Montoya nyert Silverstone-ban

2005.07.10. 13:45
A kolumbiai Juan Pablo Montoya győzött a Brit Nagydíjon. Fernando Alonso másodikként ért célba, a harmadik Kimi Raikkönen a 12. helyről jött föl. A nagydíj egyperces gyászszünettel kezdődött a londoni áldozatok emlékére.
A kolumbiai Juan Pablo Montoya nyerte a Brit Nagydíjat. A világbajnokságot vezető Fernando Alonso másodikként ért célba, és növelte előnyét a Forma-1-es pontversenyben, míg a harmadik helyezett Kimi Raikkönen a 12. helyről jött föl.


Tekintse meg a verseny képeit!
A nagydíj egyperces gyászszünettel kezdődött a londoni áldozatok emlékére, a pilóták egybegyűltek az aszfalton, és mozdulatlanul tisztelegtek a szerencsétlenül jártak előtt.

A rajtnál nyerte meg Montoya

A rajtot Montoya kapta el a legjobban, és a második kanyarban bebújt az élről startolt Fernando Alonso elé. Nem száguldhatott viszont sokáig a mezőny, mert Takuma Sato nem tudott elrajtolni, és álló autóját nem sikerült időben a boxba tolni.

Egy körön át tartotta csak maga mögött a Forma-1-es gépeket a biztonsági kocsi, de a további körözés taktikai harc volt, előzést elvétve láthattak a nézők.

Montoyát és Alonsót senki nem fenyegette, Raikkönen hamar följött a nyolcadik helyre, de Michael Schumacher mögül képtelen volt továbblépni.

Raikkönen kihozta a maximumot

Az első tankolások után Alonso centikre került Montoyához, de a boxból kijövet nem tudta legyorsulni, így a mclarenes maradt az élen. Raikkönen viszont följött az ötödik helyre, Trulli és a hétszeres világbajnok elé.

A finn rettentő gyors volt, utolérte Jenson Buttont, de megelőzni csak a második tankolások közben tudta. Néhány kör múlva sikerült viszont maga mögött hagynia a harmadik Giancarlo Fisichellát is, az olasz ugyanis lefullasztotta kocsiját a benzintöltés után, és 7-8 másodpercet veszített.

A pilóta- és a konstruktőr-vb állása
1 F. Alonso Renault 77 pont
2 K. Räikkönen McLaren 51
3 M. Schumacher Ferrari 43
4 R. Barrichello Ferrari 31
5 J. Trulli Toyota 31
6 JP. Montoya McLaren 26
7 G. Fisichella Renault 25
8 N. Heidfeld Williams 25
9 R. Schumacher Toyota 23
10 M. Webber Williams 22
11 D. Coulthard Red Bull 17
12 J. Button BAR 9
13 F. Massa Sauber 7
14 A. Wurz McLaren 6
15 J. Villeneuve Sauber 6
16 T. Monteiro Jordan 6
17 N. Karthikeyan Jordan 5
18 P. de la Rosa McLaren 4
19 C. Klien Red Bull 4
20 C. Albers Minardi 4
21 P. Friesacher Minardi 3
22 V. Liuzzi Red Bull 1
23 T. Sato BAR 0

1 Renault 102
2 McLaren 87
3 Ferrari 74
4 Toyota 54
5 Williams 47
6 Red Bull 22
7 Sauber 13
8 Jordan 11
9 BAR 9
10 Minardi 7

A harmadikká előlépett Raikkönennek nem volt esélye előrébb jutni, Montoya és Alonso 15 másodperccel volt előrébb a pályán.

Alonsót sokszor akadályozták

Kettejük párbaja sem jött létre. Alonso ugyan tovább maradt kint az utolsó - második - üzemanyag felvétele előtt, de a lekörözöttek - főleg Jarno Trulli - akadályozták, így csak a McLaren-Mercedes mögé tudott visszasorolni.

Az utolsó 11 körben nem változott a sorrend, Juan Pablo Montoya megnyerte első versenyét a McLaren-istállóval. Ha jobban rajtol, valószínűleg győzött volna Alonso, de a második pozícióval is 26 pontra növelte előnyét a világbajnokságban Raikkönen előtt.

A McLaren nem taktikázott

A finn újra peches volt, szombati motorcseréje miatt összeszedett hátrányát képtelenség volt ledolgozni, pontosabban a dobogó volt a maximum: a McLaren vezetői nem alkalmaztak 'csapattaktikát', Montoya nem lassította Alonsót, hogy a finn esetleg utolérhesse őket.

A Brit GP rajtja előtt

A vb-éllovas spanyol Fernando Alonso nyerte a szombati időmérő edzést, így ő kezdheti az első helyről a Brit GP-t. Legnagyobb riválisa, a finn mclarenes, Kimi Raikkönen motorcseréje miatt csak a 12. kockáról rajtol.

A csütörtöki, londoni merényletek áldozatainak emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött a nagydíj, negyed órával az indulás előtt a pilóták az aszfalton gyűltek egybe, és álltak mozdulatlan csendben.

A Brit Nagydíj körről körre

13.58: Elindultak az autók a bemelegítő körre. Az idő szokatlanul napos Silverstone-ban.

14.00: Takuma Sato autója megállt a pályán, de a mezőny elindult. Montoya indult a legjobban, az első kanyar után megelőzte Alonsót, Button és Barrichello jön mögöttük. Raikkönen is remekül indult, a Hangar-egyenesben elment Ralf Schumacher mellett.

A dobogósok véleménye
Juan Pablo Montoya: "Néha kockáztatnom kellett, de a taktikánk jó volt, és az is segített, hogy Alonsónak gondja akadt a lekörözéseknél. Tudtam, hogy képes vagyok jól rajtolni, és sikerült is, valójában ez volt a legfontosabb a sikerhez. Az autó gyors volt, köszönöm a munkát a McLarennek."
Fernando Alonso: "Arra számítottam, hogy elöl leszek az első tankoláskor, de ez nem jött össze. Közel kerültem Montoyához, ám a lekörözöttek mindig akadályoztak. Én sem láttam viszont kék zászlót, nem értem, miért nem használták a pályamunkások. A végén már nehéz lett volna előzni, ezért a második hely tartására törekedtem.
Kimi Raikkönen: "A gyors kanyarokban rámentem Schumacherékre, de nem tudtam előzni. Nehéz futam volt, a dobogó jó helyezés, különösen a csapat ért el sikert. Ha normális helyről indultam volna, másképp alakul a verseny."

1 kör: a forduló végén a Safety Car jött a pályára, mert Sato kocsiját nem tudták időben eltávolítani.

2.: Sato elindult a boxból, a mezőnyt elengedte a biztonsági kocsi.

3: az 5-8 helyen Fisichella, Trulli, Michael Schumacher, Raikkönen a sorrend.

4: Raikkönen támadja Schumachert, az élen Montoya picit ellépett Alonsotól.

5: Az 5. Fisichelláig nagyjából együtt van a mezőny, Trulli viszont 3-4 másodperccel lemaradt az olasztól. Raikkönen gyorsabbnak tűnik, mint a hétszeres világbajnok, de előzni nem tud.

6: Trulli már hat másodperccel van Fisichella mögött, és 12-vel van lemaradva Montoyától. Raikkönen hátránya 13 másodperc.

9: Trulli, M. Schumacher és Raikkönen együtt vannak, de előzni sem a német, sem a finn nem tud. Az élen Montoya csak másfél másodperccel van Alonso előtt.

13: Az utolsó kanyarban Raikkönen mindig rámegy Schumacherre, de a ferraris jobban gyorsít ki.

14: Montoya nem tartja föl Alonsót, már több mint húsz másodpercnyire vannak Raikkönentől.

16: Barrichello jött ki tankolni, a ferraris csak hat másodpercig állt.

A Brit GP végeredménye
1 JP. Montoya McLaren 1:24:29.588
2 F. Alonso Renault + 2.739
3 K. Räikkönen McLaren + 14.436
4 G. Fisichella Renault + 17.914
5 J. Button BAR + 40.264
6 M. Schumacher Ferrari + 1:15.322
7 R. Barrichello Ferrari + 1:16.567
8 R. Schumacher Toyota + 1:19.212
9 J. Trulli Toyota + 1:20.851
10 F. Massa Sauber + 1 kör
11 M. Webber Williams + 1 kör
12 N. Heidfeld Williams + 1 kör
13 D. Coulthard Red Bull + 1 kör
14 J. Villeneuve Sauber + 1 kör
15 C. Klien Red Bull + 1 kör
16 T. Sato BAR + 2 kör
17 T. Monteiro Jordan + 2 kör
18 C. Albers Minardi + 3 kör
19 P. Friesacher Minardi + 4 kör
Nem ért célba:

20 N. Karthikeyan Jordan +

18: Villeneuve tankolt, miközben elindult, ráment az egyik szerelő lábára.

19: Button és Trulli vettek föl üzemanyagot.

20: Montoya, Alonso, Fisichella, M. Schumacher, Raikkönen a sorrend.

21: Montoya tankolt, Alonso még nem.

22: Alonso is benzint kapott, épp Montoya mögé jött vissza. Centik döntöttek. Villeneuve megelőzte Coulthardot.

23: Michael Schumacher járt a boxban.

24: Fisichella is tankolt, visszaállt az eredeti sorrend, de Raikkönen, aki még nem volt tankolni, megelőzte a spanyolt. 25: A kör végén a finn is a depóba ment, és újra visszaesett. Hatodiknak jött ki, Trulli és M. Schumacher elé.

27: Sorrend a kerékcserék után: Montoya, Alonso, Fisichella, Button, Barrichello, Raikkönen, Trulli, M. Schumacher.

28: A kolumbiai előnye 3 másodperc az élen Alonso előtt és 25 Raikkönennel szemben.

32: Rubens Barrichello másodszor tankolt, de fog harmadszor is.

36: Montoya lekörözöttek mögé ragadt, Alonso hozott is rajta közel egy másodpercet.

38: Montoya növelte előnyét, majdnem négy másodperc.

40: Raikkönen egyre gyorsabb, már csak két másodperccel van előtte Button.

41: Raikkönen utolérte Buttont, Montoya az élen már hat másodperccel vezet Alonso előtt.

43: Button másodszor is tankolt.

44: Montoya letudta utolsó kiállását, Alonso vezet.

45: Trulli feltartotta Alonsót, Raikkönen kijött tankolni. A finn Button elé került, negyediknek jött föl. Barrichello harmadszor is tankolt.

46:Fisichella kapott benzint, könnyedén tarthatta volna a harmadik helyet, de az elindulásnál lefullasztotta a Renault-t. Raikkönen meg is előzte, már a harmadik. Michael Schumacher tankolt másodszor is.

48: Alonso tankolt másodszor is. Csak öt másodpercet állt, mégsem tudott visszajönni Montoya elé. A kolumbiai visszavette a vezetést, mögötte Alonso és jobban lemaradva Raikkönen.

55: Öt körrel a vége előtt Montoya másfél másodperccel vezet Alonso előtt. A harmadik Raikkönen hátránya 15 másodperc. Fisichella, Button, Michael Schumacher, Barrichello a további sorrend.

60., utolsó kör: Montoya megnyerte a Brit GP-t. Az utolsó körökben nem változott mögötte a sorrend.