."
La Repubblica: "Fisichella-Ferrari 1-0. Csak így tovább, nemcsak a Ferrari van a világon."
Corriere della Sera: "Fisichella lett Melbourne királya. Csak félig sikerült a Ferrari-csoda."
FRANCIAORSZÁG
L,Equipe: "Renault-telitalálat. A csapat villámrajtot vett a 2005-ös idényben."
Le Figaro: "A Renault lett Ausztrália bajnoka. A francia istálló tökéletesen használta ki a lehetőségeit."
Libération: "A Renault utat mutatott a szezonba."
Le Parisien: "Forgószélként rajtolt a Renault, a Forma-1-be visszatértek a színek."
SPANYOLORSZÁG
El País: "Véget ért a Ferrari monológja. A Renault kesztyűt dobott az olaszoknak."
El Mundo: "Schumacher nyugodtan viselte a kiesést, de a Ferrarinál már most konganak a vészharangok."
As: "A Ferrarinak minden oka megvan az idegességre. A Renault és Alonso a cím legfőbb várományosai közé lépett elő."
ANGLIA
Daily Mirror: "Michael Schumacher mesés pályafutásának egyik legrosszabb napját fogta ki. Gyalogosnak tűnt a többiek között."
Daily Mail: "A verseny azután vált drámaivá, hogy Michael Schumacher eltűnt a komoly vetélytársak közül. A világbajnok kétségbeesett próbálkozásai a Heidfeldbe való belerohanásával értek véget. Schumacher hibája volt akkor is, ha ő maga sosem ismerné be."
Daily Telegraph: "A Renault győzelmével visszatért a remény a Forma-1 rajongóinak a szívébe."
Guardian: "Senkit se tévesszen meg Fisichella diadala. Barrichello viharos felzárkózása a tizenegyedikről a második helyre, azt mutatja, hogy a Ferrari továbbra is a leggyorsabbak közé tartozik, és vissza fog vágni Malajziában."