Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éjjeli futamokat terveznek a Forma-1-ben

2005.08.05. 12:19
Növelni akarja a Forma-1-es futamok nézettségét a sorozattól korábban elszakadással fenyegetőző, motorgyártókat és csapatokat tömörítő szervezet, a GPMA. Megbízott szóvivőjük, a McLaren-főnök Ron Dennis elárulta, ennek érdekében főműsoridőben kezdenének néhány futamot, és gondoltak az éjjeli versenyzésre is.
Éjjel láthatunk Forma-1-es futamokat, ha a GPMA-nek (Grand Prix Manufacturer's Association), az F1-es konstruktőrök szervezetének sikerül megvalósítania terveit.

A szervezet a 2007-ben lejáró, a sorozat feltételeit szabályozó Concorde-szerződés meghosszabbításáról már hónapok óta vitázik a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) elnökével, Max Mosleyval, ám az utóbbi hetekben közeledtek a felek. A GPMA szabálytervezetet juttatott el a szövetséghez, amely korábban szintén benyújtotta módosítási javaslatait. A Forma-1 gyártói és csapatfőnökei szerint a két dosszié rengeteg pontban egyezik.

Ötven százalékkal növelnék a nézettséget

"Azt szeretném, ha öt éven belül másfélszeresére nőne a futamok nézettsége, és még több rajongóhoz jutnának el a közvetítések" - nyilatkozta az Independent című angol lapnak a GPMA nem hivatalos szóvivője, Ron Dennis.

A McLaren-Mercedes első embere képviselte az utóbbi időben a régebben elszakadással fenyegetőző istállókat, és ezúttal ő beszélt az eddig nem közölt terveikről is. "Javítani szeretnénk a promóción, látványosabb versenyeket akarunk és több csapatot" - mondta, azaz elképzeléseik valóban egyeznek az FIA céljaival.

A GPMA az eddig sem alacsony nézettségen - mintegy 100 millió érdeklődő futamonként - is javítani akar, ha kell extrém módszerekkel. Egyik tervük, hogy televíziós főműsoridőbe helyezik a nagydíjak kezdési időpontját.

Reflektorokat használnának


NASCAR

"Nem kizárt, hogy a nagydíjak rajtját a helyszíntől függően változtatjuk. Elképzelhető, hogy este versenyzünk, reflektorok fényében" - beszélt a merész tervről Dennis.

Az F1 kezdési időpontja kora délután egy vagy két óra helyi idő szerint. Az európai tévénézők számára a Brazil, az Amerikai- és a Kanadai Nagydíj startol este nyolc körül, míg a távol-keletiek és az ausztrál hajnalban kezdődnek.

A NASCAR-ban megszokott az éjjeli futam

A sötétben versenyzés persze nem Dennisék ötlete, az amerikai NASCAR-ban rendszeresen futnak éjjel, de csak oválpályán. Azokon az autókon sincs lámpa, a látást, illetve láthatóságukat a kerítés fölé szerelt fényszórók biztosítják.

Épített pályán viszont nem igazán tűnik megvalósíthatónak az éjjeli futam, hiszen óriási területeket kellene tökéletesen bevilágítani, ám városban, például Monacóban, elképzelhető lenne a lámpafényes indulás.