A McLaren meghatszorozhatta Alonso fizetését

2005.12.20. 11:19
A brit Times című napilap szerint több mint évi 31 millió eurót keres 2007-től a McLaren Mercedesnél Fernando Alonso. Németországban kevesebbről tudnak, de az angliai újság úgy értesült, az új McLaren-szponzor, a Vodafone támogatásából könnyedén fedezhető a pilóta több mint százmilliós gázsija is.
Váratlanul a McLaren-Mercedeshez szerződött hétfőn az idei világbajnok Fernando Alonso, és a világsajtó azt találgatja, mennyit fog keresni új csapatánál.

A megállapodásról csak annyi szivárgott ki, hogy 2007-től kezdve három évre szól, egy év opcióval, így ha minden a felek tervei szerint megy, Alonso 2010 végéig biztosan a McLarennél vezet. A megállapodás anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de Németországban és Angliában is pontos adatok jelentek meg minden idők legfiatalabb világbajnokának új fizetéséről.

Valószínűbb a 125 millió

Az f1total.com októberben megírta, Alonso idén a Renault-val csak a kilencedik legjobban kereső versenyző volt az F1-ben 5,5 millió eurós éves gázsival. A német Bild szerint ezt a McLaren megnégyszerezte, így bő egy év múlva a befutott tehetség szezononként 20 millió eurót tehet zsebre, azaz négy év alatt nyolcvanat.

A Bild értesülése helyénvaló lehetne, hiszen az egyik jelenlegi mclarenes, Kimi Raikkönen is pontosan ennyit kap, ám az összeg mégis kevésnek tűnik. Az egyik leghíresebb és legelismertebb brit napilap, a Times évi 31 millió euróról tud, amely négy esztendő alatt 125 milliót jelent.

A Vodafone nem sajnálja a pénzt az F1-re

Ha így van, Alonso bére majdnem meghatszorozódik, és a 24 éves pilóta - ha Michael Schumacher 2007-ben még indul - a mezőny második legjobban honorált tagjává válik. Jövőre csak ő, Schumacher és Villeneuve lesznek világbajnokok a mezőnyben, így a bő 30 millió euró indokoltnak tűnik.

A McLaren Mercedes múlt héten kötött minimum négyéves - de inkább hosszabb - szerződést a Vodafone-nal, amely 2007-től az istálló névadó szponzora lesz, és a Times úgy tudja, a mobilkommunikációs céggel kötött megállapodás új távlatokat nyit meg az F1 második legsikeresebb csapata előtt: az együttműködés 515 millió eurót jelent a McLarennek. Ebből az összegből könnyedén finanszírozható Alonso.

20 millió méltatlan lenne

A Times állítását erősíti továbbá néhány nem világbajnok pilóta fizetése. A Toyotánál a hatszoros futamgyőztes Ralf Schumacher 17 millió eurót zsebel be évente, míg a Hondánál a még csak dobogós helyezésekkel álló Jenson Button 15 milliót kapott volna, ha az összeg egyharmadát nem költi el arra, hogy kivásárolja magát a williamses szerződéséből. Ezeket tekintve méltatlan lenne, ha Alonso világbajnokként csak 20 milliót vehetne föl.

Ráadásul Fernando Alonso menedzsere Flavio Briatore, akiről elképzelhetetlen, hogy áron alul adja el bárhova is felfedezettjét. Védence vb-sikerekor azt nyilatkozta, "Alonso értéke ezer százalékkal nőtt".