Elveszíti legjobb mérnökeit a McLaren-Mercedes

2006.02.07. 14:38
Három hónapon belül már harmadik fontos szakemberét veszíti el el a McLaren-Mercedes: Adrian Newey után Nikolasz Tombaszisz is elhagyja az istállót, míg Peter Prodromou a szezon közben egy későbbi időpontban távozik. Tombaszisz a Ferrarihoz tér vissza, két kollégája a Red Bull Racinget erősíti.
Sorra hagyják el legtapasztaltabb mérnökei a McLarent: a főtervező, Adrian Newey után Nikolasz Tombaszisz is távozik. Az aerodinamikai munkáért felelős szakember március 1-től már a Ferrarit segíti, ahol az autó terveiért felelős Aldo Costa alatt fog dolgozni.

Tombaszisz visszatér Schumacherhez

#alt#
A szín mellett a stáb is változik (fotó: epa)
Múlt ősszel a zseninek nevezett Newey a Red Bull Racing rekordösszegű ajánlatát fogadta el, és ehhez a gárdához tart a szintén McLarenes Peter Prodromou is. A brit mérnök a szezon közben költözik, távozását, csakúgy, mint Tombasziszét, a McLaren is megerősítette.

Tombaszisz a 90-es évek elején a Benettonnál kezdte karrierjét, ő is segédkezett Michael Schumacher két vb-győzelménél, majd a világbajnokkal együtt a Ferrarihoz került. Itt 2003-ig dolgozott, a vb-sikerekben nagy szerepe volt, de 2004-ben hazájában, Görögországban le kellettt töltenie kötelező katonai szolgálatát, és a McLarenhez tért vissza. Neweyval együtt ők alkották meg az istálló tavalyi gépét, az MP4/20-ast, amely a legtöbb futamot nyerte a szezonban.

Összesen 27 vb-jük van

A Ferrarinál ismét együtt lesz régi kollégájával, Rory Byrne-nel, akivel a Benettonnál találkoztak. A Ferrari tavalyi kocsijának kudarca után nem engedte nyugdíjba Byrne-t, szakmai tanácsadónak tartotta meg.

Prodromou Tombaszisz évfolyamtársa volt a londoni Imperial College-on - egy szakon is végeztek - a McLarennél kezdett, és idáig az angoloknál vezette az aerodinamikai fejlesztéseket.

Newey és Tombaszisz autói az F1-ben hat-hat konstruktőr és hat-hat pilóta-vb-t nyertek, Prodromou-nak egy konstruktőr és két pilóta-elsősége van.