Minden idők legizgalmasabb F-1-es szezonja lehet

2005.04.21. 00:15
A Renault idén, három nagydíj után verhetetlennek tűnik a Forma-1-ben, de a McLaren, a Toyota és főképp a Ferrari hamarosan felveheti vele a versenyt. A szabálymódosításoknak köszönhetően bővült az élmezőny, közeledett a kocsik teljesítménye. Az első, unalmasabb futam után az utóbbi kettő már kifejezetten szórakoztató volt, sokat előzgették egymást a pilóták. Az igazi persze az lenne, ha az első három helyen változnának a pozíciók, és erre van is esély.
Három futam, három győzelem, Alonso magasan az élen a pilóták versenyében. Jobban talán nem is kezdődhetett volna a Renault-nak a szezon, úgy látszik az ésszerű befektetések beértek: a motor, az autó, a gumi, a pilóta is megvan a sikerhez.

A Renault-t nehéz lesz legyőzni

Ráadásul eddig sosem kellett százszázalékosan kihasználniuk az R25-ös gép erejét és a Michelin-gumik tényleges terhelhetőségét sem, így kétségtelenül bizakodhatnak a hasonló folytatásban. A vitatható egyéniségű, ellenfeleit szívesen zrikáló, ám zseniális csapatfőnök, Flavio Briatore újra remek csapatot rakott össze, melyet nagyon nehéz lesz legyőzni. Az Index osztályzata: 9.

A Toyota megszerezheti első győzelmét

Nagy meglepetésre legközelebb eddig a Toyota került hozzájuk, pontosabban annak olasz pilótája, Jarno Trulli. A tavaly épp a Renault-tól elbocsátott versenyző lépésről lépésre halad a TF105-ös géppel, ha a fejlesztéseket, pénzt és energiát nem sajnálva, folytatják a japánok, hamarosan a győzelemért hajthat. Kedvenc pályáján, Monacóban pedig bármire képes lehet már a bahreini modellel is. Az Index osztályzata: 8.

A világbajnokság állása
Pilóták
1 F. Alonso Renault 26 pont
2 J. Trulli Toyota 16
3 G. Fisichella Renault 10
4 D. Coulthard Red Bull 9
5 R. Schumacher Toyota 9
6 R. Barrichello Ferrari 8
7 JP. Montoya McLaren 8
8 M. Webber Williams 7
9 K. Räikkönen McLaren 7
10 N. Heidfeld Williams 6
11 P. de la Rosa McLaren 4
12 C. Klien Red Bull 3
13 M. Schumacher Ferrari 2
14 F. Massa Sauber 2
Konstruktőrök
1 Renault 36 pont
2 Toyota 25
3 McLaren 19
4 Williams 13
5 Red Bull 12
6 Ferrari 10
7 Sauber 2

Feljövőben a McLaren is

Eddig csak egyszer állhatott dobogóra, de folyamatosan javul a téli teszteken remeklő csapat, a McLaren-Mercedes is. Juan Pablo Montoya, mielőtt teniszezés közben eltörte a vállát, mindkétszer pontokat szerzett, míg Räikkönen a malajziai defektje után Bahreinben már könnyedén hozta a harmadik helyet. A Toyota csak a táblázaton van előttük, ha a kocsi még egy kicsit javul és az egykörös időmérőn is gyors lesz, a Renault egyik kihívója lehet. Természetesen Montoya is beszállhat a világbajnoki versenybe, ha visszatér, illetve a tesztpilótával, Alex Wurz-cal is számolni kell a hétvégén San Marinóban: ő kap lehetőséget a még mindig sérült kolumbiai helyén, és nem a Bahreinben remeklő De La Rosa. Az Index osztályzata: 6.

Heidfeld gyorsabb, mint Webber

Hasonló helyzetben van a Williams-BMW is, ám náluk a gyengébb téli forma miatt nem is számítottak dobogós helyre az első három futamon. Malajziában viszont Nick Heidfeld harmadik lett, és Bahreinben is bizonyította, hiába szerződtette az istálló Mark Webbert első számú pilótának, ő a gyorsabb, a higgadtabb, ráadásul a kocsihoz is jobban ért. Igazi főnyeremény, akinek segítségével felgyorsulhat az FW25-ös fejlesztése. Az Index osztályzata: 6.


Bahreini Nagydíj

A Red Bull a meglepetés

A legfiatalabb istálló, a Red Bull Racing egyértelműen az év eddigi pozitív meglepetése. A múlt ősszel, a Jaguar felvásárlásával alakult gárda mindkét pilótája pontot szerzett az első két futamon, sőt, David Coulthard a harmadikon is elcsípett egyet. Igyekeznie is kell a tapasztalt skótnak, ugyanis tíz évvel fiatalabb márkatársa, Christian Klien Bahreinben már gyorsabb volt nála, ezért is érthetetlen, hogy miért váltja az osztrákot a következő három futamra Vitantonio Liuzzi. Klien rengeteget fejlődött tavaly óta, múlt évi gyengélkedése után szinte hihetetlenül sokat. Az autó legalább ennyit, a Cosworth-motor nyert a kéthétvégés szabállyal, a megbízhatósággal nincs gond, és az ereje is elegendőnek látszik. Az Index osztályzata: 7.

A vártnál is rosszabb a Ferrari

Az év negatív meglepetése a Ferrari. Maga Michael Schumacher sem várt villámrajtot, de arra, hogy három futam után két pont lesz a neve mellett, biztosan nem gondolt. Az átmeneti F2004 M valószínűleg nem volt jó autó, de ami igazán rossz volt, az a gumija. A Bridgestone-abroncsok viszont a reményekkel ellentétben az F2005-ön sem működtek jobban, Barrichello bahreini kilencedik helye és futam utáni kifakadása tökéletesen bizonyítja is ezt.

Az olasz istálló plusz balszerencséje, hogy - a gumimizéria miatt egy hónappal a tervezett előtt bemutatott - új autó megbízhatóságán még bőven van javítanivaló. A múlt heti teszteken viszont minden bizonnyal megoldották a kocsi problémáit, és ha a Bridgestone is képes lesz ugyanerre, újra nyerhetnek. Az abroncsgyártó feladata viszont nem egyszerű, mivel a Ferrarin kívül egyetlen ütőképes csapatnak sem szállít. Nem kizárt, hogy Schumacherék vesztét a gumi okozza idén, de ha összeszedik magukat, a Renault első számú riválisai lesznek, és sor kerülhet a Schumacher-Alonso párharcra. Az Index osztályzata: 3.

Ön szerint hogyan folytatódik a szezon?

Villeneuve csalódást okozott

A tavaly jól szereplő Sauber-Petronas új kocsija, a C24-es, és pilótaigazolása, Jacques Villeneuve sem lett telitalálat. Az autó és a kanadai pilóta is lassú, a csapat egyetlen fényes pontja a mezőny talán legkevesebbre értékelt pilótája, Felipe Massa. A brazil Bahreinben szerzett is két pontot, ennek köszönhetően az istálló nem utolsó a tabellán. Az Index osztályzata: 2.

A mezőny végén a BAR, a Jordan és a Minardi

Ezt a helyet megosztva három gárda birtokolja, egyikük a tavalyi vb-második BAR-Honda. Az első futamon még célba értek volna, ha az utolsó körben nem állnak ki taktikai okokból, Malajziában viszont már dupla motorhiba és Bahreinben is kettős kiesés következett. A Honda, amely a télen majdnem ötvenszázalékos részesedést szerzett az istállóban, utólag valószínűleg már nem tartja olyan jó húzásnak David Richards csapatfőnök kirúgását. Hibájukat már be is ismerték: a többszörös Indy 500-győztes CART-bajnok Gil de Ferrant nevezték ki a gárda élére. A Jordan és a Minardi sem szerepel olyan gyengén idén, mint a BAR, annak ellenére, hogy ők csak a részvétel kedvéért indulnak. Az Index osztályzata: 1.

A Jordan egyetlen újítása idén a Toyota-motor, ha az nem lenne, a Minardi az új autójával talán már partiban is lenne velük: az PS05-ös modellt a hétvégi San Marinó-i GP-n indítják először.


Ausztrál Nagydíj

Ismét látni előzéseket

A szezon eddigi részét értékelve elmondhatjuk, hétről hétre egyre jobb futamokat láttunk. A lassabb ausztráliai indulás után Malajziában és Bahreinben már előzések is voltak bőven, már csak az hiányzik, hogy ne a csupán a negyedik-ötödik, hanem az első-második helyért is versengjenek a pilóták.

A szabálymódosításokat nemrég kitalálójuk, Max Mosley FIA-elnök dicsérte, ám ezért nem róható meg: tényleg bejött az összes újítása. Leginkább a kéthétvégés motorszabály, a gumicsere megtiltása és az aerodinamikai jellemzőkre vonatkozó új előírások tették kiegyenlítetté a mezőnyt. Már csak az időmérővel kellene valamit kezdeni, mert az egykörös kvalifikáció még akkor sem izgalmas, ha esik az eső. Az összevont rendszer nem sokat változtatott rajta, bár kétségtelen, hogy lehetőséget adott a pilótáknak a javításra. Az új szabályok osztályzata: 9.

A fentiek alapján kimondható: ha legalább a Ferrari és a McLaren képes lesz rövid időn belül összeszedni magát, az F1 történetének egyik legizgalmasabb szezonja állhat előttünk. Alonso, Michael Schumacher, Räikkönen csatáinál jobb szórakozást kitalálni sem lehet. A szezon eddigi osztályzata: 6,5.