Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A BAR lényegében beismerte a csalást

2005.05.06. 10:33
A csütörtökön két Forma-1-es futamtól eltiltott és az imolai versenyről kizárt BAR-Honda vezetői úgy gondolják, túl szigorú büntetést kaptak a nemzetközi autósszövetség fellebbviteli bíróságától. Mégsem fordulnak polgári bírósághoz az autójuk megengedettnél kisebb súlya miatt hozott döntés ellen, mert az csak károkat okozna az egész sportág számára. Az FIA hivatalos határozatából kiderült, a BAR szerelői hazudtak a San Marinó-i Nagydíj után.
"A BAR-Honda istálló megdöbbent az FIA Nemzetközi Fellebbviteli Bíróságának döntésén, és kijelenti, hogy a határozat ellenkezik a bemutatott bizonyítékokkal" - közölte órákkal a büntetés csütörtöki bejelentése után az istálló. A nemzetközi autósszövetség bírósága két versenyre tiltotta el a csapatot, illetve megfosztotta a San Marinó-i Nagydíjon szerzett tíz pontjától, mert bizonyítottnak találta, hogy túl könnyű autókkal versenyzett. Emellett még további fél évre eltiltotta az F1-es részvételtől a BAR-Hondát, de ezt a büntetést egy évre felfüggesztette.

"That's it"

Imolában Jenson Button a harmadik helyen végzett, autója a leintés utáni mérlegelésen először megfelelt az előírásoknak, nehezebb volt hatszáz kilogrammnál, azután is, hogy az ellenőrök megkérték a BAR munkatársait, eresszék le az autóból az üzemanyagot. A hivatalos határozatból kiderült, a szerelők azt mondták, megtették, a kocsiban nincs benzin - "that's it" (ennyi volt) hangzott a válasz.

Ekkor viszont - valószínűleg egy füles miatt - vizsgálódni kezdtek az FIA delegáltjai, és két rejtett cellát találtak a tankon belül, amelyekben üzemanyag volt, tehát a szerelők hazudtak. Ezt lecsapolták, de így a kocsi már csak 594,6 kilogramm volt, ami szabálytalan.

Az FIA ki akarta záratni az F1-ből a teamet, de ezt a kívánságát a párizsi fellebbviteli bíróság nem teljesítette, a határozata szerint ugyanis nem lehet kimondani, hogy szándékosan akartak csalni.

Egyértelmű szabályok

A BAR-nál úgy vélik, a büntetés így is "aránytalanul nagy", és közleményükben állítják, "a csapat bebizonyította, hogy alkalmazkodott az előírásokhoz, és az FIA elismeri, hogy a szabályrendszer nem egyértelmű". Nem tudni, ezt hogy értik, ugyanis a szabálykönyv 4.1-es paragrafusa kimondja: "Az autó tömege nem lehet kevesebb, mint 605 kilogramm az időmérő edzéseken, illetve 600 kilogramm az esemény minden más további pillanatában." Természetesen a futam utáni vizsgálat is az esemény része, így "további pillanatnak" számít, ha pedig ott könnyebb a gép a megengedettnél, a futamon is könnyebbnek kellett lennie.

Ráadásul a bíróság is bizonyítottnak látta, hogy az eltitkolt cellákban lévő benzint ballasztnak használtak, ami szabálytalan.

Nincs értelme fellebezni

Mindezek ellenére a BAR péntekig még abban bízott, hogy ügyvédei segítségével tisztázza magát, és indulhat a hétvégi Spanyol GP-n. Az istálló vezetése úgy döntött, a jogászok tanácsára nem támadja meg a bírák döntését, és nem fordul polgári bírósághoz. "A legjobb ügyvédekkel konzultáltunk és arra jutottunk, semmit sem tehetünk azért, hogy a csapat elindulhasson a hétvégén" - áll a BAR közleményében. A csapat szerint az FIA megtámadása csak károkat okozna az egész sportág számára, amely egyetlen résztvevőnek sem áll érdekében.

Bűnösnek tartják a BAR-t

Az FIA elnöke, Max Mosley percekkel a döntés után úgy nyilatkozott, nagyon enyhe büntetést kapott a BAR, a bíróság "elnéző volt" az istállóval szemben. A történések alapján valószínűleg igaza is van, ráadásul az F1 főnöke, Bernie Ecclestone is biztos benne, hogy a BAR bűnös.

"Az effajta dolog sosem véletlen tévedés, az F1-ben mindennek oka van" - nyilatkozta Ecclestone még a csütörtöki ítélethirdetés előtt, és már akkor biztos volt benne, hogy a BAR vétkes.

A rivális csapatok vezetői közül eddig senki nem kommentálta a BAR-ügyet, egyedül Fernando Alonso, a Renault pilótája jelentette ki még szerdán: "a BAR csalt".