Törölhetik az idei Belga GP-t

2006.01.20. 13:49
Kikerülhet a 2006-os Forma-1-es versenynaptárból a Belga Nagydíj, mert rendezői nem tudják teljesíteni az F1-menedzsment elvárásait. A probléma alapja, hogy a spái pálya korábbi, 2015-ig érvényes szerződését egy olyan vallon politikus írta alá, aki nem tudott angolul, így a tartománynak igen hátrányos megállapodást újra kell tárgyalni.
Törlik az idei Forma-1-es versenynaptárból a Belga Nagydíját, állítja a belga sajtó a volt gazdasági miniszter Serge Kublától szerzett információkra hivatkozva.

Az f1racing.net is idézi a volt kormánytagot, aki szerint azért nem lesz verseny, mert a Spa Francorschamps-i pálya üzemeltetői képtelenek teljesíteni Bernie Ecclestone feltételeit. Az F1 irányítója új boxokat és paddockot - a kiszolgáló személyzetet ellátó célegyenesbeli létesítményeket - szeretne, de ezeket a szervezők szerint szeptemberig nem lehet megépíteni.

Belga politikusnak gond lehet az angol nyelv

Kubla az ország politikai vezetését hibáztatja, és állítja, Ecclestone menedzsmentje értesítette arról, hogy nem lesz futamuk ebben az évben.

Az F1-főnök és a vallon tartomány között 2015-ig volt megállapodás, de miután kiderült, hogy a kormánynak akkor is 15 millió eurót kell fizetnie Ecclestone menedzsmentjének, ha valamilyen okból elmarad a futam, újra tárgyalni kezdték a feltételeket. A vallonoknak rendkívül kedvezőtlen szerződést egy angolul nem beszélő politikus írta alá.

Még megállapodhatnak

A belga rendezők és Ecclestone még nem nyilatkoztak az ügyről, jelenleg is egyezkednek a versenyről, így Kubla véleménye nem hivatalos. Két éve, 2004-ben valóban elmaradt a Belga Nagydíj, akkor az állam dohányreklámot tiltó törvényeit nem tudták összeegyeztetni az F1 követelményeivel.

Az idei kalendáriumban szeptember 17-én szerepel a spái GP, egy héttel az olasz után és kettővel a kínai előtt. A Magyar Nagydíj időpontja - augusztus 6. - szinte biztosan nem változik akkor sem, ha a belgát törlik, de egyelőre még az utóbbi hiányzása sem biztos. Ha valóban csak az építkezések körül vannak bonyodalmak, nehéz elképzelni, hogy elmaradjon a futam. Spa a legtöbb pilóta kedvenc pályája, nagyon közel van a német határhoz, illetve a Schumacher-fivérek szülőhelyéhez, így a rajongók is különösen kedvelik.

Tizenkilenc versenyt terveztek 2006-ra

A 2006-os F1-es szezon a jelenlegi tervek szerint 19 versenyből áll, az elsőt március 12-én Bahreinben, az utolsó október 22-én Brazíliában tartják.