'Michael Schumacher ötvenévesen is az F1-ben versenyezhet'

2005.12.01. 11:11
Michael Andretti 41 volt, amikor az első helyről rajtolt Monzában, és bánja, hogy 54 évesen visszavonult. Hiba lenne szerinte, ha Michael Schumacher hamarosan abbahagyná, hiszen ő még csak 37 lesz, ráadásul motivált és fitt. Akár ötvenévesen is nyerő pilóta lehet.
Ötvenéves koráig is versenyezhet a Forma-1-ben Michael Schumacher, állítja az 1978-as világbajnok, Mario Andretti.

A 65 esztendős expilóta szerint a hétszeres első fizikailag és mentálisan tökéletes állapotban van, és ha megőrzi formáját, még évekig uralhatja a sorozatot. Sőt, ennél fontosabb, hogy rengeteg sikere után is akarjon még nyerni.

A rutinja kisegítené

#alt#
Andretti (jobbra) Juan Pablo Montoya társaságában (fotó: epa)
"Ha akar, ötvenévesen is a Forma-1-ben indulhat - nyilatkozta Andretti az olasz Auto Sprint magazinnak. - Ez nem igazán fizikai vagy mentális kérdés, leginkább a motiváció számít. Idővel az agya lassabban reagálhat, de az óriási tapasztalatával ezt könnyedén tudja pótolni."

Az olasz származású amerikai pilóta 38 évesen lett F1-világelső, 1982-ben hagyta el a szériát. "Negyvenegy voltam, amikor Monzában megszereztem az első rajtkockát egy 1100 lőerős Lotusszal, sőt, a futamot is megnyertem volna, ha nem megy tönkre a motor" - idézte fel utolsó F1-es sikerét.

Bánja, hogy hamar befejezte

Michael Schumacher január 3-án még csak harminchét lesz, szerződése a Ferrarival 2006 végén lejár, de a legmotiváltabb pilótának tartják. Idős kollégája szerint hiba lenne, ha befejezné: "A mai pilóták 35 évesen visszavonulnak, mintha kötelező lenne, én viszont azt bánom, hogy 54 évesen máris befejeztem. Csak egy kis pihenőre lett volna szükségem".

A legidősebb Andretti évekig fiával, Michaellel versenyzett egy csapat az Indycarban, ahonnan 1994-ben távozott. Hosszú pályafutása alatt megnyerte az Indy 500-at, négyszeres Indycar, egyszeres F1-bajnok, Daytona- és Sebring-győztes. Gyűjteményéből csak a 24 órás Le Mans-i győzelem hiányzik, itt legjobb eredménye a második hely.

Az F1-től elszakadnak, de a versenyzéstől nem

Néhány szezonnal ezelőtt visszatért, indult az indianapolisi 500 mérföldes időmérőin, de hatalmas balesetet szenvedett. Semmi baja nem lett ugyan, ám elővigyázatosságból jobbnak látta, ha nem indul a versenyen.

Kétezer óta Mika Hakkinen 33, Heinz-Harald Frentzen 36, Jean Alesi és Eddie Irvine 37 évesen szállt ki az F1-ből, de csak utóbbi nem folytatta egy kisebb kategóriában.