Ecclestone mentette meg a BAR-t

2005.05.20. 15:36
A hétvégi Monacói Nagydíj szünnapján kiderült: a Forma-1 irányítója, Bernie Ecclestone utasította Max Mosley-t, a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) elnökét, ne zárassa ki egy teljes szezonra az imolai futamon szabálytalan autókkal versenyző BAR-Hondát.
A hétvégi monacói futam után telik le a BAR-Honda kétfutamos eltiltása, és az Európa GP-n, Németországban újra kiegészül a Forma-1-es mezőny.

Mosley kivágta volna őket

Ha Max Mosley FIA-elnökön múlt volna, az egész szezonra kizárják a San Marinó-ban szabálytalan autókkal versenyző gárdát, ám a nemzetközi szövetség (FIA) bírósága jóval enyhébb büntetés mellett döntött.

A határozat kihirdetésekor Mosley nem is tagadta, kevesli a két nagydíjat, és a Monacói Nagydíj pénteki szünnapján kiderült: Bernie Ecclestone mentette meg a BAR-t a teljes idényre szóló kitiltástól.

"Vegyen vissza egy kicsit"

"Mosley ki akarta záratni a BAR-Hondát, hogy idén már ne indulhassanak egy versenyen sem. Megmondtam neki, hogy vegyen vissza egy kicsit" - idézte az F1 főnökét az f1racing.net. A sorozat irányítója azt is elárulta, miért nem akarta egy évre száműzni az amerikai-japán gárdát: "Attól tartottam, hogy a Honda kiszáll az F1-ből, ha hosszú időre eltiltják a csapatát, és ez nem használt volna a sorozatnak."

A BAR autói a megengedett súlyhatár alatt voltak az imolai verseny után, és bebizonyosodott az is, hogy üzemanyagot használtak ballasztként, ami szabálytalan. (A benzinnel érték el, hogy a kocsi össztömege elérje a minimumot.)

A csalást lényegében elismerte a BAR

Az FIA bírósága konkrétan nem mondta ki, hogy a csapat csalt, de mivel annak döntését a BAR főnökei nem támadták meg magasabb jogi fórumon, valójában elismerték, hogy tudatosan folyamodtak tiltott módszerekhez. Sőt, később a BAR közleményben tudatta, hogy "sajnálja" a történteket.

A kétfutamos eltiltás sem kevés viszont, így nagyjából tízmillió dollárt veszít a gárda, nem beszélve az erkölcsi kárról.