Bemutatta F1-autóját a BMW

2006.01.17. 12:26
Első saját Forma-1-es autóját mutatta be kedd reggel Valenciában a BMW. A német cég idén indul először saját csapattal az F1-ben, bár kocsija a tavalyi Sauberre, a gép fényezése az elmúlt évi Williams-BMW festésére hasonlít.
Bemutatta első saját Forma-1-es istállóját és autóját a BMW Sauber. A futurisztikus valenciai művészeti és tudományos központban az F1.06, valamint a pilóták, Nick Heidfeld, Jacques Villeneuve és a tartalék Robert Kubica álltak az ötszáz meghívott vendég elé, kedd reggel.

Százszázalék BMW

#alt#
Kattintson!
A legnagyobb látványosság persze az autó volt, amelynek festése hasonlít az utóbbi évek Williams-BMW modelljeinek fényezésére. Az angol teammel tavaly, hat év motorszállítói együttműködés után szakított a BMW, hogy 2006-tól kezdve saját építésű kocsival és motorral induljon a Forma-1-ben.

Ennek érdekében a Sauber csapatot vásárolta fel a bajor cég, megtartotta annak főszponzorát, a malaysiai Petronast, illetve egy kisebb támogatót, a Credit Suisse-t, melyekhez kapcsolódott az Intel és az O2. A teamnek két központja van, a motor Münchenben, a kasztni a Sauber svájci, Hinwili központjában készül.

Tradicionális színek

Az autó szintén az előző évi Sauber fejlesztése, de annál rövidebb, kompaktabb, jobban egyben van, és az orrát jelentősen átalakították.

A fényezés első ránézésre megtévesztően hasonlít a Williams-BMW-kre, ám a kék-fehér kombinációhoz a harmadik BMW-versenyszín, a piros is társul. A pilóták overallja a tradicionális törtfehér, keresztcsíkkal a mellén, ilyenben nyert világbajnokságot Nelson Piquet 1981-ben és 1983-ban, amikor a német gyár a Brabham motorszállítója volt.

Délután már körözni fog

Az F1.06-ot az új V8-as erőművel délután egy óra körül küldik pályára először, a valenciai Ricardo Tormo pályán.

A Toyota és a Red Bull Racing már múlt novemberben, illetve decemberben kipróbálta, előbbi szombaton hivatalosan be is mutatta idei F1-es gépének első változatát, míg a Ferrari új kocsija hétfőn futott első alkalommal. A 2006-os Forma-1-es szezon március 12-én indul, Bahreinben.

A fejlődés a BMW 2006-os célja
"A tanulóévünk lesz 2006, ezért nincs értelme konkrét célt kitűznünk" - mondta a bemutatón Mario Theissen, a BMW sportigazgatója. Tavaly a Sauber nyolcadik lett a vb-n, a szakember szerint erről a pontról kell előre küzdeniük magukat. "Tapasztalatot kell gyűjtenünk, és mindannyiunknak a helyes irányba kell haladnia. Nem lehetnek illúzióink, hosszú út áll még előttünk a sikerig".
Hivatalosan még nem nevezték meg a BMW-nél, ki lesz a csapatfőnök, de a gárdánál marad tanácsadóként Peter Sauber is.
Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve a Sauberrel érkezett a BMW-hez, a BAR-nál már versenyzett új csapatban, és azon lesz, hogy minden tapasztalatával segítse a BMW-t. Kollégája, Nick Heidfeld 2005-ben a Williams pilótája volt, nagy tehetség, ráadásul kivételesen ért az F1 technikai részéhez, így óriási segítség lesz a fejlesztéseknél. "Lépésről lépésre kell haladnunk, és fejlődnünk idén. Alig várom már, hogy kezdődjön a szezon" - nyilatkozta a bemutatón Heidfeld.