Grand Prix-bajnoknak hazudta magát a csősz

2005.08.05. 00:04
Máig vitatott, hogy 1944-ben vagy 1970-ben halt-e meg a világ első autóverseny Grand Prix-jének győztese, Szisz Ferenc. Merthogy ketten éltek ezen a néven. Egyikük Franciaországban halt meg 1944-ben, a másik 1970-ben Szolnok megyében. Az utóbbi a második világháború után a BNV-n is járt, hogy versenyzői élményeiről meséljen, de Menyhárt bácsit, a technika iránt érdeklődő falubelijét kerülte.

A Forma-1 elődjét, a világ első autóverseny Grand Prix-jét, 1906-ban Szisz Ferenc, egy Szeghalmon született magyar férfi nyerte. A Renault gyár szerelője a kétnapos Le Mans környéki verseny első napján a harmadik kör után átvette a vezetést. A második napon már a kanyarokban keletkezett mély kátyúkkal is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek, de Szisz Ferenc törött rugólappal is megnyerte a történelmi versenyt.

Renault-nyugdíj Tiszaszentimrére

A hétvégi Magyar Nagydíj miatt a külföldi Forma 1-es oldalak kiemelten foglalkoztak a magyar autósport történetével, de szerencsére nem ragadtak le a Baumgartner-sztorinál. Szinte valamennyi írás méltatja Szisz Ferencet, akinek egyébként szobrot emeltek a Hungaroring főbejáratánál is. A halálának helyéről és időpontjáról azonban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint hetvenegy éves korában a franciaországi Auffargisban hunyt el, mások arról írnak, hogy a második világháború után visszatért Magyarországra és 1970-ig a Szolnok megyei Tiszaszentimrén élt.

Az 1944-es halálról tudó formula-1.updatesport.com szerzője szabályszerűen megsértődött az 1970-es halálról írókra és duzzogva teszi fel a kérdést: Akkor ki van eltemetve Párizs mellett és ki kapott 26 éven át francia nyugdíjat a Renault-tól Tiszaszentimrén?

Örök rejtély marad?

Szisz Ferenc az 56-os BNV-n
Szisz Ferenc az 56-os BNV-n
Fotó: 8w.forix.com

A 8w.forix.com is úgy tudja, hogy az igazi Szisz nem tért vissza Magyarországra, viszont közöl egy képet. Ezen az 1956-os Budapesti Nemzetközi Vásáron egy magát Szisz Ferencnek kiadó férfi ad interjút régi nagy autóversenyeiről.

A fotóról a 8w.forix.com megjegyzi: talán örök rejtély marad, hogy kit is udvaroltak körül az ötvenhatos BNV-n. Vagy mégsem?

Kitántorgott, de visszajött

"Gyerekkoromban csősz volt és azzal etetett minket, hogy platinából van a gigája - emlékezik Szisz Ferencre Beleznay Sándor, Tiszaszentimre polgármestere. - Bohém, világi, jópofa fazon volt." Miután Szisz 1970-ben meghalt, megjelentek az özvegyénél a Renault képviselői és különféle ajándékokat - például egy, az autógyárról készült albumot - adtak át neki. Nyugdíjat azonban soha nem kapott a gyártól, ennyire azért nem voltak hülyék a Renault-nál.

Tiszaszentimre Szisz Ference soha nem hencegett autóversenyzői múltjával, nem ültette a kisgyerekeket a térdére, és nem mesélte el ezredszerre is, hogy mit érzett Le Mans-ban, amikor eltörött a rugólapja. Viszont mindenki úgy tudta, hogy autóversenyző volt külföldön. A városi legendát Szisz nem oszlatta el, de nem is hencegett a múltjával, mégis körüllengte valami misztikum. Az álautóversenyző egyike volt azon millióknak, akik az első világháború előtt a jobb megélhetés reményében kitántorogtak az országból. Igaz, ő visszajött.

Feri bácsi kerülte Menyhárt bácsit

"Azért egyvalami mégis gyanús volt - mereng a polgármester. - Menyhárt bácsi Amerikából jött vissza Tiszaszentimrére. Nagy műszaki ember volt, például ő honosította meg a cséplőgépet a faluban. De Feri bácsi soha nem érdeklődött a technika vívmányai iránt, szinte kerülte Menyhárt bácsit." Pedig az autóversenyző Szisz Ferenc akár a téeszföldek légi permetezését is megszervezhette volna, mivel az első világháború után a Breugeot repülőgépgyár szerelője lett.

Ezek után kíváncsian vártuk, hogy a polgármester felismeri-e az 1956-ban készült képen a falubelijét, megoldva egy régi rejtélyt. "Igen - válaszolta Beleznay Sándor, miután elküldtük neki a képet. - Ő az."

A magyar autósport szakértői szerint biztos, hogy a versenyző Szisz 1944-ben halt meg. Több honlapon mellékelik a Franciaországban kiállított halotti bizonyítványt. A hazai veterán szövetség két évvel ezelőtt a tiszaszentimrei önkormányzatot is megkereste, hogy ne dicsekedjen szülöttével, akinek csupán annyi az érdeme, hogy azonos nevet visel az autóversenyzővel.

Mondjuk, ez sem kis érdem, a telefonkönyvben egyetlen Sziszt sem találtunk.