Palik nem hisz a közvélemény-kutatásnak

2005.07.09. 15:30
Az Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) internetes felmérése szerint a magyar a legnépszerűtlenebb F1-es futam, ám a minta nem reprezentatív, így Palik László, a Hungaroring Rt. elnöke nem fogadja el.
"Mivel a közvélemény-kutatás az interneten jelent meg, nem reprezentatív, így nem is lehet elfogadható az eredménye. Bevallom, emiatt nem értem, és nem is látom a logikáját" - értékelte az Indexnek Palik László, a Hungaroring Rt. elnöke az FIA pénteken nyilvánosságra hozott Forma-1-es felmérésének eredményét.

"Minden évben más lenne az eredmény"

A kérdőívet kitöltő szurkolók szerint a hungaroringi a harmadik legérdektelenebb futam a naptárban - 17 százalékuk sajnálná, ha elmaradna -, és csak a bahreini, valamint a sanghaji végzett mögötte. Előbbi helyszínen viszont csak két, utóbbin mindössze egy versenyt rendeztek eddig. Az utolsó Isztambul lett, de ott augusztusban lesz először GP.

A kéttucatnyi kérdésből álló felmérést mintegy 93 ezer rajongó végezte el, szinte megdöbbentően sok, összesen száznyolcvan országból. Az adatlapokat a TNS Sport független statisztikai cég ellenőrizte, és értékelte ki.

Palik ráadásul úgy gondolja, 'eseményfüggő' is a sorrend: "Minden évben másképp alakulna, attól függően, hol volt izgalmasabb és hol kevésbé látványos a nagydíj."

A Hungaroring már nem is lassú

A szakember elismerte, az 1986-ban elkészült Hungaroring az évek alatt elavult, ám ezt a problémát már megoldották. "A pályánk vonalvezetése nem tudta követni az F1 fejlődését, és túl lassú lett. Ezért, amikor anyagi lehetőségeink engedték, át is építettük, így ma már nem nevezhető lassúnak. Valahol a közepesen gyors pályák között van." Szavainak némileg ellent mond, hogy a magyar pálya Monaco után még mindig a második leglassabb F1-es helyszín az időeredmények alapján.

Ha pedig a magyar futamot, mint háromnapos eseményt tekintjük, mindig a legjobban rendezettek között volt, bizonyítja ezt, hogy 2002-ben a világbajnokság szervezői az év legjobban lebonyolított nagydíjnak választották.

A szervezésre nem lehet panasz

"2002-ben a miénk volt a legjobb futam, de a 2003-as átépítés óta is csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. A Hungaroring szerintem meccses-küzdős pályává vált, amelyen jó kis párharcok alakulhatnak ki" - mondta az elnök.

Az internetes szavazók véleményé azért is alakulhatott negatívan, mert az utóbbi években nem volt igazán eseménydús verseny a Hungaroringen. "Egyértelmű, hogy voltak unalmasabb futamok - ismerte el Palik. - Előtte viszont rengetegszer volt nálunk a szezon egyik legjobb futama. Az adott idény kiélezettségétől is függ, hogy mennyire lesz izgalmas vagy álmosító a GP. Mivel idén kiélezett volt szinte az összes eddigi nagydíj, én érdekes és izgalmas Magyar Nagydíjra számítok".

Az esemény épp három hét múlva, július 29-én kezdődik az első szabadedzéssel. A futam két nappal később, 31-én lesz.