Rossi készül a Forma-1-re

2005.11.11. 10:40
Harmadszor tesztelte a hét közepén a Ferrari Forma-1-es autóját Valentino Rossi. A hétszeres világbajnok motorversenyző két pályán is körözött, és egyre valószínűbb, ha időeredményei javulnak, 2007-ben a Forma-1-be igazol.
Valentino Rossi, a világ legjobb motorversenyzője szerdán és csütörtökön - 2004 és idén augusztus után - harmadszor tesztelte a Forma-1-es Ferrarit a fioranói, majd a mugellói pályán, jelentette pénteken a gazzetta.it.

Bő két másodperccel lassabb

Valentino Rossi az idei utolsó Moto GP-futamon (fotó: Joó Gábor)
Valentino Rossi az idei utolsó Moto GP-futamon (fotó: Joó Gábor)
A hétszeres világbajnok motoros a hét közepén a gyár házi aszfaltcsíkján negyven kört tett meg, legjobb ideje 58 másodperc körül volt, ami csak bő kettővel gyengébb, mint Michael Schumacher rekordja. Rossi az idei, F2005-ös gépet vezette, a hétszeres világbajnok autós tavaly a kedvezőbb szabályok szerint épített F2004-gyel érte el az 55.999 másodperces csúcsot.

Másnap a motoros pilóta először mozdult ki Fioranóból, hogy egy hivatalos pályán is kipróbálja magát. A toszkánai Mugellóban tizennyolcszor ment körbe, újra az F2005-tel, de az eredményeit nem hozták nyilvánosságra.

Jövőre még biztosan motorozik

Az olasz klasszis jelenlegi szerződését néhány hónapja hosszabbították meg a Yamahával a jövő év végéig, ezért elképzelhető, hogy 2007-ben négy kerékre vált.

Az olasz sajtó korábban azt írta, Rossi jövőre a Ferrari hivatalos tesztpilótája, majd yamahás megállapodása után pilótája lesz. A világklasszis ezeket az információkat többször is cáfolta, de az biztos, hogy a Ferrari és az F1 vezetői mindenképp meg akarják szerezni őt. Minden bizonnyal akkor ül át autóba, ha az eredményei versenyképesek lesznek, és partiban lehet a legjobbakkal.

Imponáló statisztika

A 26 éves motoros előbb vb-győztes lett a 125 és a 250 kcm-es kategóriában, majd az 500-as, illetve az abból alakult Moto GP géposztályra váltott, ahol 2001 óta sorozatban öt vb-címet szerzett. A Moto GP eddigi négy kiírását kivétel nélkül ő nyerte meg, karrierje tíz vb-szezonjából csak háromban nem lett világelső.

Néhány hete Michael Schumacher fordítva hajtotta végre a próbát: egy kétkerekű Moto GP-s Ducatit tesztelt, de biztosan nem tervezi, hogy motorra vált. Időeredményei több mint húsz másodperccel maradtak el Rossi mugellói legjobbjától.