Csak Buttonban bízhat Raikkönen

2005.09.23. 11:25
Megtiltotta csapatának Flavio Briatore Renault-főnök, hogy ünnepség szervezésébe kezdjen, még mielőtt pilótája, Fernando Alonso megnyerte volna az idei Forma-1-es világbajnokságot. A spanyol tehetség már a vasárnapi brazil futamon az F1 legfiatalabb világbajnoka lehet, akkor is ha Raikkönen győz, de ő legalább hat pontot szerez. Finn riválisa, Kimi Raikkönen abban reménykedik, hogy valaki letaszítja a dobogóról a vb-favoritot, így a harc meghosszabbodhat.
A Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnoka lesz Fernando Alonso, ha megnyeri az idei sorozatot. Mivel három futammal, harminc megszerezhető ponttal a zárás előtt huszonöttel vezeti a vb-tabellát, elsősége egyértelműnek látszik, és akár már a vasárnapi Brazil Nagydíjon bebiztosíthatja matematikailag is a sikerét: ha a harmadik helyen fut be, nem lehet befogni.

Alonso magabiztos

#alt#
Alonso biztos a dolgában
(fotó: epa)
"Biztos vagyok benne, hogy Alonso lesz a világbajnok - értékelte Michael Schumacher a Renault-pilóta esélyeit az Autosport című lapban. - Olyan a helyzete, mint az enyém volt 2003-ban, amikor kilenc pont előnnyel mentem az utolsó futamra. A vége szoros lett, de tudtam, hogy nem fogom elveszíteni".

A 24 éves spanyol tehetség épp a hétszeres világelső, illetve az abszolút rekorder Emerson Fittipaldi csúcsát döntheti meg: a német 1994-ben 25 évesen szerezte első vb-címét, a brazil legenda viszont még nála is fiatalabb volt néhány hónappal. Óriási előnye miatt Alonso nyugodtan készül a hétvégére: "Nem vagyok ideges, tudom, hogy nagyon közel állok a célomhoz. Ez is csak egy olyan verseny lesz, mint a többi".

Briatore babonás

Főnöke, Flavio Briatore ellenben - úgy tűnik - izgul, hiszen megtiltotta az ünnepi készülődést a csapattagoknak. "Nem tervezhetnek, nem készíthetnek elő semmilyen partit, mert babonás vagyok" - mondta a mendzser, akit a boxutca bulikirályának tartanak.

Alonso egyetlen ellenfele, Kimi Raikkönen nyugodt, mint mindig, ráaádsul esélyei nagyon csekélyek. Öt ponttal kell többet szereznie Alonsónál, hogy Interlagos után is harcban lehessen, ám ehhez szüksége van valakire, aki elveszi a harmadik helyet riválisától.

Raikkönen sorsa Buttonon múlhat

"Sokat segítene, ha valaki pontokat lopna a Renault-tól és Alonsótól, de nem lesz könnyű dolga" - idézte a Reuters hírügynökség Raikkönent.

Az utóbbi három futamon Alonso könnyedén hozta a dobogós helyezéseket, ám Belgiumban a BAR-Hondás Jenson Button is a legjobb három közé került. Ő lehet az egyetlen pilóta, aki képes megverni Alonsót, és a két McLaren mögött befutva életben tartani a világbajnokságot.

A BAR-Honda új alkatrészekkel indul

"Lehet, hogy a Renault már nem hajt annyira, így néhány extra ponthoz juthatunk" - bizakodott Button, aki új aerodinamikai elemeket használhat Dél-Amerikában. Ráadásul a hétközben hosszú huzavona után elérte vágyát, és jövőre is jelenlegi istállójánál maradhat.

A McLaren másik pilótája, Juan Pablo Montoya ellenben győzelemre pályázik, de elárulta, csapattársának fog segíteni, ha szüksége lesz rá: "Ha Alonso harmadik helyen fut, megnyerhetem a versenyt. Ha nem, valószínűleg Kimiért vezetek".

Montoya átadná a győzelmet

A Forma-1 szabályai tiltják, hogy egy csapat meghatározza autói befutási sorrendjét, de abból nem lehet gond, ha a pilóta maga dönt úgy, hogy elengedi a másikat. "Eddig is azért segítettem Raikkönennek, mert úgy gondoltam, hogy ez az istálló érdeke, és nem azért, mert a főnökeim kértek volna rá" - szólt Montoya.

A kolumbiai viszont Törökországban és legutóbb Belgiumban is az utolsó körökben vesztette el a biztos második helyét, amivel Alonso négy pluszponthoz jutott.

Esti futam Európában

A Brazil Nagydíj programja magyar idő szerint az esti órákra esik, az időmérő szombat este 18, a futam vasárnap 19 órakor kezdődik.