Maradandó károsodást okoz a Forma-1?

2005.06.23. 15:31
Az egykori Forma-1-es pilóta, a finn Mika Salo tüdejében mérgező anyagokat találtak az orvosok, amelyek vélhetően a versenyzéskor kerültek szervezetébe. A Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) vizsgálatot indított az ügyben.
A harmincnyolc éves egykori finn Forma-1-es pilóta, Mika Salo tüdejében nagy mennyiségű szénszálas anyagrészecskéket találtak az orvosok egy műtét során. "A megengedettnél tényleg jóval több por volt a tüdőmben" - ismerte el a versenyző, aki Michael Schumacher 1999-es silverstone-i balesete után a Ferrarinál is szerződést kapott.

A fékezésektől kerülhet a veszélyes anyag a szervezetbe

"Ha az enyémben sok mérgező anyag volt, mennyi lehet Michael Schumacherében, aki nálam tíz évvel többet töltött a versenypályákon" - vetette fel a kérdést. Az orvosok szerint a szénszálas anyagok az autók fékezésekor felszabaduló füstből kerülhettek az összesen száztizenegy futamon rajthoz álló pilóta szervezetébe.

Salo 1994 és 2002 között hét csapat színeiben - a Ferrarin kívül a Lotust, a Tyrrellt, az Arrows-t, a BAR-t a Saubert és a Toyotát is erősítette - állt rajthoz, de diadalmaskodnia egyszer sem sikerült, majd versenyzett az amerikai Champ Car sorozatban.

Azonnali vizsgálat

A Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) szóvivőjén keresztül azonnal jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, mert könnyen elképzelhető hogy más pilóták is ki vannak téve a veszélynek, és előfordulhat, hogy maradandó károsodást okoznak a szénszálas anyagok.