Raikkönen nyert Monacóban

2005.05.22. 13:55
A Mclaren-Mercedes pilótája, Kimi Raikkönen könnyedén nyerte meg a Monacói Nagydíjat. A dobogós helyeken a remekül vezető Nick Heidfeld és williamses csapattársa, Mark Webber végzett. A vb-t vezető Fernando Alonso negyedik, Michael Schumacher hetedik lett.
A Mclaren-Mercedes pilótája, Kimi Raikkönen nyerte a Monacói Nagydíjat. A finnt megszorítani sem tudták ellenfelei, valójában rajttól célig vezetett. A dobogós helyeken a remekül vezető Nick Heidfeld és williamses csapattársa, Mark Webber végzett.

Izgalmas és látványos volt


Tekintse meg képeinket!
Csak Raikkönennek volt nyugodt versenye, mögötte több izgalmas csata kialakult, és sok előzés is volt. A 24. fordulóig tartó körözgetést Cristijan Albers zavarta fel, aki megpördült, és a mögötte haladó Coulthardnak ütközött Michael Schumacher. Mivel a pályát elzárta a Minardi, a biztonsági autó szedte össze a mezőnyt.

A világbajnok kocsijának letört az első szárnya, a skót felfüggesztés törés miatt kiállt, az élen viszont viszont Raikkönen meglógott, amikor szabaddá vált a pálya. Legtöbb ellenfelével ellentétben ő nem tankolt, mint később kiderült egyetlen kiállásos futamot tervezett. Hihetetlenül gyors volt, így számára unalmassá vált a futam, mögötte viszont előzgették egymást a kocsik.

Heidfeld manővere bejött

A legszebbet talán Jarno Trulli mutatta be, amikor a hajtűkanyarban elment Giancarlo Fisichella mellett. Az ötödik helyet viszont csak százméterekig tudta megtartani, mert autójának balhátsó felfüggesztése szinte biztosan megsérült, a gép lelassult.

A vb-t vezető Fernando Alonso sokáig másodikként futott, de gumijai teljesen elkoptak, és a sikán előtt Nick Heidfeld - csodás manőverrel -, majd a másik Williams-BMW-vel Mark Webber is megelőzte. A spanyol talán megtarthatta volna a második helyet, de nem zárta a belső ívet, ezért tudták lehagyni.

Michael Schumacher az öccsét fegyelmezte

A Monacói GP végeredménye
1 K. Räikkönen McLaren 1:45:15.556
2 N. Heidfeld Williams + 13.877
3 M. Webber Williams + 18.484
4 F. Alonso Renault + 36.487
5 JP. Montoya McLaren + 36.647
6 R. Schumacher Toyota + 37.177
7 M. Schumacher Ferrari + 37.223
8 R. Barrichello Ferrari + 37.570
9 F. Massa Sauber + 1 kör
10 J. Trulli Toyota + 1 kör
11 J. Villeneuve Sauber + 1 kör
12 G. Fisichella Renault + 1 kör
13 T. Monteiro Jordan + 3 kör
14 C. Albers Minardi + 5 kör
Nem értek célba:
15 V. Liuzzi Red Bull + 18 kör
16 P. Friesacher Minardi + 48 kör
17 D. Coulthard Red Bull + 54 kör
18 N. Karthikeyan Jordan + 59 kör
A vb-t vezető Alonso végül negyedik lett, és Villeneuve manővere miatt - a kanadai csapattársát is kitette a pályáról - Michael Schumacher pontszerzőnek jöhetett föl.

A világbajnok Juan Pablo Montoya mögött sokáig testvérével, Ralf Schumacherrel küszködött, egyszer le is vágta a sikánt miatta. Később Barrichellónak sem sikerült megelőznie a toyotást, aki így hatodik lett, míg a brazil az utolsó körben előre engedte Michael Schumachert.

A Ferrarik a hetedik és a nyolcadik helyen futottak be, és a célvonal után a fivérek egymás mellé kerültek: Michael egy pillanatra a Toyota felé is rántotta az autóját, majd mutatott is neki valamit.

Alonso még mindig jelentős előnnyel vezet

Negyedik F1-es győzelmével Kimi Raikkönen 22 pontra csökkentette hátrányát a 49-cel vezető Alonso mögött a világbajnokságban. A hétszeres világelső Schumacher viszont már 37-tel van lemaradva.

A következő futamot alig egy hét múlva Németországban rendezik, a sorozat a nürburgringi Európa GP-vel folytatódik.

A monacói futam körről körre

13.59: Elindultak a felvezető körre az autók.

Rajt: Raikkönen tökéletesen jött el, mögötte Alonso, Fisichella, Trulli a sorrend. Utána Webber, Heidfeld, Coulthard és Michael Schumacher következik.

1. kör: A sorrend nem változott.

2: Raikkönen már majdnem két másodperccel vezet, kissé szétszakadozott a mezőny.

4: Két másodperccel jobban nem tudott ellépni Raikkönen.

7: Fisichella is négy másodpercen belül van még, a nyolcadik Michael Schumacher hátránya 15 másodperc.

17: Az utóbbi tíz körben nem sok minden történt, a sorrend ugyanaz, Raikkönen bő négy másodperccel van Alonso és nyolccal Fisichella előtt. Michael Schumacher lemaradása már majdnem fél perc.

20: Raikkönen sorra futja a legjobb köröket, már hat másodperccel vezet. Karthikeyan már háromszor járt a boxban, a fékjeivel lehet gond.

A vb állása hat futam után
1 F. Alonso Renault 49 pont
2 K. Räikkönen McLaren 27
3 J. Trulli Toyota 26
4 M. Webber Williams 18
5 N. Heidfeld Williams 17
= R. Schumacher Toyota 17
7 G. Fisichella Renault 14
= JP. Montoya McLaren 14
9 M. Schumacher Ferrari 12
10 D. Coulthard Red Bull 10
11 R. Barrichello Ferrari 9
12 A. Wurz McLaren 6
13 J. Villeneuve Sauber 5
14 P. de la Rosa McLaren 4
15 C. Klien Red Bull 3
16 F. Massa Sauber 2
17 V. Liuzzi Red Bull 1
22: Karthikeyan feladta, az első nyolc sorrendje a rajt óta nem változott. Raikkönen, Alonso, Fisichella, Trulli, Webber, Heidfeld, Coulthard, Michael Schumacher.

24: A biztonsági autó a pályán. Albers megpördült Coulthard előtt, a skót vészfékkel még ki tudta kerülni, de a skótot követő Michael Schumacher nekiütközött a Red Bullnak. Egy ideig állt mögötte Barrichello és Montoya is, mert nem volt hely, hogy kikerüljék.

25: Michael Schumacher azonnal a boxba jött, és kicserélték a vezetőszárnyát, és megállt Fisichella is tankolni. Coulthard a boxba állt és feladta a versenyt, Albers tudta folytatni.

28: A Safety Car elengedte a mezőnyt.

29: Raikkönen ellépett 6 másodperccel, mögötte Trulli, Alonso és Webber. Alonso viszont egyszer már tankolt.

30: Patrick Friesacher kicsúszott az alagútból kijövet. A szalagkorlátnak ütközött, és feladta. Elképzelhető, hogy nem vezetői hiba volt.

32: Raikkönen 12 másodperccel van Trulli, és 14-gyel Alonso előtt, de még nem tankolt egyszer sem. Michael Schumacher a 13. helyen halad, de egyszer már tankolt.

37: Villeneuve tankolt, Raikkönen továbbra is az élen, előnye 20 másodperc Trulli és 28 Alonso előtt.

39: Trulli kijött a második helyről, Alonso és Webber eláékerültek. Csak 11-nek tudott visszajönni.

40: Michael Schumacher futotta a leggyorsabb kört, 1:16 alá ment.

41: Raikkönen tankolt, és visszajött az élre. Lehet, hogy a McLaren-Mercedes többet már nem fog tankolni.

45: Raikkönen előnye 13 másodperc, mögötte Alonso, Webber, Heidfeld, Massa, Fisichella, Barrichello, Montoya a sorrend. A kör végén Barrichello tankolt, majd lefullasztotta a kocsiját, amit gyorsan újraindítottak.

46: Montoya is tankolt.

48: Barrichello túl gyorsan hajtott a boxban, áthaladó büntetést kapott.


Klikk a képre!
50: Massa állt meg tankolni az 5. helyről.

53: Raikkönen, Alonso, Webber, Heidfeld, Fisichella, Trulli, Massa, Montoya a sorrend.

54: Michael Schumacher az öccsét üldözi, az alagútból kijövet majdnem neki is ment. De elkerülte, és kissé levágta a sikánt.

56: Alonsót szinte már letolják a pályáról a Williamsek, de a spanyol könnyedén tartja őket maga mögött.

57: Heidfeld kijött tankolni. Fisichella elé jött vissza, így maradt a negyedik.

58: Webber is tankolt, de csak csapattársa, Heidfeld mögé jött vissza. Michael Schumacher is tankolt, másodszor is. A világbajnok a boxból kijövet ráment a záróvonalra, megbüntethetik, bár semmiképp sem szerezne pontot.

61: Liuzzi defektet kapott, és a boxba ment, így Michael Schumacher a tizenkettedik.

62: Villeneuve elfékezte magát az első kanyarban, és a gumifalba csúszott. Ezzel kitette Massát, a csapattársát is, aki legalább három helyet veszített.

64: Trulli a Fermont kanyarban, a pálya leglassabb pontján megelőzte Fisichellát, aki mellett Montoya, Ralf Schumacher és a két Ferrari is elment. Néhány kanyar múlva viszont Trulli lelassult, valószínűleg az előzésnél, a kerékvetőn átmenve megsérült a kocsija

68: Raikkönen magányosan az élen, Alonso nyakán Heidfeld és Webber. Montoya, Ralf Schumacher, Barrichello, Michael Schumacher teljesen együtt az 5-8. helyen.

Nyilatkozatok a futam után
Kimi Raikkönen: "Bár ezért a futamért sem kapok többet tíz pontnál, egy monacói győztesre máshogy néznek az utcán. Nagyon jó futam volt, de kicsit bosszantott, hogy a Safety Car-periódusnál nem tudtam megállni tankolni. Amikor a fülemre szóltak, hogy mehetek, már elhagytam a boxbejáratot. Maradnom kellett, de hamar rájöttem, hogy így sem lesz gond".
Nick Heidfeld: "Nagyon örülök a második helynek, a csapat remekül dolgozott, minden jól működött. A gumijaimmal sem volt gond, így sikerült megelőznöm Alonsót, akinek gondjai lehettek."
Mark Webber: "Régóta vártam már erre az eredményre, de inkább annak örülök, hogy a csapat sikert ért el. Minden stimmelt a kocsival, abszolút nem panaszkodhatok."

71: Heidfeld az alagútból kijövet megelőzte Alonsót, és feljött másodiknak.

73: Webber elment Alonso mellett, de a spanyol levágta a sikánt, és visszaelőzte a Williams-BMW-t.

74: Webber ismét megelőzte ugyanott, a Renault megint levágta a sikánt, de ezzel már nem tudta visszavenni a harmadik helyet. Raikkönen, Heidfeld, Webber a sorrend.

75: Montoya is támadja már Alonsót, és nem sokkal mögötte jönnek Schumacherék.

78: Raikkönen megnyerte a Monacói GP-t, Heidfeld második, Webber harmadik, Alonso megtartotta a negyedik helyet. Montoya, Ralf Schumacher, Michael Schumacher és Barrichello a további sorrend.