Vilhelmina
11 °C
28 °C

Alonso a füvön előz Isztambulban

2005.08.13. 00:45
Nyugodtan, videójátékkal és szimulátorral készülnek az első Török Nagydíjra a Forma-1-es pilóták. Csak a pálya tervezője, Hermann Tilke izgul a bemutatkozás miatt.
Törökországban először rendeznek Forma-1-es futamot, a jövő hétvégén az Isztambul Parkban köröznek az autók.

A vadonatúj aszfaltcsíkon még senki nem ment körbe F1-es kocsival, a pilóták vakációjukon igyekeznek minél több információt szerezni a pályáról.

Fisichella DVD-t néz

"Sok kört tettem meg, csak az a gond, hogy levágtam a lassítókat és a füvön előztem" - nyilatkozta a spanyol sajtóban Fernando Alonso, aki oviedói otthonában videójátékon tanulta a kanyarokat.

Csapattársa, Giancarlo Fisichella istállójuktól, a Renault-tól kapott DVD-t nézegette, miközben jachtja a Földközi-tengeren himbálózott: "Egy utcai kocsi belső kamerájából mutatták a pályát, így legalább láttam a kanyarokat és az emelkedőket".

Ralf Schumacher majd robogóval megy körbe

Az 5430 méter hosszú kör leginkább a brnói motoros pályához hasonlítható. Első és utolsó harmada nagyjából megegyezik azzal, és ugyanolyan dimbes-dombos is, mint a csehországi, csakhogy ezen az ellentétes irányba, órajárással ellenkezőleg haladnak.

"Természetesen nem lehet megtanulni a pályát a játékból, de a gyári szimulátorunkon is próbálkozom" - mondta a wiiliamses Nick Heidfeld, ám honfitársa, Ralf Schumacher még nem készülődik: "Csütörtökön robogóval végigmegyek rajta, remélem, elég lesz".

Tilke csak vasárnap este nyugszik meg

A pilóták nyugodtak, csak a pálya tervezője, Hermann Tilke aggódik kissé: "Rengeteg dolog közbejöhet, így csak a hétvége után lehet eldönteni, sikeresek voltunk-e".

A német mérnök tervezte a malajziai, a bahreini és a kínai F1-es kört is, az új Hockenheimringet szintén ő rajzolta meg, azokon nem volt probléma.

Hajóval viszik az autókat

Az első szabadedzést jövő pénteken, közép-európai idő szerint reggel tízkor kezdik, az istállók viszont már a hét elején a helyszínen lesznek. Nem repülővel érkeznek, hanem - a Forma-1 történetében először - hajóval: Triesztből három nap alatt jutnak a török fővárosba az autókat szállító kamionon.