A Ferrari kevés gyakorlással akar nyerni

2005.04.12. 12:01
A múlt heti, Barcelonai gyakorláson Michael Schumacher mindössze 130 kilométert tett meg, a vb-t vezető Fernando Alonso a legtöbbet futotta, több mint 1700-at. A Ferrari a gumitesztelésben is lemaradt, hiszen a riválisokat ellátó Michelin hatszor annyit körözött, mint a Ferrarinak szállító Bridgestone.
A Ferrarinak Malajziában és Bahreinben is gumiproblémái voltak, a Távol-Keleten emiatt Michael Schumacher csak hetedik lett, míg Rubens Barrichello végig sem tudott menni, annyira elkoptak az abroncsai. Az olajállamban a világbajnok tizenegy kör után hidraulikai hibával kiállt, így nem tudni, mennyit bírtak volna a gumijai. Barrichello ezúttal végigment, a használhatatlanra kopott Bridgestone-jai miatt viszont újra lekörözték, és nem tudott pontot szerezni.

Csak Barrichello okolta a gumikat

A nagydíjak után a japán gyártó mindkétszer vállalta a felelősségét, bár a Ferrari vezetői nem hibáztatták. Egyedül Barrichello bukott ki, a bahreini futam után állítólag a garázsban tajtékzott és a gumikat szidta.

A Bridgestone a következő, San Marinó-i futamra már új típusú abroncsokat ígér, amelyeket a múlt heti, barcelonai tesztelésen valószínűleg már ki is próbált. Schumacher, Barrichello és a tesztpilóta Marc Gené négy nap alatt összesen 2420 kilométert tettek meg Katalóniában, amely a csapatok között a negyedik legtöbb. Elfogadható teljesítmény, ám ha összevetjük a rivális, Michelin-t használó gárdák által összesen megtett 14543-mal, már rettentően kevés.

A Bridgestone új csapatot keres, de nem aggódik

A Bridgestone a nagy- és középcsapatok közül idén csak a Ferrarinak szállít, másik két kliensük, a Jordan és a Minardi szinte sosem tesztel, de ha igen, akkor sem tud használható adatokkal szolgálni.

Nem meglepő, hogy a német Bild szerint a Bridgestone új csapatokat keres. "A Ferrarival magas színvonalú munkát tudunk végezni, de ha más istállók is használnák a gumijainkat, mindenképpen tárgyalnánk velük" - idézi az újság a Bridgestone sportigazgatóját, Hisao Suganumát.

A japán szakember persze nem aggódik az idei teljesítményük miatt: "Nagyon keményen dolgozunk a Ferrarival, és van még időnk a győzelemre, hiszen a szezon nagyon hosszú. A Ferrari újra nyerni fog, semmi kétség".

Alonso a legtöbb, Schumacher a legkevesebb kört tette meg

Optimizmusa nehezen érthető, ám az olasz gárdánál is így vélekednek: Michael Schumacher már az alig két hét múlva következő futamon lát esélyt a győzelemre.

Bahreinben a hétszeres világelső valóban gyors volt az új Ferrarival, ám az tizenkét kört sem bírt ki. Ennek ellenére a barcelonai gyakorláson a tesztpilóta Marc Gené a régebbi kocsival ment, míg Barrichello és Schumacher csak egy-egy napon körözött. Előbbi száztizenhat fordulót tett meg, amellyel az a5.hu statisztikái szerint csak a tizenötödik volt a pilóták között, míg csapattársa a maga huszonnyolc körével az utolsó, huszonharmadik. A legtöbbet, 1717 kilométert, épp Schumacherék legnagyobb ellenfele, a vb-t magasan vezető Fernando Alonso teljesítette, míg a német 130 kilométere még egy fél versenyt sem tett ki.

A héten erősít a Ferrari

A héten folytatják a teszteket, Schumacher és Luca Badoer, a másik tesztelő Mugellóban, Barrichello Fioranóban, a házi pályán fog menni. A többiek sem pihennek viszont, ők a dél-franciaországi Paul Ricardban gyakorolnak.

Három futam után a Ferrari tíz ponttal hatodik a konstruktőrük versenyében, Barrichello nyolccal hatodik, Schumacher kettővel a tizenharmadik a pilóták között.