Klaudia
-3 °C
3 °C

Máris bemutatták a 2006-os Toyotát

2005.11.28. 12:23
Szokatlanul korán, három hónappal az első 2006-os nagydíj előtt bemutatta új Forma-1-es autóját a Toyota. A TF106-os átalakított szárnyakat kapott, hátulját átépítették, és már kedden ki is próbálják.
Több mint három hónappal a 2006-os idény kezdete előtt elkészült új F1-es autójával a Toyota. A japán istálló internetes honlapján közölt képeket a TF106-os modellről, amit a kedden kezdődő barcelonai tesztelésen próbál ki először.

Már tavaly ezen dolgoztak


Kattintson!
"Már 2004 végén elkezdtük a 2006-os autó kifejlesztését, és a korai bemutató a stratégiánk fontos eleme. Jobban kiismerhetjük, módosíthatjuk a gépet, mint ellenfeleink. Ez a taktika idén bejött nekünk, és bízunk benne, hogy jövőre is hasonlóan sikeres lesz" - magyarázta az szokatlanul korai bemutató okait Mike Gascoyne, a csapat technikai igazgatója.

A TF106-os már az új, V8-as motorral fog futni, a kasztni hátulját ennek megfelelően alakították át. Nagyobbak lettek az oldaldobozok tetején található levegőnyílások, módosult a hátsó szárny, és a hátsó kerekek előtti légterelők kialakítása. Az autó orra rövidebb és keskenyebb lett az előd TF105-öshöz képest, míg az első légterelő közepére tervezett mélyedés meredekebb és élesebb.

Az első futamra átalakíthatják

Az első felfüggesztést az előző szezon utolsó futamain használt TF105B nevű átmeneti géptől örökölte a 106-os.

A Toyota előző, idén használt modelljét szintén elsőként, 2005 januárjában mutatta be, ám a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjra teljesen átalakította. Gascoyne elárulta, valószínű, hogy a bahreini idénykezdésre új aerodinamikai elemeket kap a friss modell.

Négyszázmillió euró évente

A távol-keleti istálló éves költségvetés a legmagasabb az F1-ben, nagyjából 400 millió euró. Pilótái 2005-ben ötször állhattak dobogóra, a gárda a konstruktőrök versenyében a negyedik helyen végzett.

A rivális teamek közül egyik sem jelezte, hogy még ebben az évben kipróbálná vagy bemutatná 2006-os autóját, legtöbbjük a nyolchengeres motor és az idei kasztni hibridjével gyakorol legalább január közepéig.