Másfélmilliárd dollárért kelt el a Forma-1

2005.11.25. 10:35
Új befektető kezébe kerül a Forma-1, állítja a Reuters hírügynökség: Bernie Ecclestone, az autós sorozat első embere és az F1-et irányító cégben, a SLEC-ben szintén tulajdonos Bayerische Landesbank eladják összesen 75 százaléknyi részesedésüket egy angol befektető vállalkozásnak.
Új tulajdonoshoz kerülnek a Forma-1 üzleti jogai, állítja a Reuters. A német hírügynökség péntek reggel közölte, hogy az F1-et jelentő vállalkozás, a SLEC (Slavica Ecclestone Company) részvényeinek nagy része gazdát cserél: a 25 százalékot birtokló Bernie Ecclestone, és az ötvennel rendelkező Bayerische Landesbank eladják részesedésüket a CVC Capital Partners nevű brit befektető cégnek.

320 milliárd forintos biznisz

"Ecclestone és a BLB értékesítik a részesedésüket" - nyilatkozta a Reutersnek egy meg nem nevezett, ám az F1 gazdasági ügyeiben bennfentes informátor.

A tulajdonosváltás pénzügyi részletei nem szivárogtak ki, de a Capital Partners 1,5 milliárd dollárért (1,3 milliárd euró, 320 milliárd forint) veheti át a Forma-1 irányítását.

Nyáron került nyilvánosságra, hogy Ecclestone, a német bank, és a pénzügyi cég tárgyalnak az átvételről, de akkor ezt senki nem erősítette meg.

Ecclestone marad az F1-főnök

A világ legnépszerűbb autós sorozata, illetve az azt irányító cég háromnegyed része, a SLEC pillanatnyilag három pénzintézet, a JP Morgan, a Bayerisches Landesbank és a Lehman Brothers kezében van. Akkor jutottak hozzá, amikor a jogokat birtokló Kirch Media csődöt jelentett. A tönkrement cégnek, amely Bernie Ecclestone-tól akarta megvenni az ő 75 százalékát, hiteleztek, de mivel az nem tudott fizetni, a Forma-1-et kapták cserébe. Pontosabban a SLEC háromnegyed részét, míg a maradék Ecclestone-nál maradt.

A Reuters szerint a másik két bankkal is tárgyal a CVC, de velük egyelőre nem tudtak megállapodni részesedésük megszerzéséről. Az F1 irányítója továbbra is Bernie Ecclestone marad.

Cél a bankok kiszorítása

Az ügylet előkészületeiről a Daily Telegraph című angol lap írt először, amely szerint Ecclestone és az F1-es istállók célja, hogy kiszorítsák a hatalomból a három bankot. Az angol milliárdosnak és a Forma-1-es csapatoknak sem tetszik, hogy nem ők rendelkeznek a sorozat fölött, és mielőbb meg akarnak szabadulni a külső cégektől: a széria közvetítésekből, merchandisingból és egyéb forrásokból származó bevételét csak maguknak akarják.

A CVC segít az istállóknak

A Daily Telegraph állítja, a 1,5 milliárd dollár nagy részét az istállók, pontosabban motorszállítóik állják, ám csak közvetve, mert a pénzt a CVC 'kölcsönzi'. Pénzügyi manőverekkel és egy új cég alapításával elérhető, hogy konkrétan ne kelljen fizetniük: az F1 néhány év alatt kitermelné a 1,5 milliárd dollárt, amely a bankokhoz kerülne, majd a többletbevétel már az istállókhoz.

A SLEC 75 százalékán részvények formájában osztoznának a csapatok, és ha letörlesztették a 1,5 milliárdot, az F1 háromnegyed része hozzájuk kerülne. A továbbiakban a teljes haszon az övék, illetve Ecclestone-é lenne. A bevételeket részvényeik száma szerint osztanák el.

Az üzlet létrejöttét és annak részleteit - kivétel az árat - vasárnap délután Bernie Ecclestone és a Bayerische Landesbank is megerősítette.