Emőke
-4 °C
9 °C

Két futamra tiltották el a BAR-Hondát

2005.05.05. 17:05
Az FIA felebbviteli bírósága csütörtökön két futamról tiltotta el a BAR-Honda istállót, miután a szerdai kihallgatásokon bebizonyosodott, a megengedettnél könnyebb autókkal versenyeztek a San Marinó-i Nagydíjon. Két rejtett tankot is találtak Jenson Button autójában, amelyeket csak a verseny végére töltöttek föl, hogy meglegyen a minimum tömeg.
Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) párizsi felebbviteli bírósága két futamról tiltotta el a BAR-Honda istállót, miután a szerdai kihallgatásokon bebizonyosodott, a megengedettnél könnyebb autókkal versenyeztek a San Marinó-i Nagydíjon.

A harmadik helyen végzett Jenson Buttont és az ötödikként befutott Takuma Satót is megfosztották a pontjaiktól, és nem indulhatnak a következő két futamon, Spanyolországban és Monacóban. Az istálló féléves eltiltást kapott, de ezt egy évre felfüggesztették.

Két rejtett üzemanyag-cellát találtak

A büntetést azzal indokolták, hogy Button BAR 007-es autójában két rejtett üzemanyagcellát találtak a tankon belül, és az azokban lévő üzemanyagot ballasztként használta a csapat. Az engedély nélküli megoldással futam közben a megengedett súlyhatár alatt futhattak a team autói, ami sebességi előnyt jelentett, vagyis kijátszották az előírásokat. Ezeket az utolsó tankolásnál feltöltötték, így érte el a kötelező 600 kilogrammos össztömeget a kocsi.

"Az istálló szándékosan, illegitim módon akart előnybe kerülni a többi csapattal szemben, ami ellenkezik a versenyszellemmel és a motorsportok általános érdekével" - közölte még szerdán az FIA referense szóvivője. Ez végül be részben be is bizonyosodott, de a bíróság nem teljesítette az FIA kérését, nem zárta ki a BAR-t az F1-es vb-ről, mert a szándékos csalás vádját nem találta megalapozottnak.

Max Mosley kevesli a büntetést

Az FIA elnöke, Max Mosley még a szezon előtt kijelentette, nem kegyelmeznek a csalással próbálkozóknak, az eltiltás valóban kemény büntetésnek számít, ő mégis kevesli.

"Egyértelműek a tények ebben az ügyben: Imolában megkértük a csapat kollégáit, eresszék le Button autójából az üzemanyagot. Ezt megtették, az ellenőreinknek azt mondták, a gép üres, ők mégis 15 liter benzint találtak benne" - nyilatkozta Mosley a BBC-nek. - "Figyelembe véve ezeket a körülményeket, az FIA-nál úgy érezzük, meglehetősen elnéző büntetést kapott az istálló".

5,4 kilóval volt a határ alatt Button kocsija


Jenson Button
A BAR-Honda pilótája, Jenson Button harmadikként futott be az április 24-i, San Marinó-i Nagydíjon, ám a leintés utáni kötelező mérlegelésen a megengedettnél könnyebbnek találták az autóját, ezért kétségessé vált a helyezése. Néhány órával később, miután az ellenőrök meghallgatták az istálló képviselőinek indoklását, megerősítették a futam végeredményét, és az angol versenyző megtarthatta a pozícióját és a pontjait.

Az első mérlegeléskor a szabályoknak megfelelően, Buttonnal együtt 606,1 kilogramot nyomott a BAR 007-es, ám miután - a szokásoktól eltérően - leeresztették az autóból az üzemanyagot, és úgy is lemérték, már csak 594,6 kilogrammot, ami 5,4 kilóval a megengedett alatt van.

Endoszkóppal bukkanhattak a cellákra

Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) ennek ellenére megfellebbezte a saját ellenőreinek döntését, és párizsi felebbviteli bírósága május 4-én, szerdán tárgyalta az ügyet.


Max Mosley
Az angol és a német lapok is kiszivárogtatták, hogy a leintés után endoszkóppal vizsgálták meg a BAR-kocsit, és egy második, kisebb tankra is bukkantak benne. A csapat vezetősége cáfolta, hogy kétrészes tankjuk lenne, annak ellenére, hogy a Forma-1 szabályai ezt nem tiltják: a mérnökökre van bízva, hogyan oldják meg az üzemanyag elhelyezését.

A szakemberek azzal indokolták a több mint tíz liter benzin tárolására alkalmas tank létezését, hogy ennyi üzemanyagra van szükség a benzinpumpa működtetéséhez. A többi autóban viszont ugyan erre még két liter sem kell, és állítólag a szezon előtt az FIA-nak eljuttatott tervrajzaikon sincs feltüntetve ez az alkatrész, amelyből, mint végül kiderült, kettő is volt.

A BAR-nál tagadták a csalást

A San Marinó-i GP új végeredménye
1. Alonso (Renault)
2. M. Schumacher (Ferrari)
3. Wurz (McLaren-Mercedes)
4. Villeneuve (Sauber-Petronas)
5. Trulli (Toyota)
6. Heidfeld (Williams-BMW)
7. Webber(Williams-BMW)
8. Liuzzi (Red Bull Racing)

Az FIA a fentiek tudatában szerdán kérte a fellebviteli bíróságot, hogy zárja ki a BAR-Hondát a Forma-1-es világbajnokságból, és büntesse meg legalább egymillió euróra, de ez végül nem történt meg.

A BAR főnöke, Nick Fry a múlt héten tagadta, hogy bármit is rejtegetnének, azt pedig, hogy csalnának, elutasította. Ehét elején viszont a Reutersnek már azt mondta, reméli, hogy "az FIA bírósága megállapítja, hogy a BAR mindent megtett azért, hogy a szabályoknak megfelelő autót állítson ki a futamokra".

Geoff Willis, az istálló technikai igazgatója kijelentette továbbá, sosem engedné az embereinek, hogy tiltott eszközökkel próbálkozzanak. Az FIA kezében viszont volt egy dokumentum, amely bizonyítja, hogy a BAR-Honda csalással próbált meg előnyhöz jutni.

Volt mérnökeik adhatták a fülest

Hivatalosan senki nem erősítette meg, de kiszivárgott, hogy az ellenőröknek nem maguktól jutott eszükbe leengedni a benzint, hanem valakitől fülest kaptak. A Reuters értesülései szerint az FIA technikai főnöke, Jo Bauer közölte embereivel, hogy a BAR túl könnyű lehet, de azt nem tudni, őt ki figyelmeztethette. Valószínűleg két korábban elbocsátott, napjainkban másik istállónál dolgozó mérnök volt, de nem lehet kizárni egy rivális csapatot, és a BAR volt alapítóját sem, akit néhány éve eltávolítottak a gárda éléről.

A BAR a tavalyi vb-második helye után nagyon gyengén kezdte az idei évet, az első három futamon egy pontot sem szereztek autói. San Marinóban aztán Button harmadik, márkatársa, Takuma Szato ötödik lett, ám azért járó pontjaikat elvették tőlük, és nem indulhatnak a hétvégi Spanyol-, és az utána következő Monacói Nagydíjon.

A szándékos csalást nem lehetett bebizonyítani
"Az istálló által szolgáltatott adatok nem bizonyítják, hogy Jenson Button autója a futam minden pillanatában a szabályoknak megfelelő volt, de a bíróság a rendelkezésre álló adatok birtokában nem mondhatja ki, hogy a BAR-Honda szándékos csalást követett el" - szólt a négytagú fellebbviteli testület ítélete.
A Five Live tévécsatorna kommentátora, Maurice Hamilton a BBC-nek elmagyarázta, miért is hozott ilyen döntést a bíróság. "A bírák azt mondják, nem lehet bizonyítani, hogy a BAR-nál tudatosan akarták átjátszani az előírásokat, de az istálló sem a futam ellenőreinek, sem az FIA-nak nem tudta bebizonyítani, hogy a San Marinó-i Nagydíj minden pillanatában elérte Button autója a megengedett 600 kilogramos súlyhatárt."
Hamilton szerint emiatt igazságos a kétfutamos eltiltás, és az újságíró biztos benne, ha rájuk bizonyították volna a csalást, akkor kizárták volna őket a világbajnokságból.