Bajnoki harmadik a magyar tehetség

2005.11.15. 12:12
Harmadik lett első holland Forma-Ford szezonjában Vajta Balázs. A huszonnégy éves, Hollandiában élő, de magyar színekben versenyző kettős állampolgár pilóta jövőre még jobb eredményeket vár, ha megfelelő szponzorokat kap.
#alt#Dobogón zárt a pontversenyben első Forma-Ford-szezonjában Vajta Balázs. A magyar pilótának az utolsó, zandvoorti futam nem sikerült tökéletesen, de így is könnyedén szerezte meg a harmadik helyet a holland bajnokságban.

Fél kézzel is negyedik lett

A szombati első futamon remekül ment, a második-harmadik helyen haladt, de az utolsó körben egyszer félreváltott, így végül negyedik lett. Másnap megismétlődött a balszerencse: már csak a vezető kocsi volt előtte, amikor elromlott a váltója: kidobta a sebességeket, így a kart végig tartania kellett a megfelelő fokozatban. Így csak bal kézzel fogta a kormányt, és néhány körrel a vége előtt lefutott a pályáról. Visszajött viszont, és több autót megelőzve végül ismét negyedikként futott be.

Majdnem kategóriája legjobb újonca

"Mérges vagyok, mert mindkét versenyen meg lehetett volna a második hely, sőt, talán az első is, és akkor második vagyok az összetettben. Szombaton én hibáztam, vasárnap a kocsi, de a jó hajrának és a bajnoki harmadik helynek is örülök, végülis" - nyilatkozta Vajta az Indexnek.

#alt#
Középen Vajta Balázs
A nyolcfutamos szezonban négy dobogós hellyel zárt, kétszer második, kétszer harmadik lett, a pontversenyben 121 pontot szedett össze, harminc egységgel végzett az első, mindössze héttel a második mögött.

Egyszer a csuklója is eltört

Ha nincs a váltóhiba, a sorozat legjobb újonca lenne, így kategóriájában, a First Divisionben második lett az idén bemutatkozottak között. Nem segített a jó eredményekben az sem, hogy a szezon közepén egy versenybalesetben csuklóját törte. Futamot ugyan nem hagyott ki, de Zolderben még nem volt teljesen egészséges.

Új szponzorok kellenek

Két kategóriát összesítve az év újonca
A holland Forma-Ford-bajnokság futamaiban két kategória autói egyszerre indulnak. Vajta a kevésbé korszerű First Divisionban rajtolt idén, de eredménye beleszámított az A-class kategóriába is. Itt az összetett hetedik helyet szerezte meg, de pontjai alapján a két kategóriát összesítve az év újonca lett.

Jövőre a tehetség marad a Forma-Fordban, ám a szponzoroktól függ, azon belül egy kategóriával feljebb tud-e lépni: "Ha lenne megfelelő anyagi támogatásom, nagyon messzire eljuthatnék. Nőnének az esélyeim ebben a szériában, és nagyot léphetnék végcélom, a Forma-1 felé".

Vajta Balázs 1981-ben Magyarországon született, szülei a nyolcvanas évek végén költöztek Hollandiába. Ott nőtt föl, megkapta az állampolgárságot, mégis magyarként, magyar licensszel versenyez. "Itt születtem, magyar vagyok, nem is tudom más színekben elképzelni magam".