Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Mégis jöhet a tizenegyedik F1-es csapat

2006.01.06. 11:00
Rajtengedélyt kaphat már 2006-ra a tizenegyedik Forma-1-es csapat, a Super Aguri, miután a jelenlegi tíz istálló közül mindegyik beleegyezett az indulásába.
Huszonkét autó lehet ott a bahreini Forma-1-es idénynyitó futamon, ugyanis a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) hajlandó elfogadni az új Forma-1-es istálló, a Super Aguri késői nevezését. Valójában eddig a tíz jelenleg versenyző istálló közül néhány gátolta meg a japán alakulat azonnali csatlakozását, ám a hét közepén megegyeztek, várják az Agurit.

Már csak a pénz kell

"Az FIA hivatalos értesítést kapott, hogy mind a tíz F1-es istálló belegyezik a Super Aguri késői nevezésébe a 2006-os világbajnokságra" - idézte a Reuters hírügynökség az FIA egyik szóvivőjét.

A nevezéshez viszont kell egy 48 millió dolláros (40 millió euró) kaució, amit eddig az Aguri nem tett le. A nemzetközi szövetség szerint hamarosan ez is megérkezik, és eltűnik minden akadály: "Úgy tudjuk, a szükséges garanciák a jövő hét elején megjönnek a csapattól, és akkor bejelenthetjük, hogy valóban ott lesznek az idei rajtnál".

Négyéves autóval kezdenének

A volt F1-es pilóta, Aguri Suzuki novemberben jelentette be, hogy istállót akar indítani a Forma-1-ben, Super Aguri néven. A motorokat a Hondától kapná a gárda, és kezdetben az Arrows 2002-es kasztnijaival versenyezne, mert csak a szezon harmadik-negyedik futamára készülne el a saját konstrukció.

Az egyik pilóta biztosan a Hondától a múlt idény végén elbocsátott Takuma Szato lesz, mellette egy fiatal japán tehetség kaphat lehetőséget. Nem kizárt viszont, hogy utóbbit a Honda-tesztelő Anthony Davidsonra cserélik, amint megvan a saját építésű kocsijuk.

A 2006-os világbajnokság március 12-én, Bahreinben kezdődik.