Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Schumacher vs. Schumacher

2005.05.26. 18:05
Nem áll szóba egymással a Michael és Ralf Schumacher, miután a hétvégi Forma-1-es Monacói Nagydíj végén előbbi hibájából majdnem ütköztek a beérkezés utáni pillanatokban. Kettejük párharca már nyolc éve tart, 1997-ben Ralf még vétlenül ejtette ki a versenyből bátyját. Két éve majdnem az idősebb testvér hatodik vb-aranyába került az öccs aggressziója, máskor a Ferrari-pilóta volt durva.
A hétszeres világbajnok Michael Schumacher és öccse, Ralf Schumacher a vasárnapi Monacói Nagydíj óta nem beszélnek egymással: az idősebbik fivér majdnem a szalagkorlátnak szorította öccsét.

1997 óta csatáznak egymással

#alt#
Ralf Schumacher itt Michael előtt
Az eset a célegyenesben, ráadásul már a leintés után történt, így nem csoda, hogy Ralf nagyon megharagudott fivérére, aki viszont azóta sem hajlandó elismerni, hogy hibázott volna.

A történtek óta a német sajtó már háborúról ír, ám nem ez volt az első eset, hogy a két Schumacher túl közel került egymáshoz futam közben.

Csatájuk 1997 szeptemberében, a nürburgringi Luxemburgi GP-n kezdődött, amikor a világbajnokságért harcoló Michaelt a Jordanben ülő öccse ütötte ki a versenyből. A karambol rögtön a rajt után, az első kanyarban történt: a ferraris a két Jordan előtt haladt, ám azok összekoccantak, Ralf kocsija a levegőbe repült, majd földetéréskor bátyja gépének csapódott. Mindketten a kavicságyban végezték.

"Nem volt elég hely. Fisichella belém jött, az autóm fölrepült, majd Michael kocsijának ütköztem. Nagyon veszélyes pillanat volt, örülnünk kell, hogy senki nem sérült meg" - mondta a fiatalabbik testvér.

Egyet értett vele Michael is: "Sajnálatos, hogy megtörtént, de senkit nem lehet hibáztatni, versenybaleset volt. Persze álmomban sem gondoltam, hogy egy napon összeütközök Ralffal."

Az idősebb Schumacher elengedte öccsét

#alt#
Egymás mellett, a dobogón
Bő fél év múlva, az 1998-as Osztrák Nagydíjon is összejöttek, amikor a világbajnok a futam vége felé utolérte, és határozottan meg is előzte öccsét.

Vita nem lett a dologból, ám két évvel később, 2000-ben, a Brit GP-n már Michael hidegvére kellett, hogy ne balesettel érjen véget kettejük viadala. Nem sokkal a rajt után Ralf a Bridge-kanyarban ment el a Ferraris mellett, és utóbbinak fékeznie kellett, hogy ne ütközzenek össze. "Nagyon határozottan jött, és nem akartam megkockáztatni, hogy kicsússzunk, ezért elengedtem" - mondta a leintés után Michael.

A csapatérdek erősebb, mint a családi kötelék

Két hónap sem telt el, Barcelonában újra találkoztak. Michael harmadik volt, bal hátsó kereke viszont defektet kapott, és a Ferrarija folyamatosan lassult. Ralf, mögötte a szintén ferraris Barrichellóval hamar utol is érte, és a Williams-BMW az előzéssel is megpróbálkozott. A jóval tapasztaltabb világbajnok viszont könnyedén visszaverte, sőt, a külső ívre szorította, így Barrichello mindkettejük mellett elment.

Az olasz csapat Michael Schumacher menőverének köszönhetően legalább az egyik autójával a dobogóra került, a williamses Ralf viszont leszorult onnan. Hivatalosan nem kritizálták egymást, de a tudósítások szerint Ralf nagyon kiakadt, és egy fagyos légkörű beszélgetésen zárták le az ügyet.

"Így kell versenyeznünk, sajnos"

#alt#
Ralf Schumacher még a Williamsben
A 2001-es idényben újra a Nürburgringen futottak össze, szintén az első kanyarban. Michael kissé elrontotta a rajtját, majd élesen a jobban induló, belül közeledő Ralf elé vágott. Erőszakos, sokak szerint veszélyes és szabálytalan mozdulat volt.

"Nem úgy indultam, ahogy szerettem volna, és megláttam Ralfot, amint a belső íven közeledett. Nem engedhettem el, ezért maximálisan kihasználtam a szabályokat, egyszer változtattam irányt, és megerősítettem a helyzetem. Manapság így kell versenyeznünk, sajnos" - mondta a Ferrari-pilóta. Ralf ezúttal sem panaszkodott rá, de Frank Williams csapatfőnök elárulta, találkozójukon "Ralfot nem győzte meg a bátyja".

A tartózkodó Ralf

Egy évvel később a Ferrari az új autóját Brazíliában vette be, és a gép még nem volt gyorsabb, mint a többi kocsi. Michael Schumachert öccse szinte az egész versenyen át üldözte az első helyért, de annak ellenére, hogy végig a sarkában volt, egyszer sem próbálta megelőzni. A Ferrari végül fél másodperc előnnyel győzött.

Két éve, 2003-ban a Ferrari a szezon közepére veszített előnyéből, Kanadában a Schumacherek harcoltak a győzelemért. Pontosabban mentek egymás mögött, mert hiába volt végig centikre bátyjától Ralf, egyszer sem próbálkozott. A célban hét tizedmásodperc volt köztük.

Majdnem Michael vb-címébe került a vetélkedés

#alt#
Michael Schumacher és a Ferrari-csapat
A szezon végére újra összeszedte magát az olasz gárda, de az idényzáró Japán GP-n Michael még nem volt világbajnok. A futamot Barrichello biztosan vezette, de mivel a második a vb-címre szintén esélyes Kimi Raikkönen volt, Michaelnek kellett legalább egy pont a címvédéshez.

Épp az ehhez elengedhetetlen nyolcadik helyen haladt, ám mögötte öccse úgy támadta, mintha az elsőn lett volna. Szinte milliméterekkel ment mögötte, ahol csak tudta, kidugta az orrát. A sikánban viszont Michael előtt a toyotás Da Matta túl korán fékezett, a Ferrari lehúzott az ívről, hogy elkerülje koccanást, ám Ralfnak már nem maradt elég ideje, így a bátyjának koccant.

A piros autó nem sérült meg, de a Williams-BMW első szárnya letört, és ki is csúszott a pályáról, majdnem magával sodorta a Ferrarit is. Mivel a futam végén Michael világbajnok lett, már csak az ünnepléssel, nem pedig forrófejű fivérével foglalkozott.