Schumacher visszavágásra készül Malajziában

2005.03.16. 13:12
A hétszeres világbajnok Michael Schumacher bízik benne, hogy melbourne-i kiesése után javítani tud, és sikerül megnyernie a hétvégi Malajziai Nagydíjat. A német ferraris annak ellenére hisz a győzelemben, hogy ismét a tavalyi autójának módosított változatával, az F2004 M-mel kell indulnia, amelyben ráadásul - a szabályok adta lehetőséget kihasználatlanul hagyva - motort sem cseréltek.
Az ausztráliai Forma-1-es idénynyitó után a hétvégén Malajziában folytatódik a sorozat, így a pilóták haza sem repültek, inkább valamelyik közeli üdülőhelyen pihenéssel töltötték a két nagydíj közötti szünetet.

Tesztelés helyett Fernando Alonso a Maldív-szigeteken, Kimi Räikkönen Indonéziában, míg Juan Pablo Montoya Szingapúrban lazított. Ha autóikat nem is, önmagukat keményen hajtották a sztárok, hiszen a Malajziai GP a szezon egyik legnehezebb versenye, a negyvenfokos meleg nagyon megviseli még a legedzettebbeket is.

A gumik dönthetik el a versenyt

A szezonynyitón hibátlan teléjesítménnyel győztes Giancarlo Fisichella nyugodtan készülhetett, és Sepangba érkeztekor nem is tagadta, újra a sikerben reménykedik, igaz nehezebb futamra számít.

Az FIA becsukta a kiskaput
Az Ausztrál Nagydíj utolsó körében a BAR-Honda mindkét autója feladta a versenyt, annak ellenére, hogy semmilyen műszaki hibájuk nem volt. A csapatvezetők így használták ki a szabályok adta lehetőséget, amely kimondja, azokban a kocsikban, amelyek nem haladnak át a célvonalon, azonnal motort lehet cserélni, míg a többiben csak kétfutamonként szabad megtenni ugyanezt. A forró malajziai körülmények miatt a Honda friss erőművekkel várhatja a rajtot, viszont többé nem alkalmazhatja ezt a trükköt: a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) ezentúl indoklást kér a versenyből kiesett istállóktól, melyben le kell írniuk, miért nem tudta folytatni a körözést az adott kocsi. Amennyiben ezt nem találják meggyőzőnek, megtilthatják a motorcserét.
"Ausztráliában nagyon jó volt az autónk és a szerencse is mellettünk állt, úgy érzem, a malajziai nehezebb verseny lesz" - mondta Fisichella a Gazzetta dello Sport újságírójának. - "Melbourne-ben az időjárás összekavarta a mezőnyt, szerintem a Ferrari és a McLaren is sokkal erősebb. Külön rejtélyt jelentenek a gumik, nem tudni, hogyan bírják majd a hőséget. Reménykedünk benne, hogy nem lesz gondunk vele, mert az autó nem fogyasztja őket túl gyorsan. Azt hiszem, újra a győzelemért harcolhatunk"

"Még versenyképes az autónk"

Bőven van min javítania viszont Michael Schumachernek, aki Ausztráliában ütközött, ezért nulla ponttal áll a vb-küzdelemben. A hétszeres világbajnok a feleségével töltött néhány szabadnapot, és nem aggódik a legutóbbi kudarc miatt.

"Természetesen nem nulla pontra számítottam az első futamon, de ez még motiváltabbá tesz. Barrichello viszont második lett, megmutatta, hogy az autónk még versenyképes, és akkor is jó helyen lehet vele végezni, ha csupán a mezőny közepéről indulunk" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Schumacher, aki szintén kiemelte a gumikat. - "A gumikérdés persze rettentő fontos, nem tudjuk, hogyan viselkednek majd az abroncsok a nagymelegben. Ugyanez igaz a motorokra is. A Maláj GP az egyik legmegterhelőbb a nagy hőség miatt".

Hamarosan jöhet az új Ferrari

Mivel a német ferraris Melbourne-ben nem fejezte be a futamot, a szabályok szerint új motorral indulhatna ezen a hétvégén, de a Jean Todt csapatfőnök már jelezte, nem élnek ezzel a lehetőséggel. Mindez azt vetíti előre, hogy a maláj GP lehet az átmeneti, F2004M nevű Ferrari utolsó versenye, és a harmadik nagydíjon, Bahreinben már az F2005-tel indulhatnak Schumacherék: ha motort cseréltek volna, az európai teszteken remeklő F2005-öt csak egy futammal később, San Marinóban vethették volna be.

Győzelemről nem beszélt, viszont újra meglepetést okozhat David Coulthard és a Red Bull istálló. A gárda első versenyén sokáig a második helyen állt a skóttal a volánnál, és csak a hajrában csúszott le a dobogóról a negyedik helyre.

A Red Bull újra pontokra hajt

"A melbourne-i eredmény nagyon lelkesítő, jót tett az önbizalmunknak, de nem szabad ezzel foglalkoznunk, mert újabb nagy kihívás vár ránk. A malajziai fizikailag az egyik legkeményebb futam, sokat edzettem az utóbbi hetekben. Régebben második és harmadik is lettem itt, amit nehéz lesz megismételni, ám újra megpróbálok pontokat szerezni" - reménykedett a volt McLaren-pilóta.

Neki és társainak különösen nehéz dolga lehet, a rajongók pedig remek futamot láthatnak, ha nem tévednek a meteorológusok, és Malajziában is eső zavarja meg a hétvégét: szombatra száraz meleg, vasárnap délelőttre, a második időmérő idejére trópusi vihar várható, és a nagydíjat is záporok zavarhatják meg.