Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Jenson Button kilencmilliárd forintért maradhat

2005.09.20. 09:57
Az angol F1-es pilóta, Jenson Button a BAR-Hondánál folytathatja pályafutását, mert 36 millió euró körüli rekordösszegért, mintegy 9 milliárd forintért kivásárolták a Williams-BMW-vel kötött szerződéséből.
A BAR-Hondánál folytathatja karrierjét Jenson Button, miután, ő, a menedzsmentje, a Honda, illetve a Williams-BMW megállapodtak, hogy a pilótának nem kell kitöltenie élő williamses szerződését.

A 25 éves tehetség tavaly botrányt kavart, amikor annak ellenére írt alá a Williamshez, hogy futó megállapodása volt a BAR-Hondával. Akkor úgy tűnt, 2005-ben a rivális angol gárdának jobb autója lesz, ezért Button menni akart, ám ezt a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) megakadályozta.

Egy év alatt meggondolta magát


Jenson Button

A szervezet kinyilvánította viszont, hogy miután az idei szezont a BAR-nál töltötte, a Williams-BMW versenyzője lesz 2006-tól.

Időközben viszont Sir Frank Williams alakulata elvesztette gyári BMW-motorját, illetve főszponzorai nagy részét, és Button jobbnak látta, ha a BAR-nál marad. Ehhez persze neki, illetve valószínűleg a Hondának, amely mindenképp meg akarta tartani legjobb versenyzőjét, ki kellett őt vásárolnia.

Jól jön a pénz a Willliamsnek

Sir Frank Williams több ajánlatot is elutasított, de az autosport-atlas.com állítja, múlt pénteken megállapodtak a felek. A pilótáját elveszítő gárda a BBC Radio szerint 20-25 millió font közötti összeget, azaz nagyjából 36 millió eurót (kilencmilliárd forint) kasszíroz, amiért lemond Buttonról.

A pénzt egy hosszútávú szerződés részeként kapják meg, amit Button a Hondával kötött. Egyelőre nem tudni pontosan, hogyan kerül az óriási transzferdíj a japán cégtől a másik gárdához, de elképzelhető, hogy egy részét Button tervezett, évi 15 millió eurós BAR-megállapodásából vonják le.

A legdrágább F1-es pilóta

A megegyezést egyelőre egyik istálló és a versenyző menedzsmentje sem erősítette meg, de az autosport-atlas.com szerint szerdán hivatalosan bejelentik.

A nem mindennapi átigazolással Jenson Button minden idők legdrágább F1-es pilótájává vált, korábban senkiért nem áldoztak ennyit. Az angol tehetség eddig 97 Forma-1-es futamon indult, de egyet sem nyert meg.

Ronaldinho sem került ennyibe
A labdarúgásban mindennapos tranzakció jött létre a Button-Williams-Honda megállapodással, abban a sportágban ugyanis szinte minden nagyobb játékos megszerzésekor ki kell vásárolni a focistát a másik klubbal kötött szerződéséből. Jenson Button a futballisták között is a legdrágábbak között lenne, idén nyáron ugyanis a Chelsea szintén 36 millió euró körüli összegért szerződtette Mickael Essient az Olympique Lyontól, korábban pedig a Real Madrid David Beckhamet a Manchester Unitedtől. Az F1-es pilóta a legértékesebbek listáján Ronaldinhót meg is előzte.