Válságülés a Ferrarinál

2005.09.07. 15:01
Sorozatos kudarcai miatt rendkívüli tanácskozáson találkozott kedden a Ferrari vezetősége - állítja a német Bild című lap. Maranellóban a hátra lévő futamok, illetve a következő esztendő volt a téma, és kiderülhetett az is, ki távozik a gárdától a jövő év végén.
Válságértekezleten vitatta meg a vasárnapi, monzai leégést, illetve a csapat jövőjét a Ferrari. Michael Schumacher tizedik, márkatársa, Rubens Barrichello tizenkettedik lett az Olasz Nagydíjon, és nem csak a szurkolók, de a cég elnöke, Luca di Montezemolo is csalódott volt.

A helyszínen harminc százalékkal kevesebb rajongó nézte a futamot, mint tavaly, míg az olasz közszolgálati Rai1 tévécsatornán 2,7 millióval követték kevesebben az eseményt.

Lejár a kulcsemberek szerződése

Montezemolo FIAT-elnök
Montezemolo FIAT- és Ferrari-elnök
fotó: epa
A német Bild állítja, kedden, a maranellói központban összeült a Ferrari vezetősége, hogy megvitassa az istálló idei teendőit, és távolabbi jövőjét. A gárdánál 2006-ban még nem lesz sok változás, csak a Schumacher mögötti második pilóta lesz új: Barrichello helyét Felipe Massa veszi át.

A jövő évi autó motorjának tesztjei már augusztus elején megkezdődtek, és az új V8-as erőforrás teljesítménye egyelőre biztatónak tűnik. Nem tudni viszont, hogy mi történik 2007-ben: Michael Schumacher, a csapatfőnök Jean Todt és a technikai igazgató szerződése is lejár akkorra.

Todt visszavonulhat, Brawn váltana

A hétszeres világbajnok már jelezte, a következő szezon közben dönti el, hosszabbít-e vagy visszavonul, azt viszont tagadta, hogy a McLaren-Mercedeshez igazolna. Szakemberei még nem nyilatkoztak a terveikről, ám elképzelhető, hogy ők is távoznak. Todt szintén visszavonulhat, a technikai igazgató, Ross Brawn korábban kijelentette, egy angol gárdánál is ki szeretné próbálni magát.

Monzában Bernie Ecclestone, az F1 egyik irányítója is beszélt a Ferrari terveiről: úgy tudja, 2007-ben Kimi Raikkönen váltja Schumachert és a finn csapattársa a motoros világbajnok Valentino Rossi lehet.

"A Ferrari előre fog lépni"

Todt csak annyit árult el istállója jövőjéről: "A Ferrari előre fog lépni. Ha új emberekre van szükségünk, pilótákra, mérnökökre vagy csapatfőnökre, a legjobbat akarjuk megtalálni. Azon dolgozok, hogy a gárda továbbra is stabil maradjon".

Világbajnoki elsőségét már sem a Ferrari, sem Michael Schumacher nem védheti meg: a konstruktőrök között 58 ponttal vannak lemaradva a vezető Renault-tól, míg a pilótáknál 48 egység a német hátránya.