Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Grand Prix-bajnoknak hazudta magát a csősz

2005.08.05. 00:04
Máig vitatott, hogy 1944-ben vagy 1970-ben halt-e meg a világ első autóverseny Grand Prix-jének győztese, Szisz Ferenc. Merthogy ketten éltek ezen a néven. Egyikük Franciaországban halt meg 1944-ben, a másik 1970-ben Szolnok megyében. Az utóbbi a második világháború után a BNV-n is járt, hogy versenyzői élményeiről meséljen, de Menyhárt bácsit, a technika iránt érdeklődő falubelijét kerülte.

A Forma-1 elődjét, a világ első autóverseny Grand Prix-jét, 1906-ban Szisz Ferenc, egy Szeghalmon született magyar férfi nyerte. A Renault gyár szerelője a kétnapos Le Mans környéki verseny első napján a harmadik kör után átvette a vezetést. A második napon már a kanyarokban keletkezett mély kátyúkkal is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek, de Szisz Ferenc törött rugólappal is megnyerte a történelmi versenyt.

Renault-nyugdíj Tiszaszentimrére

A hétvégi Magyar Nagydíj miatt a külföldi Forma 1-es oldalak kiemelten foglalkoztak a magyar autósport történetével, de szerencsére nem ragadtak le a Baumgartner-sztorinál. Szinte valamennyi írás méltatja Szisz Ferencet, akinek egyébként szobrot emeltek a Hungaroring főbejáratánál is. A halálának helyéről és időpontjáról azonban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint hetvenegy éves korában a franciaországi Auffargisban hunyt el, mások arról írnak, hogy a második világháború után visszatért Magyarországra és 1970-ig a Szolnok megyei Tiszaszentimrén élt.

Az 1944-es halálról tudó formula-1.updatesport.com szerzője szabályszerűen megsértődött az 1970-es halálról írókra és duzzogva teszi fel a kérdést: Akkor ki van eltemetve Párizs mellett és ki kapott 26 éven át francia nyugdíjat a Renault-tól Tiszaszentimrén?

Örök rejtély marad?

Szisz Ferenc az 56-os BNV-n
Szisz Ferenc az 56-os BNV-n
Fotó: 8w.forix.com

A 8w.forix.com is úgy tudja, hogy az igazi Szisz nem tért vissza Magyarországra, viszont közöl egy képet. Ezen az 1956-os Budapesti Nemzetközi Vásáron egy magát Szisz Ferencnek kiadó férfi ad interjút régi nagy autóversenyeiről.

A fotóról a 8w.forix.com megjegyzi: talán örök rejtély marad, hogy kit is udvaroltak körül az ötvenhatos BNV-n. Vagy mégsem?

Kitántorgott, de visszajött

"Gyerekkoromban csősz volt és azzal etetett minket, hogy platinából van a gigája - emlékezik Szisz Ferencre Beleznay Sándor, Tiszaszentimre polgármestere. - Bohém, világi, jópofa fazon volt." Miután Szisz 1970-ben meghalt, megjelentek az özvegyénél a Renault képviselői és különféle ajándékokat - például egy, az autógyárról készült albumot - adtak át neki. Nyugdíjat azonban soha nem kapott a gyártól, ennyire azért nem voltak hülyék a Renault-nál.

Tiszaszentimre Szisz Ference soha nem hencegett autóversenyzői múltjával, nem ültette a kisgyerekeket a térdére, és nem mesélte el ezredszerre is, hogy mit érzett Le Mans-ban, amikor eltörött a rugólapja. Viszont mindenki úgy tudta, hogy autóversenyző volt külföldön. A városi legendát Szisz nem oszlatta el, de nem is hencegett a múltjával, mégis körüllengte valami misztikum. Az álautóversenyző egyike volt azon millióknak, akik az első világháború előtt a jobb megélhetés reményében kitántorogtak az országból. Igaz, ő visszajött.

Feri bácsi kerülte Menyhárt bácsit

"Azért egyvalami mégis gyanús volt - mereng a polgármester. - Menyhárt bácsi Amerikából jött vissza Tiszaszentimrére. Nagy műszaki ember volt, például ő honosította meg a cséplőgépet a faluban. De Feri bácsi soha nem érdeklődött a technika vívmányai iránt, szinte kerülte Menyhárt bácsit." Pedig az autóversenyző Szisz Ferenc akár a téeszföldek légi permetezését is megszervezhette volna, mivel az első világháború után a Breugeot repülőgépgyár szerelője lett.

Ezek után kíváncsian vártuk, hogy a polgármester felismeri-e az 1956-ban készült képen a falubelijét, megoldva egy régi rejtélyt. "Igen - válaszolta Beleznay Sándor, miután elküldtük neki a képet. - Ő az."

A magyar autósport szakértői szerint biztos, hogy a versenyző Szisz 1944-ben halt meg. Több honlapon mellékelik a Franciaországban kiállított halotti bizonyítványt. A hazai veterán szövetség két évvel ezelőtt a tiszaszentimrei önkormányzatot is megkereste, hogy ne dicsekedjen szülöttével, akinek csupán annyi az érdeme, hogy azonos nevet visel az autóversenyzővel.

Mondjuk, ez sem kis érdem, a telefonkönyvben egyetlen Sziszt sem találtunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?