Michael Schumacher nyerte a csonka Amerikai Nagydíjat

2005.06.19. 21:44
A Michelin autói - 14 gép - bojkottálták az Amerikai GP-t. A futamon csak hat autó, a Ferrarik, a Jordanek és a Minardik indultak el, a végén könnyedén nyert az olasz gárda.
Az indianapolisi futam előtt

19.30: Még nincs döntés, milyen pályán és hány autó indul el. Michael Schumacher és egy Jordan már a pályára ment, hogy elfoglalja helyét a rajtrácson. Mindkettő Bridgestone-gumit használ. A kilenc istálló által követelt sikán nincs at aszfalton, michelines kocsi még nem hagyta el a boxutcát.


Klikk a képre!
19.35: A két Renault és Red Bull, egy Toyota és egy Williams is a pályán, mind michelines. Lehet, hogy megállapodtak az indulásról, de hivatalosan még nem tudni semmit.

19.42: Fernando Alonso spanyolul azt nyilatkozta, a sikán felállítását nem engedték, és így ők nem indulnak. A Michelin megtiltotta az indulást a csapatainak.

19.45: Bernie Ecclestone: "Nem tudom, mennyi ideig mennek a michelinesek, de sikánt nem építünk. A csapatoknak a cég megtiltotta az indulást, rajtuk múlik, mihez kezdenek a versenyen". Minden autó felsorakozott a rajtrácson.

19.47: Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója: "A biztonság érdekében nem versenyezhetünk. Megpróbáltunk kompromisszumot kötni, de nem sikerült. A felvezető kör végén autóink visszamennek a boxba".

19.56: Négy perc a felvezető kör rajtjáig. Az autók készen állnak, de nagyon úgy néz ki, hogy csak a két Ferrari és estleg a minardik és a jordanek rajtolnak el, és teljesítik a futamot.

Az Amerikai GP körről körre

Az Amerikai GP végeredménye
1 M. Schumacher Ferrari 1:29:43.181
2 R. Barrichello Ferrari + 1.005
3 T. Monteiro Jordan + 1 kör
4 N. Karthikeyan Jordan + 1 kör
5 C. Albers Minardi + 3 kör
6 P. Friesacher Minardi + 3 kör
Nem értek célba:
7 J. Trulli Toyota
8 K. Räikkönen McLaren
9 J. Button BAR
10 G. Fisichella Renault
11 F. Alonso Renault
12 T. Sato BAR
13 M. Webber Williams
14 F. Massa Sauber
15 JP. Montoya McLaren
16 J. Villeneuve Sauber
17 R. Zonta Toyota
18 C. Klien Red Bull
19 N. Heidfeld Williams
20 D. Coulthard Red Bull
Tizennégy autó csak a felvezető kört teljesítette, ám ezzel a szabályok szerint részt vett a versenyben. Hivatalosan kiesőként rangsorolták őket.
19.58: Minden autó elindult a felvezető körre.

19.59: Az összes michelines autó bejött a boxba, csak a Ferrarik és a Minardik, valamint a Jordanek maradtak kinn.

20.00: Elindult a futam hat autóval, csak a bridgestone-osok versenyeznek. Michael Schumacher vezet, Barrichello második.

20.02: Füttykoncert a nézőtéren, de a michelineseke még nem szálltak ki az autóikból.

20.03: Villeneuve és Trulli már kiszálltak a kocsijukból, Button, Massa és lassan az összes michelin-pilóta.

20.10: "Írásos nyilatkozatunk van a Michelintől, amelyben az áll, a gumik csak akkor biztonságosak, ha lassítót építenek a 13-as kanyarba. Erre meg lett volna a lehetőség, de nem járultak hozzá. Nem kockáztathatjuk a pilótáink biztonságát. Sajnálom a 150 ezer nézőt, de nem volt más választásunk" - nyilatkozta Ron Dennis a német RTL-televíziónak.

20.16: A nézők egy része elindult haza, néhányan műanyagpalackokat és fémdobozokat dobtak a pályára. Michael Schumacher biztosan vezet, alig egy másodperccel Barrichello előtt.

20.24: "Versenyezni akartunk, de ezt a teljes pályán a technikai feltételeink nem engedték. A gumink veszélyes. Egy óra elég lett volna a lassító felépítésére, de ez nem történt meg" - mondta ingerülten Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke.

20.28: Michael Schumacher, Barrichello a sorrend, egyre gyakrabban esnek sörösdobozok az aszfaltra. Barrichello a 24. körben megállt tankolni.

A pilóta-vb állása
1. F. Alonso 59 p
2. K. Räikkönen 37 p
3. M. Schumacher 34 p
4. R. Barrichello 29 p
5. J. Trulli 27 p
6. N. Heidfeld 25 p
7. M. Webber 22 p
8. R. Schumacher 20 p
9. G. Fisichella 17 p
10. D. Coulthard 17 p
20.32: Michael Schumacher is bejött tankolni 25. körben, a hátsó abroncsaikat vizsgálták a szerelők, már elő is készítették az új gumikat, de végül tankoltak, és nem tettek föl új abroncsokat. Elképzelhető, hogy a Bridgestone-gumik sem bírják a 13-as kanyart.

20.33: Schumacher csak Barrichello mögé jött vissza, a brazil vezet.

20.42: Harmincnégy kör után Barrichello, Schumacher a sorrend.

20.45: "Nem tudtunk megállapodni a nemzetközi szövetséggel, ez után pedig tiszteletben kellett tartanunk a Michelin utasítását. A cég a technikai partnerünk, amely értünk dolgozik" - David Coulthard véleménye a szituációról.

20.47: Barrichello, Schumacher, Monteiro, Karthikeyan, Friesacher, Albers a futam sorrendje.

20.53: Barrichello és Schumacher felváltva futják a leggyorsabb köröket, a brazil nagyjából három másodperccel vezet. Negyvenhárom kör telt el a futamból.

21.00: Barrichello a 49. körben tankolt másodszor is.

A konstruktőr-vb állása
1. Renault 76 p
2. McLaren 63 p
3. Ferrari 63 p
4.Williams 47 p
5. Toyota 47 p
6. Red Bull 21 p
7. Sauber 12 p
8. Jordan 11 p
9. Minardi 7 p
10. BAR 0 p
21.03: Schumacher az 50. körben tankolt, amikor visszajött a pályára, épp Barrichello mellé ért ki, a brazil nem tudott bekanyarodni a csapattársa miatt, így lement a fűre az első kanyarban. A világbajnok átvette a vezetést.

21.15: A 60. körben Barrichello támadta Schumachert, a brazil hátránya csak 0,4 másodperc volt, ám hirtelen lelassult egy kicsit, és veszített néhány másodpercet.

21.22: Hat körrel a vége előtt Schumacher vezet, Barrichello előtt nagyjából három másodperccel.

21.30: Utolsó, 73 kör - Michael Schumacher megnyerte az Amerikai GP-t, Barrichello második, Monteiro harmadik.

A dobogósok nyilatkozatai
Michael Schumacher: "Barrichellóval szoros versenyt vívtunk, az egyik kanyarban nagyon közel kerültünk egymáshoz. Az idei első győzelmem, de biztosan nem a legjobb. Nyolcvannégy sikerbe persze belefér egy ilyen is".
Rubens Barrichello: "Nagyon szoros volt az a kanyar, de a végén nem tudtam bevenni, inkább egyenesen mentem. Szomorú futam volt, de a Bridgestone jó gumijaival akkor is a győzelemért harcolhattunk volna, ha mindenki versenyben van".
Tiago Monteiro: "Nem tudom, mit gondoljak. Nem lehetek olyan kedvetlen, mint a ferrarisok. Boldog vagyok, hogy a dobogón lehetek".