Mansell: Rossz vicc volt

2005.06.22. 17:32
A korábbi Forma-1-es világbajnok Nigel Mansell szerint a gumiszállító Michelin hősiesen viselkedett, amiért nem engedte elrajtolni az abroncsait használó istállókat versenyezni a legutóbbi, amerikai futamon. A brit pilóta a csapatokat sem okolja, de nagyon szomorúnak tartja, hogy mindössze hat autó indult az indianapolisi versenyen.
"Undorító és elszomorító volt, ami vasárnap történt. Egy rossz vicc" - nyilatkozta a Daily Mail című angol lapnak Nigel Mansell korábbi Forma-1-világbajnok. Az 51 éves expilóta britanniai otthonában televízión látta, amint az amerikai futam felvezető köre végén tizennégy autó visszamegy a depóba, és csak hat rajtol el.

A Michelin és a csapatok sem hibáztak

"Kompromisszumot kellett volna találniuk az F1-es vezetőknek. Felépítenek egy lassítót és meg van oldva a helyzet " - mondta Mansell. Szerinte nem a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) által kihallgatásra hívott istállók, de nem is a Michelin gumigyár a felelős a botrányos futamért.


Nigel Mansell
A csapatfőnökök, Bernie Ecclestone F1-vezér és az FIA még a rajt előtti percekben is azon vitatkoztak, megépítsék-e a michelines teamek javasolta lassítót a gumigyár szakemberei szerint veszélyes 13-as kanyarban. Végül nem tudtak megállapodni, így hét gárda bojkottálta a futamot.

"Nem hibáztathatják a Michelint. Hősiesen viselkedtek, mert elismerték, a gumijuk nem megfelelő, és ezt közölték a csapatokkal is" - szólt az amerikai Indycarban is bajnok pilóta.

A hét teamnek június 29-én Párizsban, a Motorsport Világtanács előtt kell megindokolnia, miért nem indultak az Amerikai Nagydíjon. Mansell szerint viszont "nem okolhatóak a csapatok, mert csupán megfogadták a Michelin tanácsát, és nem kockáztatták pilótáik életét."

Tilos a biztonsággal szórakozni

A volt Lotus-, Ferrari-, Williams- és McLaren-pilóta 1986-ban épp az abroncsai miatt vesztette el a világbajnokságot. Az adelaide-i idényzárón nyerő pozícióban, órénkénti háromszáz kilométeres tempónál kapott durrdefektet, de hatalmas bravúrral megfogta az autót, így nem történt baleset.

"A gumikkal kapcsolatban semmit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Amikor a versenyzők és a szurkolók biztonságáról van szó, tilos szórakozni" - helyeselte a Michelin és az istállók döntéseit.